to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:54 | 08.01.2023

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Το δίλημμα είναι σαφές, είτε προοδευτική κυβέρνηση, είτε «φιλί της ζωής» στον ηττημένο Μητσοτάκη

«Το δίλλημα στις κάλπες θα είναι σαφές για όλους: Ή Προοδευτική Κυβέρνηση και προγραμματική συνεργασία για να ανασυγκροτηθεί η χώρα (όπως γίνεται στην Ισπανία, στη Γερμανία και σε αρκετές σκανδιναβικές χώρες) ή το «φιλί της ζωής» στον ηττημένο κ. Μητσοτάκη και δεύτερες εκλογές με bonus».


Ο Κώστας Ζαχαριάδης, Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτής στην Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην  kontranews στον Χρήστο Κυμπιζή, τονίζοτνας μεταξύ άλλων πως «είναι η ώρα της δικαιοσύνης και των πολιτών. Η ώρα της δικαιοσύνης, ώστε να προστατέψει τη θεσμική λειτουργία της χώρας και του Κράτους Δικαίου. Η ώρα των πολιτών, ώστε αυτούς που συμπεριφέρθηκαν με έπαρση, αλαζονεία και ιδιοκτησιακή λογική στη χώρα όταν τους ανατέθηκε η διακυβέρνηση, να τους στείλει στην αντιπολίτευση και στο σπίτι τους».

Ολόκληρη η συνέντευξη:

1. Πώς μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκαλύψει στον κόσμο την αλήθεια για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων;

Οφείλουμε να μιλήσουμε σε όλους τους πολίτες για τη δημοκρατία, τα δικαιώματα και τους κινδύνους. Όλοι πλέον γνωρίζουν τις σκοτεινές και παρακρατικές μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη και του επιτελείου του όχι χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αλλά χάρη στην ερευνητική δημοσιογραφία, στον εγχώριο και τον διεθνή τύπο. Ακόμα και στις δημοσκοπήσεις βλέπετε ότι σχεδόν 4 στους 5 πολίτες θεωρούν σοβαρό και πολύ σοβαρό το θέμα των παρακολουθήσεων, ενώ από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, οι 7 στους 10 το θεωρούν επίσης σοβαρό και πολύ σοβαρό.

Είναι η ώρα της δικαιοσύνης και των πολιτών. Η ώρα της δικαιοσύνης, ώστε να προστατέψει τη θεσμική λειτουργία της χώρας και του Κράτους Δικαίου. Η ώρα των πολιτών, ώστε αυτούς που συμπεριφέρθηκαν με έπαρση, αλαζονεία και ιδιοκτησιακή λογική στη χώρα όταν τους ανατέθηκε η διακυβέρνηση, να τους στείλει στην αντιπολίτευση και στο σπίτι τους. Είναι ώρα ευθύνης για όλους, πολιτικό σύστημα, δικαστές, κοινωνία, κανείς δεν μπορεί να μείνει άφωνος κανείς δεν μπορεί να κρύβεται.

2. Κατηγορείτε τη ΝΔ για διάφορα -μικρά και μεγαλύτερα- σκάνδαλα. Τι μπορείτε να κάνετε για να οδηγήσετε τις υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά και να αποδείξετε στον κόσμο την ορθότητα των καταγγελιών σας;

Θα κάνουμε ό,τι ορίζουν οι νόμοι της Δημοκρατίας μας και η πολιτική ηθική.  Ο κόσμος βλέπει, παρακολουθεί, ξέρει και σοκάρεται από τον καταιγισμό των αποκαλύψεων. Σκεφτείτε πόσα ακόμα έχουν γίνει και δεν τα έχουμε μάθει. Υπάρχει κανείς που δεν ξέρει για τον κ. Πάτση; Υπάρχει κανείς που δεν κατάλαβε πώς βρέθηκε εκτός ΝΔ η κ. Σπυράκη; Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι ο κ. Χειμάρας δεν ήξερε; Υπάρχει κάποιος που δεν κατάλαβε τι προσπάθησε να κάνει ο κ. Μαραβέγιας και τον πιάσαμε στο παρά ένα; Για να μην πω για την κ. Καϊλή που, μόλις την έπιασαν με τις βαλίτσες, τότε θυμήθηκαν στο Μαξίμου και αρκετοί στα media ότι μια φορά κι έναν καιρό είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ και φρόντισαν να το θυμίσουν και σε εμάς. Όλοι ξέρουν.

Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ελάτε να δούμε τη συστημική διαφθορά, τη «νόμιμη», τη νομιμοφανή, τη νομίμως καλυπτόμενη. Τι γίνεται με το πάρτι απευθείας αναθέσεων που έχουν ξεπεράσει τα 8,5 δις ευρώ; Τι γίνεται με τις σχέσεις κράτους - εταιρειών παρόχων ενεργείας και εταιρειών πετρελαιοειδών;

Εμείς δεν είμαστε δικαστές, είμαστε πολιτικοί. Καθήκον μας είναι να θωρακίσουμε θεσμικά τη χώρα. Θα αφήσουμε ανενόχλητη τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της,  όπως έγινε π.χ. στο Βέλγιο με την υπόθεση της κ. Καϊλή.

3. Πώς σχολιάζετε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο; Ο ίδιος πάντως υποστηρίζει ότι δεν είναι προεκλογική παροχή.

Με ενοχλεί και ο τρόπος που γίνεται και η μικροπολιτική μέθοδος. Θα μπορούσε να είναι ένα σύντομο και διασκεδαστικό ανέκδοτο, εάν δεν ήταν τόσο κυνικό για τους πολίτες που υποφέρουν και αγωνιούν. Ανεξάρτητες έρευνες, όπως των ΕΛΣΤΑΤ και ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, αποκαλύπτουν ότι τα χαμηλότερα εισοδήματα στην Ελλάδα έχουν χάσει μέχρι και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να κάνει παρεμβάσεις «χτες», θα μοιράσει,  λέει, κουπόνια των 22 ευρώ μετά τον Φλεβάρη και τον Απρίλη θα φέρει αύξηση στον κατώτατο μισθό κάτω από τον πληθωρισμό. Η κοροϊδία είναι απροκάλυπτη. 

4. Μιλάτε συνεχώς για προοδευτική κυβέρνηση. Όμως, από τη μια στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν κορυφαία στελέχη που εχθρεύονται ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ, και από την άλλη το ΜΕΡΑ25 σάς επιτίθεται με αφορμή τη σύμπλευσή σας με τις Αδαμοπούλου και Μπακαδήμα.

Κάθε κόμμα κατεβαίνει στις εκλογές με τις θέσεις και τους υποψηφίους του και φυσικά, κρίνεται. Στην προκειμένη περίπτωση η Προοδευτική Κυβέρνηση έχει μια βασική προϋπόθεση, να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στη συνέχεια, ο καθένας θα πάρει την ευθύνη του και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει.

Το δίλλημα θα είναι σαφές για όλους: Ή Προοδευτική Κυβέρνηση και προγραμματική συνεργασία για να ανασυγκροτηθεί η χώρα (όπως γίνεται στην Ισπανία, στη Γερμανία και σε αρκετές σκανδιναβικές χώρες) ή το «φιλί της ζωής» στον ηττημένο κ. Μητσοτάκη και δεύτερες εκλογές με bonus. Ο κόσμος της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης και ο κόσμος της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς μας παρακολουθεί και θα μας κρίνει όλους και προεκλογικά και φυσικά μετεκλογικά.

Θέλω να καλωσορίσω στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τις ανεξάρτητες μέχρι προχθές βουλεύτριες Αδαμοπούλου και Μπακαδήμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία πηγαίνοντας στις κάλπες θα πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά μετώπου, ώστε να κερδίσει τις εκλογές. Δεν περισσεύει κανείς, όλοι χωράνε και όλοι όσοι βρίσκονται στο ίδιο μετερίζι, πρέπει να συναντηθούν.

5. Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν πως εκπρόσωπος τύπου του κόμματος έπρεπε να είναι κάποιο μέλος του κόμματος;

Αισθάνομαι μεγάλη χαρά με την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα για την ανάληψη της θέσης της υπεύθυνης του γραφείου τύπου του κόμματος από την Πόπη Τσαπανίδου. Αυτή είναι η εικόνα που έχω εγώ, όπως και πολλοί φίλοι με τους οποίους μίλησα τηλεφωνικά ή δια ζώσης τις μέρες των εορτών. Ακόμα και οι λογικοί πολιτικοί αντίπαλοι μας αναγνωρίζουν ότι είναι μια εξαιρετική επιλογή. Η Πόπη είναι άριστη επαγγελματίας, σύγχρονη γυναίκα και πιστεύω ότι θα συμβάλλει αποφασιστικά και θετικά στον αγώνα μας μέχρι τις εκλογές. Δείτε τον πανικό που έχει πέσει στο επικοινωνιακό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη που από τις πρώτες ώρες κίνησαν γη και ουρανό για την αποδημήσουν, αλλά μάταια! Όσο μας χτυπάνε, τόσο μας δυναμώνουν.

Η «επιλογή Τσαπανίδου» είναι εικόνα από το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και, από όσα γνωρίζω, μπορώ να σας πω ότι σύντομα θα έχουμε κι άλλα ευχάριστα στην ίδια κατεύθυνση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)