to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:38 | 04.08.2019

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Δικτατορία 4ης Αυγούστου - Ποτέ πια δικτατορία, ποτέ πια φασισμός

"Η ιστορική γνώση, η μάχη κατά της λήθης αποτελούν τον δρόμο προς το δημοκρατικό μέλλον και για την θωράκιση ενάντια στη φασιστική απειλή που στη χώρα μας υπέστη ένα ισχυρό ράπισμα με την εκλογική ήττα της Χρυσής Αυγής και την μη είσοδο της στη Βουλή, όμως στην Ευρώπη δυστυχώς φαιές απόψεις σηκώνουν διαρκώς κεφάλι", γράφει ο βουλευτής στη Β1 εκλογική περιφέρεια βορείου τομέα Αθηνών, Κώστας Ζαχαριάδης.


Αναλυτικά αναφέρει:

Όπως έγραψε ο ίδιος Μεταξάς στο ημερολόγιο του:

«Η Ελλάς έγινε από της 4ης Αυγούστου Κράτος αντικομμουνιστικό, Κράτος αντικοινοβουλευτικό, Κράτος ολοκληρωτικό. Κράτος με βάση αγροτική και εργατική, και κατά συνέπεια αντιπλουραλιστικό. Δεν είχε βέβαια κόμμα ιδιαίτερο να κυβερνά. Αλλά κόμμα ήτανε όλος ο Λαός, εκτός από τους αδιόρθωτους κουμμουνστάς και τους αντιδραστικούς παλαιοκομματικούς»

Ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα με τη στήριξη του Στέμματος. Ένα από τα χαρακτηριστικά της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου ήταν ο αντικομμουνισμός και τα φασιστικά πρότυπα. Πέρα όμως από τους κομμουνιστές, διώξεις υπήρξαν και προς όλους τους πολιτικούς αντιπάλους του καθεστώτος. Στις ημέρες που ακολούθησαν την 4η Αυγούστου 1936, συνδικαλιστές, εκπαιδευτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι διώχθηκαν από τις θέσεις τους ενώ για την πρόσληψη στο δημόσιο και για την είσοδο στις στρατιωτικές σχολές καθιερώθηκε το «πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων».
Η πολιτική - ιδεολογική - αξιακή και ηθική σύγκρουση και αντιπαράθεση με τους νοσταλγούς του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου και κάθε επικαιροποιημένη εκδοχή της ακροδεξιάς είναι χρέος κάθε δημοκράτη απ όποια πολιτική και ιδεολογική μήτρα κι αν προέρχεται στο κοινοβουλευτικό τόξο.

Η ιστορική γνώση, η μάχη κατά της λήθης αποτελούν τον δρόμο προς το δημοκρατικό μέλλον και για την θωράκιση ενάντια στη φασιστική απειλή που στη χώρα μας υπέστη ένα ισχυρό ράπισμα με την εκλογική ήττα της Χρυσής Αυγής και την μη είσοδο της στη Βουλή, όμως στην Ευρώπη δυστυχώς φαιές απόψεις σηκώνουν διαρκώς κεφάλι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)