to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:44 | 17.04.2016

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Δεν είναι στη λογική μας οι μονομερείς ενέργειες

Συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη στην κυριακάτικη ΚΟΝΤRANEWS και τη Στέλλα Γκαντώνα


Η πρωτοβουλία να κατατεθούν στην βουλή ασφαλιστικό – φορολογικό, χωρίς την σύμφωνη γνώμη των θεσμών, ένα βήμα πριν κλείσει η αξιολόγηση που αποσκοπεί;

Πρέπει να κερδηθεί χρόνος. Τα νομοθετήματα που δρομολογεί η κυβέρνηση κινούνται απολύτως στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 και στο έδαφος που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, από την διαπραγμάτευση. Τα νομοσχέδια είναι ανοιχτά σε παρατηρήσεις και αλλαγές που θα προκύψουν τόσο από την δημόσια διαβούλευση, όσο και από τις συζητήσεις από τους θεσμούς, έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που όλοι στους θεσμούς έχουν δημοσίως δηλώσει ότι πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα. Δεν είναι στη λογική μας οι μονομερείς ενέργειες.

Αν η κατάληξη αυτών των πρωτοβουλιών δεν αποβεί επιτυχής, δεν φοβάστε ότι η χώρα θα ξαναζήσει τον εφιάλτη του περσινού καλοκαιριού;

Το 2016 δεν είναι 2015 και στην Ευρώπη τα πράγματα είναι διαφορετικά αλλά εμείς είμαστε και Κυβέρνηση και Κοινοβουλευτική Ομάδα πιο έμπειροι και πιο ώριμοι. Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες. Με αποφασιστικότητα και συμμαχίες με ψυχραιμία και διαπραγμάτευση θα τα καταφέρουμε. Το καλοκαίρι του 2016 μπορεί και πρέπει να είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι όχι μόνο με το 2015 αλλά με τα καλοκαίρια από το 2008 έως και σήμερα. Εργαζόμαστε ώστε παρά τα μέτρα που θα ολοκληρώσουν την πρώτη αξιολόγηση, να κοιτάξουμε μπροστά. Απόλυτη προτεραιότητα η αποκλιμάκωση της ανεργίας αλλά και με έμφαση σε μακροοικονομικές ειδήσεις όπως η διαπραγμάτευση για το χρέος και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αυτός είναι ο δρόμος για τη χώρα και τους πολίτες της.

Μήπως η κυβέρνηση ετοιμάζει “ηρωική έξοδο “ κ. Ζαχαριάδη;

Κατά τη γνώμη μου τίποτα «ηρωικό» δεν υπάρχει στη φυγή… Η κυβέρνηση εργάζεται για την συντεταγμένη έξοδο της χώρας από το οικονομικό βάλτωμα. Για την αντιστροφή του κλίματος στην οικονομία και στην κοινωνία. Δεν μας περνά ούτε μια στιγμή από το μυαλό να αποδράσουμε από τις ιστορικές ευθύνες που μας ανέθεσαν οι πολίτες. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μέχρι το 2019 που είναι οι επόμενες εκλογές. Η έμφαση στην αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος μετά την αξιολόγηση. Δεν θα κάνουμε το χατίρι ούτε στον κ. Μητσοτάκη ούτε στα συμφέροντα που τον υποστηρίζουν. Η επιστροφή μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης, ακραία συντηρητικής και διεφθαρμένης δεξιάς υπό την ηγεσία Μητσοτάκη – Γεωργιάδη θα είναι καταστροφή για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Ωστόσο η Ν.Δ. σας προκαλεί καθημερινά για εκλογές. Και όποιες δημοσκοπήσεις δημοσιεύονται δεν δείχνουν θετικά στοιχεία για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι ότι από το 2012 τα πάμε καλύτερα στις εκλογές παρά στις δημοσκοπήσεις ως ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΝΔ τα πάει καλύτερα στις δημοσκοπήσεις παρά στις εκλογές. Εκλογές έχουμε σε 3,5 χρόνια. Οι δημοσκοπήσεις έχουν βέβαια τη σημασία τους κάθε στιγμή, ιδιαίτερα για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά στα οποία πρέπει να δώσουμε έμφαση. Όχι για να αλλάξουμε δημοσκοπικούς δείκτες αλλά για να αντιμετωπίσουμε πραγματικά προβλήματα. Είναι παντελώς ανεύθυνη η στάση της ΝΔ που ζητά εκλογές λίγες μέρες πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Υπονομεύει την πορεία της χώρας και στέλνει μήνυμα αστάθειας σε αυτούς που δεν θέλουν η Ελλάδα να πετύχει. Στο υποθετικό σενάριο στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης αύριο το πρωί ήταν πρωθυπουργός, πως θα έκλεινε την αξιολόγηση; Με ποια μέτρα αφού τα δικά μας είναι καταστροφή όπως λέει; Γιατί δεν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις ως αντιπολίτευση; Και κάτι άλλο σημαντικό, ο κόσμος της οικονομίας ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΕΣΕΒΕ, ΣΒΒΕ, ΕΒΕΑ, πως εκλαμβάνουν ένα ενδεχόμενο νέων εκλογών;

Θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου αντιμετωπίζεται;

Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμιστικές τομές δημοκρατικής εμβάθυνσης και θεσμικής ολοκλήρωσης. Μέρος των αλλαγών είναι και ο εκλογικός νόμος. Ως Συνασπισμός το λέγαμε από τη δεκαετία του ‘90. Η λεγόμενη μεταμνημονιακή μεταπολίτευση πρέπει να εγκαινιαστεί και από νέο εκλογικό νόμο, πιο αναλογικό, πιο δημοκρατικό, οριοθετημένο από τα διάφορα συμφέροντα που θέλουν να παίζουν ρόλο στα πολιτικά πράγματα για ίδιον όφελος. Χρειάζεται συντεταγμένος σε βάθος δημοκρατικός διάλογος με όλα τα δημοκρατικά κόμματα χωρίς επικοινωνιακές φωτοβολίδες και εντυπωσιασμούς.

Μέχρι το Πάσχα απομένουν σχεδόν 10 ημέρες και η κατάσταση σε Πειραιά, Ειδομένη και Ελληνικό είναι δραματική. Πόσο πρέπει να περιμένουμε για να πεισθούν οι πρόσφυγες να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας;

Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι αυτοί οι άνθρωποι ξέφυγαν από τον πόλεμο και την καταστροφή μόλις πριν λίγες μέρες, είναι δύσπιστοι και φοβισμένοι. Είναι μονόδρομος η χρήση της πειθούς και η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ της ελληνικής πολιτείας και των προσφύγων. Η σύντομη εμπειρία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι όταν οι συνθήκες μετεγκατάστασης είναι καλές, οι πρόσφυγες πείθονται και μετακινούνται. Η χρήση βίας προάγει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που δήθεν έρχεται να λύσει. Δεν θα ασκήσουμε βία σε γυναικόπαιδα και οικογένειες. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν είναι ΠΓΔΜ να ρίχνει πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και κροτίδες κρότου λάμψης σε πονεμένους ανθρώπους.

Περιποιεί τιμή για την εικόνα της χώρας το μεγαλύτερο λιμάνι της και όχι μόνο, να δίνει προς τα έξω αλλά και στους τουρίστες που φτάνουν στη χώρα μας αυτή την εικόνα;

Πραγματικά η εικόνα είναι άσχημη αλλά αυτό δεν είναι το πρόσωπο της Ελλάδας αυτό είναι το φριχτό πρόσωπο των αποτελεσμάτων του πολέμου. Είναι άμεση κυβερνητική προτεραιότητα η αποσυμφόρηση του Πειραιά, της Ειδομένης, και τους Ελληνικού, καθώς και η απομόνωση κάποιων δήθεν αλληλέγγυων που ενδύονται τον αυτόν τον μανδύα και κάνουν πράξεις που δεν έχουν καμία σχέση με αλληλεγγύη.

Δεν πιστεύεται δηλαδή ότι έγιναν λάθη στη διαχείριση του θέματος από τον Ιανουάριο του 2015;

Προφανώς και έγιναν λάθη, χειρισμός κρίσης γίνεται. Θα ήταν ανεύθυνο κάποιος να θεωρεί ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Αστοχίες, ανεπάρκειες, ατέλειες, υπήρξαν και θα υπάρχουν. Αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς γεωπολιτικές ανακατατάξεις και μέρος της Ευρώπης κάνει πως δεν είδε, δεν άκουσε, δεν κατάλαβε. Η Ελλάδα σηκώνει μόνη και μέσα στην οικονομική κρίση το βάρος για όλη την Ευρώπη. Αυτά στην Ευρωβουλή τα αναγνωρίζουν οι ηγεσίες των σοσιαλιστών, των φιλελεύθερων, των πρασίνων, της αριστεράς, αλλά όχι η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της ευρωπαϊκής δεξιάς δηλαδή, υπό τον κ . Βέμπερ, που βλέπει τον Τσίπρα ως σατανά. Δουλεύουμε για να λιγοστέψουμε τα λάθη, να βελτιώσουμε τις συνθήκες και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις.

Συμφωνείτε με τις διατυπώσεις του κ. Πολάκη για τα «βοθροκάναλα» ;

Όχι, δεν συμφωνώ. Άκουσα πάντως με προσοχή την ομιλία Πολάκη. Νομίζω πως πρόκειται για φραστική υπερβολή και λεκτικό ατόπημα. Δεν είδα όμως ανάλογη ευαισθησία από τα ΜΜΕ όταν δημοσιογράφος αποκάλεσε υπουργό «σκύλο». Εκείνη η άθλια απαξιωτική αναφορά θάφτηκε από τα media, δεν έπαιξε πρώτο θέμα, την έκαναν γαργάρα. Επί της ουσίας μεγαλύτερη εντύπωση μου έκαναν όσα είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ.Πολάκης για διασπάθιση δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων από το ΚΕΕΛΠΝΟ τα προηγούμενα χρόνια, για διοικήσεις νοσοκομείων που πλήρωναν μόνο το out sourcing και όχι τις λειτουργικές ανάγκες των μονάδων και άλλα πολύ ενδιαφέροντα που δεν έτυχαν της επιλογής των αρχισυντακτών των δελτίων ειδήσεων ούτε για λίγα δευτερόλεπτα.


 



 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)