to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:40 | 12.10.2019

Πολιτική

Κ. Ζαχαριάδης: Αντιαναπτυξιακός ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης

Για το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, τον προϋπολογισμό του 2020, το προσφυγικό και την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ μιλά στην «ΜτΚ» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης. Συνέντευξη στον Ιάσονα Μπάντιο



Για το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, τον προϋπολογισμό του 2020, το προσφυγικό και την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ μιλά στην «ΜτΚ» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.
Συνέντευξη στον Ιάσονα Μπάντιο
Η κυβέρνηση κατέθεσε το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 καθώς και το λεγόμενο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο μέσω των οποίων αποτυπώνεται η οικονομική της στρατηγική. Πως τοποθετείστε απέναντι σε αυτά;
Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από σπατάλη διότι διοχετεύει πόρους από τομείς της οικονομίας οι οποίοι  δεν δημιουργούν απασχόληση, από αδιαφάνεια διότι δίνει την δυνατότητα στον υπουργό να εκδίδει άδειες χωρίς κανέναν άλλο έλεγχο, από ασυδοσία γιατί παρεκκλίνει από την περιβαλλοντική νομοθεσία και την προστασία της εργασίας.
Αυτό το νομοσχέδιο περιέχει όλα τα συστατικά της συνταγής που οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε κρίση, είναι η ταφόπλακα της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Το προσχέδιο προϋπολογισμού της ΝΔ είναι προβληματικό, μεροληπτικό ενάντια στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αντιαναπτυξιακό γιατί δεν προβλέπει μείωση πλεονασμάτων, προβληματικό γιατί δημιουργεί δημοσιονομικό κενό που θα οδηγήσει σε νέα μέτρα. Αυτό δείχνουν και οι εκθέσεις των θεσμών. Για εμάς ήταν αναμενόμενο.
Λειτουργούν εις βάρος των συμφερόντων της Ελληνικής κοινωνίας, των αδυνάμων και κυρίως  των μεσαίων στρωμάτων, αυτών που ξεγέλασε προεκλογικά.
Θα φτάσουμε σε περικοπές κοινωνικών δαπανών; Και για ποιες περικοπές μιλάμε; Για περικοπές στο κοινωνικό κράτος και στο κράτος πρόνοιας, δηλαδή περικοπές που θα πλήξουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Τι έγιναν οι διαβεβαιώσεις για 4% ανάπτυξη; Θα μου πείτε αυτά ήταν προεκλογικά, όπως προεκλογική ήταν και η μείωση στη προκαταβολή φόρου στο 50%, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και άλλα. Είναι ένα μήνυμα στη μεσαία τάξη για το ποια είναι η πραγματικότητα της ΝΔ.
Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την ψήφο των ομογενών. Γιατί αντιδράτε στο σχέδιο της κυβέρνησης και τι αντιπροτείνετε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ξεκάθαρος. Είχαμε καταθέσει από νωρίς την ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρότασή μας για το θέμα. Χωρίς πολιτικαντισμούς, με θεσμική και πολιτική σοβαρότητα. Όσο η ΝΔ συνεχίζει να διατηρεί μια προσέγγιση για μικροκομματικούς λόγους δεν μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο και να συμφωνήσουμε.
Η δική μας πρόταση είναι ολοκληρωμένη, ακολουθεί τη διεθνή πρακτική για χώρες με μεγάλο απόδημο πληθυσμό και σέβεται παράλληλα την αρχή της ισότητας της ψήφου, χωρίς να αντικαθιστά, υποκαθιστά ή υποβιβάζει ούτε τη ψήφο των διαμενόντων στην Ελλάδα, ούτε όμως και όσους βρίσκονται εκτός της χώρας, χωρίς να αλλάζει τους «κανόνες» του παιγνιδιού για κομματικό όφελος.
Κατά τη γνώμη μου, η ΝΔ προσπαθεί να «ψαρέψει» αντιδράσεις χωρίς να δεσμευτεί και χωρίς να λέει τι ακριβώς θέλει να κάνει, επιδιώκοντας επί της ουσίας δύο πράγματα το πρώτο είναι η αναζήτηση τρόπων αλλοίωσης του εκλογικού σώματος της Ελλάδας, νομίζοντας πως είναι προς όφελός της. Ο δεύτερος λόγος, που είναι και σημαντικότερος, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται μετά από τρεις μήνες τις δυσκολίες και θέλει, χωρίς να δείξει αδυναμία, η οποία είναι πραγματική και προέρχεται από τις πολιτικές του, να αναζητήσει πολιτικές συναινέσεις αλλά στα μέτρα του.
Οι προσφυγικές ροές έχουν για ακόμη μια φορά αυξηθεί. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κατηγορούν την κυβέρνηση για παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως ακριβώς κατηγορούσαν και την δική σας κυβέρνηση. Τελικά ποιες είναι οι διαφορές ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ στη διαχείριση του προσφυγικού;
Συμβαίνει κάτι ανεξήγητο, ενώ ο «κακός» ΣΥΡΙΖΑ  ηττήθηκε και στις δημοτικές και στις περιφερειακές και στις εθνικές εκλογές, γεγονός που αλλάζει συνολικά το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, το προσφυγικό - μεταναστευτικό τους τελευταίους τρείς μήνες από ένα δύσκολο αλλά διαχειρίσμο θέμα, έγινε δραματικά χειρότερο και τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο. Γιατί συνέβη αυτό; Συνέβη γιατί η ΝΔ δυστυχώς δεν είχε και δεν έχει καταλάβει τίποτα από αυτό το πραγματικά σύνθετο και πολυπαραγωντικό πρόβλημα.
Ανέλαβε την εξουσία και το παρακολουθεί να εξελίσσεται μπροστά της ψάχνοντας δικαιολογίες και επικοινωνιακά τεχνάσματα για να αλλοιώσει επικοινωνιακά την ουσία του προβλήματος και να φορτώσει τις ευθύνες που προκύπτουν από τον τρόπο διακυβέρνησής της, στις πλάτες άλλων. Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε ρατσιστές, λόγω συνθηκών, δεν θα κάνουμε φτηνή αντιπολίτευση πάνω στα πτώματα, την ανθρώπινη απελπισία των προσφύγων και των μεταναστών ή την ανασφάλεια των ντόπιων συμπολιτών μας. Δεν θα εκμεταλλευτούμε ούτε θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε τείχη εκεί που χρειάζονται γέφυρες, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ήρθε η ώρα να το δείξουμε στην πράξη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εσωτερικές διεργασίες με αφορμή την διεύρυνση του. Η πρόσφατη δήλωση σας περί «ισχυρού brand», σε σχέση με το όνομα του κόμματος που δεν πρέπει να αλλάξει, σχολιάστηκε από συντρόφους σας αρνητικά. Τι απαντάτε;
Καταρχήν αυτό που είπα εγώ είναι ότι είμαι ανοιχτός και στο θέμα του τίτλου και στο θέμα της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος και παράλληλα εξήγησα  ότι πράγματι ο τίτλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ ισχυρός και χρειάζεται ισχυρή επιχειρηματολογία η όποια αλλαγή.
Δεν είδα κάποιον να το σχολιάζει αρνητικά, αντιθέτως σε προσωπικό επίπεδο και σε συζητήσεις μεταξύ συντρόφων αλλά και φίλων του κόμματος είδα θετικές αντιδράσεις, άλλωστε πολιτικά στο κόμμα και σε αυτό έχουμε ευρύτατη συμφωνία.
Εκείνο που επιδιώκουμε είναι να διευρύνουμε το κόμμα, να το ανοίξουμε στην κοινωνία, σε όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές δυνάμεις, εμβαθύνοντας παράλληλα τον ιδεολογικό, πολιτικό και προγραμματικό μας λόγο. Ναι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται διεύρυνση. Ναι πρέπει να ψάξουμε ένα οργανωτικό μοντέλο και κυρίως ένα πολιτικό σχέδιο που να μας χωρά όλους. Από τους Αριστερούς Ριζοσπάστες έως τους Κεντρώους Δημοκράτες και από την Ανανεωτική Αριστερά έως την Πολιτική Οικολογία. Και πρέπει να είμαστε και ειλικρινείς μεταξύ μας πιστεύω. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχει ευθύνες είναι δυνητικά η επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Πρέπει να έχει τους ανθρώπους, το πρόγραμμα και το σχέδιο για μία προοδευτική διακυβέρνηση. Το βάρος γι’ αυτά είναι όλο δικό μας.
Όλοι συμφωνούμε σε αυτό. Αποτυπώθηκε κιόλας στη διακήρυξη της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής και επαληθεύεται κι από τις καθημερινές δηλώσεις στελεχών. Ο εκλογικός ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ευθυγραμμισθεί με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που εκλογικά έχει συντελεστεί από το 2012, πρέπει να γίνει πολιτικά και οργανωτικά το 2020. Επιτέλους!
Τελικά η διεύρυνση αυτή σε ποιους απευθύνεται, σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς ή σε απλούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ;
Θέλω να το επαναλάβω και το πιστεύω απόλυτα. Η διεύρυνση απευθύνεται και πρέπει να απευθύνεται σε όλους και κυρίως στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλους όσους επιθυμούν να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο προγραμματικών προτάσεων που θα συνδιαμορφώσουμε την ερχόμενη περίοδο.
Η διεύρυνση είναι μια διαδικασία ανοιχτή προς όλες τις δυνάμεις, συλλογικότητες και πολίτες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια κυβέρνηση που ήρθε με μεγάλη επικοινωνιακή «φόρα» αλλά τελικώς η πολυδιαφημισμένη της προετοιμασία ήταν για το πρώτο δίμηνο και μόνο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ αυτή η κατάσταση. Σιγά σιγά αναφύονται τα πραγματικά προβλήματα, η οικονομία, το μεταναστευτικό, η δημόσια υγεία, η εκπαίδευση, η περιβαλλοντική πολιτική, η ενεργειακή πολιτική, η ψηφιακή σύγκληση, ο διοικητικός εκσυγχρονισμός της Ελλάδας, γι’ αυτά η κυβέρνηση  σχεδόν σιωπά ή όταν μιλά συνεχίζει ως κυβέρνηση αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν τελειώσει και αυτό το παραμύθι θα υπάρξει αμηχανία. Δεν μπορεί το κεντρικό όραμα μιας χώρας ενός λαού να είναι απλώς ως  λέξεις «οι επενδύσεις» και «η ανάπτυξη». Η ανάπτυξη και οι επενδύσεις προφανώς είναι οι μεγάλες προτεραιότητες αυτήν την περίοδο, αλλά είναι εργαλεία, δεν αποτελούν αυτοσκοπό και λόγο ύπαρξης μιας χώρας και τοποθέτηση της στον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό περιβάλλον της. Είναι προφανές ότι υπάρχει κενό. 
Γι’ αυτό είναι αναγκαίες και η διεύρυνση και το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και προφανώς δεν αφορά μόνο το ΣΥΡΙΖΑ, αφορά όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)