to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:17 | 20.11.2019

Πολιτική

Κ. Βέττα: Οφείλαμε να θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα

«Οφείλαμε να βγούμε πιο σοφοί και να θωρακίσουμε το ελληνικό Σύνταγμα με μια κανονιστική δικαιοδοσία που θα εξασφαλίζει ακόμη περισσότερο τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα, από την επέλαση αντιδημοκρατικών πρακτικών»


Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, Καλλιόπη Βέττα, μίλησε χθες το βράδυ στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η χθεσινή ενότητα περιελάμβανε τις διατάξεις που αφορούν τα κοινωνικά δικαιώματα, με έμφαση στα εργασιακά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ανέφερε, εκτός των άλλων τα εξής:

«Ζήσαμε μία περίοδο -η οποία χάρη στις θυσίες των πολιτών και την πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον παρελθόν- όπου οι συνταγματικές αναφορές, δέχθηκαν, για να το πω διακριτικά, σημαντικές πιέσεις για να εξυπηρετηθούν οι απαιτήσεις εσωτερικών και εξωτερικών κύκλων…

Με αυτή την εμπειρία, οφείλαμε να βγούμε πιο σοφοί και να θωρακίσουμε το ελληνικό Σύνταγμα με μια κανονιστική δικαιοδοσία που θα εξασφαλίζει ακόμη περισσότερο τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα, από την επέλαση αντιδημοκρατικών πρακτικών....

...μπορεί να μου εξηγήσει κανείς συνάδελφος της πλειοψηφίας, αν η θέσπιση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 χρόνων, που είχε γίνει από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 2012 είναι συνταγματικά συμπίπτουσα με το άρθρο 22 παράγραφο 1 που ορίζει ότι «Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας»;

...Γι αυτό επιθυμούμε ένα Σύνταγμα πιο κανονιστικό, περιγραφικό και κοινωνικά δίκαιο. Ένα Σύνταγμα όχι ρυθμιστικό των κοινωνικών σχέσεων, όπως μας προσάπτετε, άλλα ούτε και έκθεση ιδεών. Ένα Σύνταγμα που θα ενσωματώνει τα διδάγματα από την πρόσφατη κοινωνική και πολιτική ιστορία, χωρίς να εκπίπτει σε μια εφήμερη, άρα και αναλώσιμη, καταγραφή της συγκυρίας.

Για παράδειγμα, είχαμε κάνει σαφή πρόταση να ενσωματωθεί στο άρθρο 5, παρ. 2 («Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων»), η απαγόρευση διάκρισης λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Και όμως, η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε να υπερψηφίσει αυτή την πρόταση. Θεώρησε ότι η απαγόρευση διάκρισης λόγω φύλου ή η διάκριση που απορρέει λόγω σεξουαλικών επιλογών είναι μια μόδα, ένας «πλεονασμός» όπως υποστήριξε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, άρα δεν χρήζει της υπεράσπισης του Συντάγματος; Ήθελε να κολακέψει τα πιο συντηρητικά ανακλαστικά της κοινωνίας;

...Επίσης, υποστηρίξαμε την διεύρυνση της Δημοκρατίας, με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε λειτουργίες άμεσης δημοκρατίας, αντί για τη  συντηρητική άποψη που τοποθετεί τον πολίτη στον ρόλο του κριτή μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια.

...Επίσης, προτείναμε την ουσιαστική κατοχύρωση του δημόσιου έλεγχου των βασικών κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό, την ηλεκτρική ενέργεια και των δικτύων διανομής τους. Δυστυχώς, η ΝΔ, απέρριψε την πρόταση μιας και υποστηρίζει τις ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών αγαθών, όπως φάνηκε εξάλλου και με τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ από 15-20% που οδηγούν σε απαξίωση της επιχείρησης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)