to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:41 | 03.07.2022

Πολιτική

Κ. Στρατής: Το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων να εξελιχθεί σε μόνιμο θεσμό

Δήλωση του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού Κώστα Στρατή για το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων


Σύμφωνα με τον πρώην υφυπ. Πολιτισμού:

«Ο Πολιτισμός δίνει νόημα στη ζωή μας. Μας γεμίζει με ιδέες και αξίες. Ανοίγει τους ορίζοντές μας. Είναι ο φάρος μας για το μέλλον.

Σε μια εποχή που ενισχύονται, δυστυχώς, η μισαλλοδοξία, ο φανατισμός, ο φυλετικός και κοινωνικός ρατσισμός, ο εθνικισμός, σε μια εποχή πολέμου, προσφυγιάς, απωθήσεων - push backs, σε μια εποχή που οι "γραμμές των συνόρων" γίνοται σκληρά όρια ανάμεσα σε ανθρώπους, λαούς, πολιτισμούς, το μήνυμα που εκπέμπει ηχηρά το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων είναι αυτό του πλούτου της διαφορετικότητας, της συνύπαρξης, της συμπερίληψης, της ποικιλότητας. Να μπαίνουμε ο ένας στα "παπούτσια" του άλλου και μαζί να βαδίζουμε προς ένα καλύτερο κόσμο για όλους.

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καταλληλότερος τόπος για να εκφραστεί αυτό το μήνυμα από τα Χανιά, στην Κρήτη. Ένα τόπο που βρίσκεται ο ίδιος "στις γραμμές των συνόρων", όπως είναι η θεματική του φεστιβάλ. Ένα τόπο όπου η Δύση συναντιέται και συμπλέκεται με την Ανατολή, γεωγραφικά και ιστορικά, χαρίζοντας τον πλούτο μιας ανεξάντλητης πολιτισμικής ποικιλομορφίας.

Ταυτόχρονα, τα Χανιά έχουν την καλή τύχη ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του σημαντικού πολιτιστικού εγχειρήματος μιας "αγοράς" όχι με την εμπορική διάσταση αλλά με την αρχαία έννοια του όρου, ενός σημείου συνάντησης, συζήτησης, αλληλεπίδρασης, διαμόρφωσης κοινότητας, να είναι στα ικανά και έμπειρα χέρια των ανθρώπων που τα προηγούμενα χρόνια είχαν πετύχει την αναδιοργάνωση και την αναβάθμιση της Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και την ανάδειξή της σε διεθνές πολιτιστικό γεγονός.

Η επιτυχία που πανθομολογούμενα σημείωσε το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία που οι τοπικοί φορείς, ο Δήμος Χανίων και η Περιφέρεια Κρήτης, οφείλουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο. Να εξελίξουν το επιτυχημένο εγχείρημα σε μόνιμο θεσμό, καθιστώντας τα Χανιά σε φωτεινό πόλο για το βιβλίο, τα γράμματα, τις Τέχνες, τον Πολιτισμό στη χώρα, με διεθνή εμβέλεια».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)