to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:00 | 01.08.2019

Πολιτισμός

Κ. Στρατής: Επιχειρούμενη δυσφήμιση του έργου που έχει επιτελεστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στο ΤΑΠ

«Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού επιδίδεται από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της σε μια συνεχή προσπάθεια συκοφάντησης και απαξίωσης των υποδομών και των φορέων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις μικροπολιτικές της επιδιώξεις»


Ειδικότερα, ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Κ. Στρατής τόνιζει:

Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού επιδίδεται από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της σε μια συνεχή προσπάθεια συκοφάντησης και απαξίωσης των υποδομών και των φορέων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις μικροπολιτικές της επιδιώξεις.Έτσι, κατασκευάζει συστηματικά μια ψευδής εικόνα ότι παρέλαβεκατάσταση κατάρρευσης, την ίδια στιγμή που φιλοτεχνείται επιμελώς το προφίλ μιας δήθεν ικανής και αποτελεσματικής υπουργού που σπεύδει προσωπικά να δώσει λύσεις όπου χρειάζεται. Με αυτό το κάλπικο και επικοινωνιακό φαίνεσθαι, όμως, τονίζεται ακόμα περισσότερο το αλαζονικό και παλαιοκομματικό είναι.


Στην πραγματικότητα, μετά τις εκλογέςη θέση του Υπουργείου Πολιτισμού,δυστυχώς για μια χώρα με τον πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας, εξέπεσε σε υποπροϊόν ενός υπόγειου πολέμου επιχειρηματικών συμφερόντων με επίκεντροτο καζίνο και τους ουρανοξύστες του Ελληνικού.Παράλληλα, τα νήματα στον χώρο του πολιτισμού κινούνται ολοφάνερα από το στενό περιβάλλον του ίδιου του πρωθυπουργού.Καιόπου κινούνται νήματα, υπάρχει διατεταγμένη υπηρεσία και χρειάζονται μαριονέτες.


Τις τελευταίες μέρες, στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται με άκομψο τρόπο η δυσφήμηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ). Ορισμένα έκτακτα ζητήματα που προέκυψαν πρόσφατα, και οπωσδήποτε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, παρουσιάζονται ως δήθεν χρονίζοντα.Τηνίδια στιγμή η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αντί να ανταποκριθεί στην ενημέρωση που έγκαιρα της έχει γίνει, κωλυσιεργείή ακόμα και φέρνει προσκόμματα για την επίλυσή τους,ενώ με δελτία Τύπου σπεύδει να τροφοδοτήσειτην επικαιρότητα με αρνητικά δημοσιεύματα.Τέτοιου τύπου περιστατικά είναι η καταστροφή των σκληρών δίσκων του ΤΑΠ, που λειτουργούσαν μέχρι τις εκλογές και καταστράφηκαν από τους πρόσφατους σεισμούς,όπως και το πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ), που έκλεισε στις 18 Ιουλίου επειδή χρειάστηκε να γίνει μυοκτονία, απολύμανση και συντήρηση στο σύστημα κλιματισμού του.


Ανάλογα προβλήματα ανέκυπταν κατάτη διάρκεια και της δικής μας θητείας.Για παράδειγμα εργασίεςστο σύστημα κλιματισμού του πωλητηρίου του ΕΑΜ είχε χρειαστεί να γίνουν και επί της προηγούμενης κυβέρνησης, κάτι που αντιμετωπίστηκε σε ελάχιστο χρόνο,υπό τον συντονισμό της τότε πολιτικής ηγεσίας και χωρίς το θέμα να πάρει διαστάσεις. Η ποιοτική διαφορά ήθους και ύφους στη άσκηση εξουσίας είναι ότι δική μας μέριμνα υπήρξε σε όλες τις περιπτώσεις η άμεση επίλυση των προβλημάτων, ενώ η σημερινή πολιτική ηγεσία το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι οι φανφαρονισμοί και οι τυμπανοκρουσίες.


Τα «άδεια ράφια» στο πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου οφείλονται στην προσωρινή απομάκρυνση των πωλητέων, προκειμένου να προστατευτούν κατά τη διάρκεια των εργασιών στο σύστημα κλιματισμού. Όσον αφορά το ζήτημα της μεταφοράς πωλητέων σε ολόκληρη τη χώρα,αυτό είναι ήδη λυμένο και για το άμεσο μέλλον αλλά και σε μόνιμη βάση, όπως αποδεικνύει μια απλή έρευνα στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ). Ειδικά για το ΕΑΜ, αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών στο σύστημα κλιματισμούτου πωλητηρίου, προκειμένου να γίνει αυθημερόν η δρομολογημένη αποστολή ικανού αριθμού πωλητέων.


Το πρώτο εξάμηνο του έτους, παράλληλα με το ευρύτερο πρόγραμμα εξυγίανσης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων,πραγματοποιήσαμε ένα τιτάνιο έργο στα εργαστήρια πιστών αντιγράφων και τα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της χώρας, όπως μπορεί εύκολα να επιβεβαιωθεί με ένα απλό ρεπορτάζστο ΤΑΠ και τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. Εξάλλου, για το έργο αυτόυπήρξεσειρά θετικών δημοσιευμάτων, ακόμα και στον αντιπολιτευόμενο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Τύπο. Στα δημοσιεύματα αυτά αναδεικνύεται η σημαντικά αναβαθμισμένη εικόνα των πωλητηρίωνκαι η αναγέννηση της παραγωγικής μηχανής των εργαστηρίων των ΤΑΠ, που υπονομεύτηκε και καθυστέρησε ποικιλοτρόπως από την προηγούμενη πρόεδρο που σήμερα επανακάμπτει.Η παντελής αποτυχία τηςνα δώσει λύσεις σε σειρά ζητημάτων (χρηματαποστολές, μεταφορές πωλητέων, προμήθειες υλικών για τα εργαστήρια, παραγγελίες εμπνευσμένων από την αρχαιότητα εφαρμογών, εφαρμογή του νέου πλαισίου για τα αναψυκτήρια κλπ)είχε ωςλογική συνέπειατην αποπομπή της.


Τα αποτελέσματα που πετύχαμε στα πωλητήρια του ΤΑΠ με τη νέα διοίκηση μέσα σε μόλις λίγους μήνες είναι εντυπωσιακά και με οικονομικούς όρους. Τα έσοδα των πωλητηρίων το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν πάνω από40% αυξημένασε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.


Τοπρόγραμμα στον τομέα εργαστηρίων, πωλητηρίων και πολιτιστικών προϊόντων του ΤΑΠ, καθώς και για την εξωστρέφεια του φορέα,σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από άξιουςσυνεργάτες, χωρίς να ζητηθούν κομματικές διαπιστεύσεις.Πάνω σε αυτό εργάστηκε καθημερινά η μεγάλη πλειοψηφία του ανθρώπινου δυναμικού του ΤΑΠ, μόνιμοι, έκτακτοι και ΟΑΕΔίτες, νέοι άνθρωποι οι περισσότεροι, άλλοι με πολύχρονη εμπειρία, όλοι τους με πολύτιμη γνώση και αστείρευτο μεράκι.Η σημερινή πολιτική ηγεσία επιχειρεί να απαξιώσει το σπουδαίο έργο τους, υιοθετώντας καθεστωτικό ύφος και διχαστικό λόγο. Εμείς αντίθετα τους ευχαριστούμε, γιατί με τηνεξαιρετική δουλειά τους έχουν αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά τουςστο Υπουργείο Πολιτισμού, επιβεβαιώνοντας ότι «γίνεται και αλλιώς».Τα αποτελέσματα που φέραμε μαζί αποτελούν μια μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον, στο οποίο είμαστε βέβαιοι ότι θα ξανασυναντηθούμε. Τους αφιερώνουμε, λοιπόν, το δίγλωσσο σποτ Εκμαγεύοντας με πρωταγωνιστές του ίδιους, πουτο βλέπουν καθημερινά χιλιάδες επιβάτες στους σταθμούς και τους συρμούς τους ΜΕΤΡΟ, αλλά και στο δίκτυο προβολής του ΕΟΤ, ενώ έχει δρομολογηθεί η προβολή του στα αεροπλάνα και το inflightentertainmentapp/stream της AEGEAN.


Η νυν υπουργόςτης ΝΔ γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα προβλήματα και τις χρόνιες παθογένειες του ΥΠΠΟΑ και του ΤΑΠ, με τις οποίες εμείς συγκρουστήκαμε μετωπικά χωρίς να σκανδαλολογήσουμε. Φέρει μάλιστα ακέραια τηνπολιτική ευθύνη γι’ αυτά, αφού υπήρξε γενική γραμματέας του Υπουργείου για πολλά χρόνια, και μάλιστα «διακομματικά», επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αρχικά και στη συνέχεια επί της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζει επίσης πολύ καλά τα πραγματικά επιτεύγματα που της παραδόθηκαν και με τα οποία έχει να αναμετρηθεί.Ένα ΤΑΠ το οποίο μετά την υποβάθμιση πολλών ετών, έχει ήδη υπερδιπλασιάσει τα έσοδά τουαπό 57 εκατ.το 2014 σε 119 εκατ. το 2018, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση από αυτό προς το Υπουργείο Πολιτισμού να έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί από 7 εκατ. το 2014 σε πάνω από65 εκατ. το 2019, με τα45 εκ. να έχουν ήδη εκταμιευτεί από τον Φεβρουάριο.


Παράλληλα, δεν περνά απαρατήρητο ότι το λαλίστατο κατά τα άλλα Υπουργείο Πολιτισμού με τον καταιγισμό δελτίων Τύπου και ανακοινώσεων, τηρεί «αιδήμονα»σιωπή για τηφερόμενη εμπλοκή της σημερινής υπουργού σε σκοτεινές υποθέσεις του παρελθόντος σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα , ενώ οι από παλαιότερα γνωστές υποθέσεις στις οποίες φέρεται να είχε συμμετοχή αποτελούν τμήμα του φακέλου για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας που έχει αποσταλεί στη Δικαιοσύνη. Εδώ, το ρόλο του άτυπου Γραφείου Τύπου της πολιτικής ηγεσίας, για να δοθεί απάντηση στα δημοσιεύματα, ανέλαβε η συνδικαλιστική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.
Επιβεβαιώνεται, έτσι, για μια ακόμα φορά αυτό που η (όχι και τόσο) νέα υπουργός φρόντισε να μας καταστήσει σαφές ήδη από την ημέρα της παράδοσης - παραλαβής του Υπουργείου: μαζί της επιστρέφουν δριμύτεροι οι ίδιοι μηχανισμοί που υπήρξαν καταχθόνιο έρεισματου συστήματος εξουσίας που χρεοκόπησετη χώρα.
Αυτή τη φορά, όμως, όλοι οι πολίτες δεν θα τους επιτρέψουμε να το ξανακάνουν.

Δημοσιεύματα για την αναγέννηση των εργαστηρίων πιστών αντιγράφων και την αναβάθμιση των πωλητηρίων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων
• Μπήκαμε πρώτοι κάνοντας ποδαρικό στο νέο πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
https://www.elculture.gr/blog/article/%ce%bc%cf%80%ce%ae%ce%ba%ce%b1%ce%...
• Ενα πωλητήριο - εκθετήριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο
https://www.kathimerini.gr/1003995/gallery/epikairothta/ellada/ena-pwlht...
• Ο μαγικός κόσμος του νέου πωλητηρίου
http://www.avgi.gr/article/10812/9493304/2-o-magikos-kosmos-tou-neou-pol...
• Προσπάθεια αναβάθμισης των πωλητηρίων στα μουσεία της χώρας
https://www.kathimerini.gr/1015434/gallery/politismos/eikastika/prospa8e...
• ΄Ενα υπέροχο σποτ για τα ακριβή αντίγραφα αριστουργημάτων των μουσείων
https://www.thetoc.gr/politismos/article/ena-uperoxo-spot-gia-ta-akribi-...
• Στο ΥΠΠΟ φωτογραφικό αρχείο από τις γαλλικές ανασκαφές στην Ελλάδα
https://www.efsyn.gr/tehnes/art-nea/197656_sto-yppo-fotografiko-arheio-a...
• Οι τελευταίοι μύστες του αρχαίου ελληνικού κάλλους
https://www.ethnos.gr/ellada/45062_oi-teleytaioi-mystes-toy-arhaioy-elli...

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)