to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:32 | 16.04.2019

Πολιτισμός

Κ. Στρατής: Αναδεικνύουμε τη διεκδίκηση των Γλυπτών σε πολιτικό και πολιτισμικό ζήτημα παγκόσμιας εμβέλειας

Η διεκδίκηση για τα Γλυπτά δεν γίνεται στο πλαίσιο της συγκρότησης ενός εθνικού φαντασιακού ούτε συνδέεται με οποιαδήποτε εθνικιστική ρητορική, ανέφερε ο κ. Στρατής, αλλά αφορά την επανένωση των μελών και των θραυσμάτων ενός παγκόσμιου μνημείου, ένα αίτημα που έχει κερδίσει τη συναίνεση της διεθνούς κοινής γνώμης


Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής στη διεθνή ημερίδα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, τόνισε ότι ο Παρθενώνας είναι ένα από τα πλέον εμβληματικά μνημεία στην ιστορία της ανθρωπότητας, που αποτελεί σύμβολο ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού, αλλά και σύμβολο της δημοκρατίας.

Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται, μετασχηματίζεται και ωριμάζει η διεκδίκηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο κ. Στρατής τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σήμερα τη δυνατότητα να καταρρίψει όλα τα επιχειρήματα της βρετανικής πλευράς που αφορούν τόσο τη συντήρηση και την προστασία των Γλυπτών, όσο και την ανάδειξη και την παρουσίασή τους στο διεθνές κοινό. Η Ακρόπολη και το Μουσείο της δέχονται εκατομμύρια επισκεπτών απ’ όλον τον κόσμο που έρχονται σε άμεση επαφή και γνωριμία με το μνημείο. Την ίδια στιγμή, η ρητορική του Βρετανικού Μουσείου απορρίπτεται διεθνώς ως κατάλοιπο μιας ξεπερασμένης αποικιοκρατικής λογικής, επισήμανε ο Υφυπουργός Πολιτισμού.

Η διεκδίκηση για τα Γλυπτά δεν γίνεται στο πλαίσιο της συγκρότησης ενός εθνικού φαντασιακού ούτε συνδέεται με οποιαδήποτε εθνικιστική ρητορική, ανέφερε ο κ. Στρατής, αλλά αφορά την επανένωση των μελών και των θραυσμάτων ενός παγκόσμιου μνημείου, ένα αίτημα που έχει κερδίσει τη συναίνεση της διεθνούς κοινής γνώμης. Η διεκδίκηση για τα Γλυπτά αφορά την ακεραιότητα ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, ένα αίτημα που εναρμονίζεται με τις αρχές και τις διακηρύξεις της UNESCO, πρόσθεσε ο Υφυπουργός.

Πουθενά στον πλανήτη δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι ένα μοναδικό αριστούργημα του παγκόσμιου πολιτισμού παραμένει ακρωτηριασμένο και διαμελισμένο όχι από τις δυνάμεις της φύσης ή τον πόλεμο αλλά από την αδιαλλαξία και την άρνηση σε καιρό ειρήνης, επισήμανε ο κ. Στρατής.

Χωρίς να απεμπολούμε τη συνδρομή της νομικής οδού, επιλέγουμε την πολιτική και διπλωματική οδό ως κεντρική στρατηγική μας, αναδεικνύοντας τη διεκδίκηση σε πολιτικό και πολιτισμικό ζήτημα παγκόσμιας εμβέλειας, που αφορά και ήδη κινητοποιεί εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη, κατέληξε ο Υφυπουργός Πολιτισμού.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Υφυπουργού Πολιτισμού Κώστα Στρατή στη διεθνή ημερίδα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα:

Το ζήτημα που αποτελεί αντικείμενο της σημερινής διεθνούς ημερίδας συμπλέκεται με την ιστορία ενός μνημείου που έχει κεντρική θέση για τη συγκρότηση της ταυτότητας του νεότερου ελληνικού έθνους. Ενός μνημείου που ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί σύμβολο ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού, αλλά και σύμβολο της δημοκρατίας.Ενός από τα πλέον εμβληματικά μνημείαστην ιστορία της ανθρωπότητας. Του Παρθενώνα.

Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι το έμβλημα της UNESCO παραπέμπει ευθέως στην πρόσοψη αρχαίου ελληνικού ναού και τον Παρθενώνα. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν, εδώ και πολλές δεκαετίες, την πιο διεθνοποιημένη, την πιο πολύκροτη αντιπαράθεση γύρω από την πολιτιστική κληρονομιά παγκοσμίως. Στην υπόθεση αυτή μπορούμε να διαβάσουμε μια σειρά πολιτικών και πολιτισμικών αντιπαραθέσεων που εξελίσσονται και μετασχηματίζονται μέσα στους αιώνες. Η ίδια η εξέλιξη των τριών όρων που έχουν χρησιμοποιηθεί για το ζήτημα, «επιστροφή» - «επαναπατρισμός» - «επανένωση», δεν είναι δίχως σημασία.

Η διεκδίκηση των Γλυπτών από το ελληνικό κράτος ήδη από τα πρώτα χρόνια της νεότερης ιστορίας του και μέχρι σήμερα.Τα επιχειρήματα τόσο της ελληνικής όσο και της βρετανικής πλευράς.Ο τρόπος με τον οποίο ενεπλάκη σε αυτή τη διαμάχη η διεθνής κοινή γνώμη αλλά και σημαίνουσες προσωπικότητες τόσο στις δυο χώρες όσο και διεθνώς.Οι ανταγωνιζόμενοι εθνικισμοί που αντιπαρατέθηκαν σ’ αυτήν τη διεκδίκηση.Η σύγκρουση μεταξύ αποικιοκρατικής και εθνικής αντίληψης.Η αντιπαράθεση εθνικού/τοπικού και παγκόσμιου/οικουμενικού.Όλα αυτά αποτελούν επιμέρους σημεία ενός πολύχρονου διαλόγου που έχει αρθρωθεί γύρω από τα Γλυπτά του Παρθενώνα.Αλλά πηγαίνει και πέρα από αυτά.

Γιατί η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα θέτει και μια σειρά ευρύτερων ζητημάτων που αφορούν τις αντιλήψεις για τη συντήρηση, την αποκατάσταση, την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τον τρόπο που αυτή πρέπει να παρουσιάζεται στο διεθνές κοινό.

Όπως θέτει,επίσης,προβληματικές γύρω από την αρχαιοκαπηλία, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, την εμπορευματοποίηση και την παράνομη διακίνηση των αρχαιοτήτων.

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την εποχή του Έλγιν, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονταν τότε τα μνημεία, πριν καν την αφετηρία αυτού του διαλόγου. Ή για τον Λόρδο Βύρωνα, που αντιπαρατέθηκε στον Έλγιν και κατήγγειλε την κλοπή των Γλυπτών. Ή για το πώς περάσαμε, όχι μόνο οι Έλληνες, αλλά και οι ίδιοι οι Βρετανοί και η διεθνής κοινότητα, από τον όρο «Ελγίνεια μάρμαρα» σ’ αυτόν που χρησιμοποιεί και η σημερινή ημερίδα, «Γλυπτά του Παρθενώνα». Ή ακόμη για τους όρους με τους οποίου ξεκίνησε η διεκδίκηση για τα Γλυπτά στην πλέον πρόσφατη φάση της, δηλαδή κατά τη δεκαετία του ’80, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη.Ή για την ίδια τη δημιουργία αυτού του Μουσείου στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, ως κομβικού επιχειρήματος στο πλαίσιο αυτής της διεκδίκησης.

Κυρίως, όμως, πιστεύω πως πρέπει να μιλήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται, μετασχηματίζεται και ωριμάζει η διεκδίκηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Για το πού βρισκόμαστε σήμερα.Με ποιους όρους και ποια επιχειρήματα, αλλά και ποιους συμμάχους,γίνεται αυτή η διεκδίκηση.

Η Ελλάδα έχει σήμερα τη δυνατότητα να καταρρίψει όλα τα επιχειρήματα της βρετανικής πλευράς που αφορούν τόσο τη συντήρηση και την προστασία των Γλυπτών, όσο και την ανάδειξη και την παρουσίασή τους στο διεθνές κοινό. Η Ακρόπολη και το Μουσείο της δέχονται εκατομμύρια επισκεπτών απ’ όλον τον κόσμο που έρχονται σε άμεση επαφή και γνωριμία με το μνημείο. Την ίδια στιγμή, η ρητορική του Βρετανικού Μουσείου απορρίπτεται διεθνώς ως κατάλοιπο μιας ξεπερασμένης αποικιοκρατικής λογικής.

Η Ελλάδα, η Αθήνα, είναι ο γενέθλιος τόπος των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ωστόσο, ηδιεκδίκηση για τα Γλυπτά δεν γίνεται στο πλαίσιο της συγκρότησης ενός εθνικού φαντασιακού ούτε συνδέεται με οποιαδήποτε εθνικιστική ρητορική. Η διεκδίκηση για τα Γλυπτά αφορά την επανένωση των μελών και των θραυσμάτων ενός παγκόσμιου μνημείου,ένα αίτημα που έχει κερδίσει τη συναίνεση της διεθνούς κοινής γνώμης. Η διεκδίκηση για τα Γλυπτά αφορά την ακεραιότητα ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, ένα αίτημα που εναρμονίζεται με τις αρχές και τις διακηρύξεις της UNESCO.

Βασίζουμε, λοιπόν, τα επιχειρήματά μας σε στέρεη ηθική και πολιτιστικήβάση,που εναρμονίζεται με τις διεθνείς αρχές και διακηρύξεις για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Αυτή η πλευρά του ζητήματος μας επιτρέπει να κινητοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τη συμπαράσταση της διεθνούς κοινής γνώμης.Ήδη έχουμε πετύχει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά την ευαισθητοποίηση ακόμη και των Βρετανών πολιτών.

Συχνά αναρωτιούνται οι επισκέπτες της Ακρόπολης πόσο μακριά από τον Βράχο έχουν βρεθεί, εξαιτίας φυσικών καταστροφών, τα μέλη των μνημείων που αναστηλώνονται. Η πραγματικότητα είναι ότι οι μεγαλύτερες καταστροφές της Ακρόπολης, αυτού του μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, είναι ο βομβαρδισμός από τον Μοροζίνη και ο βανδαλισμός από τον Έλγιν. Επιβεβαιώνοντας τον Σοφοκλή ότι «πολλά τα δεινά κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει». Πολλά είναι τα φοβερά, μα τίποτα δεν υπάρχει πιο φοβερό απ' τον άνθρωπο.

Σήμερα, όμως, δεν είναι δυνατό να παραμένει ανοιχτή η πληγή των Γλυπτών,σε μια εποχή που με εξαιρετική τεχνογνωσία επουλώνονται σε σημαντικό βαθμό τα τραύματα από τις οικοδομικές περιπέτειες της ιστορίας του μνημείου, ακόμα και αρκετά από αυτά που επέφερε η ανατίναξή του από τον Μοροζίνη. Πουθενά στον πλανήτη δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι ένα μοναδικό αριστούργημα του παγκόσμιου πολιτισμού παραμένει ακρωτηριασμένο και διαμελισμένο όχι από τις δυνάμεις της φύσης ή τον πόλεμο αλλά από την αδιαλλαξία και την άρνηση σε καιρό ειρήνης.

Η διεκδίκηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα αφορά ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ανθρωπότητας, σύμβολο οικουμενικών αξιών και διαχρονικών νοημάτων. Έτσι, χωρίς να απεμπολούμε τη συνδρομή της νομικής οδού, επιλέγουμε την πολιτική/διπλωματική οδό ως κεντρική στρατηγική μας, αναδεικνύοντας τη διεκδίκηση σε πολιτικό και πολιτισμικό ζήτημα παγκόσμιας εμβέλειας, που αφορά καιήδη κινητοποιεί εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Αυτό αποδεικνύει και η παρουσία στη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των εθνικών επιτροπών, τους οποίους ευχαριστούμε και καλωσορίζουμε.

Μαρία Βλαζάκη, Γ.Γ. του ΥΠΠΟΑ: Ηχηρό το σημερινό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες για την επιστροφή των «αποικιακών» πολιτιστικών αγαθών

Η Γ.Γ. του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Βλαζάκη, συνόψισε τα συμπεράσματα που βγήκαν από τις τοποθετήσεις στην ολοήμερη Διεθνή Ημερίδα, τονίζοντας ότι η επιστροφή των Γλυπτών συνδέεται άμεσα και με τις θεωρητικές συζητήσεις που γίνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη για την επιστροφή των λεγόμενων “αποικιακών» πολιτιστικών αγαθών.

Η ελληνική διεκδίκηση, τόνισε η κ. Βλαζάκη είναι «ένα επίκαιρο και επιτακτικό αίτημα, που κερδίζει συνεχώς υποστηρικτές τόσο στο επίπεδο της Κοινωνίας των Πολιτών όσο και στους Διεθνείς Οργανισμούς. Τούτο επιβεβαιώνεται από τις πρόσφατες εξελίξεις τόσο στην ολομέλεια του ΟΗΕ όσο και στη Διακυβερνητική Επιτροπή της ΟΥΝΕΣΚΟ αλλά και από τη συμμετοχή στην Ημερίδα στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Η Γ.Γ του ΥΠΠΟΑ αναφερόμενη στα επιχειρήματα της βρετανικής πλευράς, υπογράμμισε ότι έχουν ένα προς ένα καταρριφθεί:

  • Ο Έλγιν δεν είχε καμία νομιμοποίηση απομάκρυνσης των γλυπτών, όπως έχει καταδείξει η σύγχρονη αρχειακή έρευνα,

  • Λειτουργεί ένα σύγχρονο Μουσείο σε άμεση οπτική επαφή με τον Ιερό Βράχο και τον Παρθενώνα

  • Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να δώσουν λύσεις για τους επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου μέσω της δημιουργίας τρισδιάστατων ψηφιακών αντιγράφων μεγίστης ακρίβειας.

  • Η ελληνική πλευρά δηλώνει συνεχώς την πρόθεση να συνεργαστεί δημιουργικά με το Βρετανικό Μουσείο, όπως έχει πράξει και με άλλα μουσεία, για την παρουσίαση περιοδικών εκθέσεων και την εκπόνηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων.

Για την επίτευξη του στόχου της Επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, η πολιτιστική διπλωματία και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης εξακολουθούν να αποτελούν τα βασικά όπλα μας, σημείωσε η κ. Βλαζάκη. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας κρατά επίμονα σταθερό το θέμα στην UNESCO, συνεχίζει να συντονίζει και να επεξεργάζεται τα αναγκαία βήματα επικαιροποιώντας τα, βάσει των εκάστοτε δεδομένων, σε συνεργασία με την Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή, το Μουσείο Ακρόπολης και βεβαίως την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δεσμευόμαστε ότι η αρμόδια υπηρεσία, η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών θα αναλάβει να πραγματοποιήσει στις 15 Απριλίου 2020 μια δράση ευαισθητοποίησης του κοινού και καλούμε σε αντίστοιχη δραστηριοποίηση την ίδια μέρα, σε ένα χρόνο από σήμερα, τις απανταχού εθνικές επιτροπές. Προτείνουμε να συζητήσουν οι Επιτροπές το θέμα στη συνεδρίασή τους.

Συμπυκνώνοντας το αποτέλεσμα της ημερίδας, η Γ.Γ. του ΥΠΠΟΑ είπε ότι «αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Σε μια ταραγμένη περίοδο, που βιώνει σήμερα η Ευρώπη, η επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο θα αποτελέσει χειρονομία ενότητας και πίστης στα ιδεώδη και τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Καθώς ανάμεσά μας βρίσκονται σημαντικοί θεσμικοί εκπρόσωποι της Ιταλίας, το πρώτο βήμα, εφόσον συναινέσει η Ιταλική Κυβέρνηση, θα ήταν η μόνιμη επιστροφή του θραύσματος από την Πειθώ που βρίσκεται στο Παλέρμο της Ιταλίας, και αυτού που βρίσκεται στο μουσείο του Βατικανού, με τη συναίνεση της Αγίας Έδρας. Και τέλος, μια μεγαλύτερη συντονισμένη προσπάθεια να επιστραφούν τα τμήματα από το Λούβρο. Ένα τέτοιο επίτευγμα θα ήταν καθοριστικό προηγούμενο για τις επόμενες κινήσεις της Βρετανίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)