to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:25 | 13.05.2015

πηγή: Ναυτεμπορική

Πολιτική

«Ηθικό θέμα η δωροδοκία»: Οι καταθέσεις Σημίτη - Βενιζέλου για τα εξοπλιστικά (ενημέρωση)

Τι κατέθεσαν στη δίκη για τα εξοπλιστικά ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός Άμυνας - Η γνώση μου για την υπόθεση προέρχεται από τη μία και μόνη φορά που μετείχα στο ΚΥΣΕΑ, και διερωτώμαι γιατί το δικαστήριό σας με κάλεσε ως μάρτυρα σημείωσε ο Βενιζέλος, «άγνοια για τις μίζες» δήλωσε ο Κ. Σημίτης


Θέμα ηθικής υπόστασης του καθενός είναι η δωροδοκία σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο που καταθέτει στη δίκη για τα εξοπλιστικά.

«Δωροδοκία μπορεί να υπάρξει ακόμα και σε προμήθειες κιμωλιών από ένα νηπιαγωγείο. Και μπορεί σε μια τεράστια σύμβαση να μην υπάρξει» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος «μετείχα μόνον σε ένα ΚΥΣΕΑ το 1999. Η γνώση μου για την υπόθεση προέρχεται  από τη μία και μόνη φορά που μετείχα στο ΚΥΣΕΑ, και διερωτώμαι γιατί το δικαστήριό σας με κάλεσε ως μάρτυρα ενώ δεν έχουν κληθεί άλλα μέλη του που ελάμβαναν συχνά μέρος, και επιπλέον από τη ανάληψη δέκα χρόνια αργότερα από εμένα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ότι μετείχε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που επαναεπιβεβαίωνε τη σύμβαση των υποβρυχίων. 

«Ουσιαστικά το ΚΥΣΕΑ παίρνει μια απόφαση να προχωρήσει μια σύμβαση, σύμφωνα με το νόμο, με ευθύνη του ΥΠΕΘΑ. Μετά από δική μου παρέμβαση προηγείται πλέον από το 2010 η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και υπάρχει έλεγχος του ελεγκτικού συνεδρίου. Παραδόξως αυτή η διαδικασία δεν ακολουθήθηκε στη διάσημη δημοσιογραφικά υπόθεση με τον εκσυγχρονισμό των πέντε αεροσκαφών από την νυν κυβέρνηση.

Πράγματι η εισήγηση του Υπουργού είναι αποτέλεσμα πολλών εισηγήσεων επιτελείων, χωρίς την παρουσία του υπουργού, συμβουλίων και επιτροπών».

Πρόεδρος: Εν όψει αυτού είναι δυνατή η δωροδοκία;

Ευ. Βενιζέλος: Θα απαντήσω ρητορικά. Η σχολική εφορία του νηπιαγωγείου που θέλει κιμωλία μπορεί να δωροδοκηθεί; Αν θέλετε  κατά τη γνώμη μου μπορεί. Για προμήθεια 200 ευρώ μπορεί να πάρει παράνομα 20 ευρώ. Το θέμα είναι αν υπάρχει ηθική προδιάθεση. Μπορείς όμως να κάνεις προμήθειες τεράστιες και μην γίνει τίποτα. Εδώ έχει αποδειχτεί δωροδοκία σε χαμηλότερα επίπεδα. Μπορεί να έχει συμβεί σε επίπεδα τέτοια εν γνώση του υπουργού ή εν αγνοία του. Μπορεί δηλαδή, μπορεί και όχι.

Είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Έχω υποστεί την πολιτική φθορά αυτής της υπόθεσης και το κόμμα επισήμως, πολιτικά και ηθικά. Στις εκλογές του 2012 υποστήκαμε αυτή τη φθορά μεσούσης της ποινικής διαδικασίας.  

Για τις συμβάσεις

Αναφερόμενος στις συμβάσεις, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «υπήρχε αμφισβήτηση από τη ΝΔ για το θέμα τω ΤΟΡΜ1. Έγινε εξεταστική αλλά ουδέποτε τέθηκε θέμα δωροδοκίας υπουργών. Το πόρισμα και των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έλεγαν καμία ποινική ευθύνη μόνο πολιτική. Γιατί επελέγησαν ρωσικά όπλα.»

Πρόεδρος: Δε μας ενδιαφέρει τι λέγανε τα κόμματα..

Ευ. Βενιζέλος: Πιστεύετε  πως δεν υπάρχουν πολιτικές πιέσεις να επιλεγούν τα οπλικά συστήματα μιας χώρας;  Οι χώρες ενδιαφέρονται για το πρόγραμμά τους και  τις εταιρίες τους. Προφανώς και υπάρχει πολιτική πίεση. Πολιτικά λοιπόν κρίνει το ΚΥΣΕΑ

Εισαγγελέας: Υπάρχει αντίρρηση στις εισηγήσεις του Υπουργού;

Ευ. Βενιζέλος: Μα πιστεύετε πως δεν προέχει το πολιτικό στοιχείο στην επιλογή; Όταν ανέλαβα το 2010 είχε δώσει 2 δις το ελληνικό δημόσιο και δεν είχε πάρει κανένα υποβρύχιο. Παρόλα αυτά δεν σημαίνει πως δεν ήταν τα καλύτερα. Πρέπει να διαχωριστεί η σκοπιμότητα της προμήθειας με το θέμα της δωροδοκίας αλλιώς δεν θα καταλήξετε πουθενά.

Πολιτική Αγωγή:  Ξέρετε την απόφαση του ναυτικού συμβουλίου που έλεγε ότι υπάρχουν 5 τύποι υποβρυχίων κατάλληλα;

Ευ. Βενιζέλος: Φυσικά γιατί έπρεπε να πούμε σε όλα τα κράτη ότι είναι στην υπό επιλογή λίστα. Απλό είναι...

Αντιπαθώ πάρα πολύ τα αντισταθμιστικά ωφελήματα γι αυτό και τα κατήργησα. Μόνο το 10% αυτών αφορά χρήματα. Τα υπόλοιπα είναι έργα και επενδύσεις.

Πολιτική Αγωγή: Είναι κατασκευασμένες οι κατηγορίες για τον πολιτικό θάνατο του κ. Τσοχατζόπουλου;

Ευ. Βενιζέλος: Έχω αντιληφθεί μόνο την προσπάθεια πολιτικού θανάτου του ΠΑΣΟΚ.

Κ. Σημίτης: Δεν γνωρίζω τίποτα για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα - Κάλλιστα είναι δυνατή η δωροδοκία

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο αποφασίστηκαν οι αγορές των εξοπλιστικών προγραμμάτων περιέγραψε, καταθέτοντας στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας την Τετάρτη, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος εξετάστηκε ως μάρτυρας στην υπόθεση των εξοπλιστικό με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο. 

 

Ο Κώστας Σημίτης επεσήμανε πως η ανάγκη να επενδύσει σε εξοπλισμούς η Ελλάδα προέκυψε μετά το επεισόδιο στα Ιμια. Ωστόσο μετά τις διπλωματικές προσπάθειες και την υπογραφή της Συμφωνίας του Ελσίνκι αποφασίστηκε η περικοπή των στρατιωτικών δαπανών. Και σε αυτό το θέμα ο τότε υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ήταν αντίθετος. 
 

«Δεν γνωρίζω κάτι σχετικό για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων και τα όσα τους αποδίδονται. Η γνώση μου προκύπτει από τις εφημερίδες και τα δικαστήρια» τόνισε  ο κ.  Σημίτης που καταθέτει ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου σε δεύτερο βαθμό, ως μάρτυρας με την ιδιότητα του πρώην Πρωθυπουργού, υπό την προεδρία του οποίου το ΚΥΣΕΑ έλαβε τις επίμαχες αποφάσεις για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων, την επίδικη περίοδο, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. 

Η διαδικασία στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών θεωρείται ιστορική αφού καταθέτει για πρώτη φορά πρώην πρωθυπουργός σε διαστολή αίθουσα.

«Γίνονταν αγορές εξοπλισμών πέρα από το συνηθισμένο. Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς αν υπήρχε αρνητική πρόθεση. Ήμουν πρωθυπουργός που οδήγησε σε αυτές τις αγορές. Το 1996, συνέβη το επεισόδιο των Ιμίων. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν είχαν την ετοιμότητα και τον εξοπλισμό που έπρεπε να έχουν και γι' αυτό δεν μπόρεσαν να επέμβουν εγκαίρως. Έπεσε ένα ελικόπτερο και σκοτώθηκαν τα παιδιά που επέβαιναν… Όταν εγώ στις 3 το πρωί ρώτησα τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούσαν να καταλάβουν τη νησίδα δίπλα στα Ίμια, μου είπε ότι θα χρειάζονταν έξι ώρες για να δράσουν. Θα ήταν πια πρωί και θα επεμβαίνανε οι Τούρκοι...» είπε.

«Το ΚΥΣΕΑ δεν έχει ελεγκτική εξουσία, δεν κάνει διαπραγματεύσεις, δεν μιλάει για τιμές και περιεχόμενο αντισταθμιστικών ωφελημάτων, περιεχόμενο συμπαραγωγής κ.λπ. Δεν κρατά καν πρακτικά, λόγω του απορρήτου. Δεν μπορεί να αγοράσει κανένα όπλο αν δεν το έχει προηγουμένως προτείνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας» είπε ο κ. Σημίτης.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι μέσα σε μία οκταετία το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε μόλις 44 φορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε πολιτικό όρκο, ενώ συνοδευόταν όπως και κατά την πρώτη φορά προσέλευσης του στο δικαστήριο από τον άλλοτε στενό του συνεργάτη Σωκράτη Κοσμίδη, και τον νομικό Χριστόφορο Αργυρόπουλο.
 

Στις 20 Μαΐου πρόκειται να καταθέσουν και οι πρώην υπουργοί Βάσω Παπανδρέου και Γιάννος Παπαντωνίου. Το δικαστήριο έχει καλέσει, επίσης, για τις 27 Μαΐου ως μάρτυρες και τους αρχηγούς των τριών όπλων, το επίμαχο χρονικό διάστημα, Αθανάσιο Τζογάνη, Μανώλης Παραγιουδάκη και Γιώργο Ιωαννίδη.

 
**********

Ο κ. Σημίτης, ο οποίος ορκίστηκε με πολιτικό όρκο στην τιμή και τη συνείδησή του, κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πείτε μας αν συμμετείχατε;

ΣΗΜΙΤΗΣ: Με εκπλήσσει η ερώτηση γιατί μετέχει πάντα ο Πρωθυπουργός ως προεδρεύων. Ήρθα ευχαρίστως για να διεκολύνω την απονομή της δικαιοσύνης αλλά δεν γνωρίζω τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων.

Στη συνέχεια της κατάθεσής του, ο κ. Σημίτης ανέφερε:

«Θα αναρωτιέστε γιατί δώσαμε αυτά τα χρήματα και γιατί ήταν αναγκαίες οι προμήθειες. Θυμάστε πως πριν πάρω ψήφο εμπιστοσύνης δεν είχαμε τα μέσα να αναχαιτίσουμε την υπόθεση των Ιμίων και έπεσε το ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα παιδιά αυτά γιατί περνούσε παραπάνω από ό,τι έπρεπε. Όταν ρώτησα λοιπόν τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούν οι κομάντος να επανακαταλάβουν τα Ίμια, μου είπε όχι γιατί έπρεπε να πάνε από τη Θεσσαλονίκη και θα χρειάζονταν 6 ώρες να φτάσουν. Τα έχω γράψει και στο βιβλίο μας. Η τότε ηγεσία Ενόπλων δυνάμεων μου είπε ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επίπεδο της αναχαίτισης και να έχουμε τέτοια δύναμη ώστε σε περίπτωση εμπλοκής θα έπρεπε να έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε λοιπόν και πήραμε 60 F16, 15 Μιράζ, 4 υποβρύχια, ελικόπτερα κλπ. Σε διπλωματικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση του Ελσίνκι»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στις αποφάσεις να πάμε...

ΣΗΜΙΤΗΣ: Είναι σημαντική αυτή η απόφαση γιατί αν ήθελε να κάνει επέμβαση τύπου Ιμίων οι Τούρκοι γιατί απλώς θα έπρεπε προηγουμένως να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτό σήμαινε πως πλέον δεν χρειαζόμασταν τόσους εξοπλισμούς. Συγκάλεσα λοιπόν την κυβερνητική Επιτροπή. Ο τότε Υπουργός Οικονομικών εισηγήθηκε την αναβολή της αγοράς νέων αγορών και μείωση προϋπολογισμού κατά 1 τρις. δρχ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε καθώς θεωρούσε πως οι εξοπλισμοί είναι αναγκαίοι για θωράκιση της χώρας και πως δεν ξεπερνούν τα προγράμματα το 5% του ΑΕΠ και είναι μόλις 4%. Αποφάσισα πως δεν το ενέταξα και υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον Τύπο που έγραφε: «Όπλα ή βούτυρο». Συμφωνούσε και η ΝΔ με τον Τύπο. Τελικά, συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν όταν εξέλειπε το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι αλλά αυτό δεν αφορά τις προηγούμενες συμβάσεις για τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1.

ΣΗΜΙΤΗΣ:  Αυτά ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν, άρα είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι δεν χρειάζονταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ΚΥΣΕΑ έχει συμβουλευτικό ρόλο;

ΣΗΜΙΤΗΣ: Όχι αποφασιστικό. Δεν αποφάσιζε για όλα. Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ λέει πως δίνει τις πολιτικές αποφάσεις αλλά όχι για τις αγορές. Π.χ,  απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα: Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσει από Γαλλία ή ΗΠΑ; Αυτό αποφασίζει. Παίζει ρόλο επίσης αν θέλεις διπλωματικά π.χ. τη στήριξη των ΗΠΑ σε ένα θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το ΚΥΣΕΑ δεν καθόριζε τιμές, αυτό το αποφασίζει ο ΥΠΕΘΑ όπως λένε και οι νόμοι.

 

Κ. Σημίτης: Κάλλιστα είναι δυνατή η δωροδοκία

Πεπεισμένος ότι μπορεί να υπήρχε δωροδοκία στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, εμφανίστηκε στην κατάθεσή του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του Προέδρου για το εάν μπορεί να χωρέσει δωροδοκία με βάση όλα όσα είπε για το ΚΥΣΕΑ απάντησε: «Κάλλιστα. Χωρεί δωροδοκία. Αφού έγινε, κάλλιστα είναι δυνατή».

Εκείνη την ώρα παρενέβη ο συνήγορος του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Παγορόπουλος ο οποίος του είπε «δεν αποδείχθηκε κύριε μάρτυρα, αυτό ερευνάται». 

ΣΗΜΙΤΗΣ:  Δεν ισχυρίστηκα ότι αποδείχθηκε.  Εδώ παίζουν δυο πράγματα. Το ένα είναι οι τιμές που δεν είναι όπως οι τιμές των αυτοκίνητων. Οι τιμές δεν είναι γνωστές. Καθορίζονται ανά περίπτωση και από τη διαπραγμάτευση. Προφανώς έχει μια δυνατότητα να το παίξει να πάει παραπάνω ή παρακάτω. Αυτά δεν είναι ελέγξιμα. Εδώ όπως προέκυψε από τη διαδικασία υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα, στον αναπληρωτή διευθυντή, στον διευθυντή εξοπλισμών και στον Υπουργό.  Όταν αυτοί οι πρωταγωνιστές συνεργάζονται, τότε αυτό είναι δυνατό. Εγώ μπορώ να πω ότι μπορεί να γίνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:  Πώς  μπορεί να γίνει;

ΣΗΜΙΤΗΣ: Δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει αφού δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά. Συνέπεσαν οι υπερακτιες εταιρείες που έστειλαν οι κύριοι τα λεφτά να είναι οι υπεράκτιες εταιρείες που έχει συγκεκριμένος κατηγορούμενος. Ο τρόπος είναι ένας για να μην προκαλείται η προσοχή. Τα χρήματα στέλνονται μέσω υπεράκτιας εταιρείας.

Ο κ. Σημίτης έκανε σαφές στο δικαστήριο πως το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να αγοράσει κάτι που δεν έχει προτείνει το υπουργείο.

ΣΗΜΙΤΗΣ: Στο ΚΥΣΕΑ έρχονται οι αποφάσεις των Επιτροπών, των υπουργών Εθνικής  Αμυνας κλπ. Το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να αγοράσει κάτι που δεν  προτείνει το Υπουργείο. Δέχεται αυτά που λέει το υπουργείο ή όχι. Αλλά δεν έχει και δεν μπορεί να έχει γνώμη για τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά για γενικές αρχές. Πχ στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος επιλέχθηκε από το Φάλκον που μπορούσε να πάει στην Κίνα, το Εμπραέρ που αρκούσε για Βρυξέλλες, το οποίο μας ενδιέφερε.

Στρατηγική αποστολή είχε το ΚΥΣΕΑ. Σκεφτείτε ότι σε 8 χρόνια συνεδρίασε 44 φορές, λίγες δηλαδή, ενώ το υπουργικό συμβούλιο 204.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τους φάκελους δεν τους ελέγχατε;  Μπορούσε να αλλάξει ο υπουργός την προέλευση των όπλων;

ΣΗΜΙΤΗΣ: Όχι, αλλά θα μπορούσε να ξαναφέρει την υπόθεση στο ΚΥΣΕΑ και να πει ότι θεωρώ ότι άλλα όπλα είναι πιο χρήσιμα. Το πρώτο που έγινε γνωστό για μίζες ήταν όταν στη Ρωσία και τη Γερμάνια έγιναν δίκες κατά των δικών τους υπαλλήλων με τον ισχυρισμό ότι από τις χρήσιμες πληρωμές, όπως λέγονται, κράτησαν ορισμένα ποσά για τον εαυτό τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε αν δωροδοκήθηκε ο Τσοχατζόπουλος;

ΣΗΜΙΤΗΣ: Όχι βέβαια δεν έχω καμία γνώση.

Τη λύπη του για τις «αθλιότητες» που όπως είπε, έγιναν επί πρωθυπουργίας του, εξέφρασε ο Κώστας Σημίτης κατά την κατάθεσή του ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η υπόθεση για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα.

«Είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας μου όταν στόχος ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα»  είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής αν ο κ. Τσοχατζόπουλος επιλέχθηκε με ιδιαίτερα κριτήρια ως υπουργός Εθνικής Αμυνας , ο πρώην Πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν ενθυμείσθε ότι την εποχή εκείνη υπουργός Άμυνας ήταν ο κ. Αρσένης. Έγινε υπουργός στον ανασχηματισμό μετά τις εκλογές. Η αλλαγή έγινε γιατί ήταν νέα κυβέρνηση και δεν ήταν ικανοποιητικός ο χειρισμός στο ΥΠΕΘΑ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός, κορυφαίος υπουργός και το νούμερο 2 στο ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται πρόσωπο με εμπειρία».

«Είχα εμπιστοσύνη στον Άκη»

Αναφερόμενος στον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο κ. Σημίτης είπε:

«Είχα εμπιστοσύνη στο σύστημα,  στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Άλλωστε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν ήταν ο οποιοσδήποτε. Είχε διατελέσει αναπληρωτής Πρωθυπουργός στη διάρκεια ασθένειας του Ανδρέα Παπανδρέου. Από το 1976 ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και επί 20 και πλέον χρόνια το δεύτερο πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ».

Στην κατάθεσή του, αναφορικά με τα ΤΟΡ Μ1, ο πρώην Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τέθηκε μόνο το θέμα της διαλειτουργικότητας «εάν συμβιβάζονται με άλλα όπλα ενόπλων δυνάμεων αφού ο ελληνικός στρατός δεν προμηθευόταν ρωσικά όπλα, αλλά κρίθηκε ότι έπρεπε να αγοράσουμε ρωσικά όπλα και για λόγους πολιτικής. Το ΤΟΡ πάρθηκε για τον στρατό. Αν η εισήγηση ήταν ότι το όπλο δεν ήταν καλό, δεν θα το παίρναμε. Υπήρχαν κάποια όπλα που είχαν οι Σοβιετικοί και δεν είχαν άλλοι».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Γίνονταν δεκτά όσα εισηγείτο ο υπουργός;

ΣΗΜΙΤΗΣ:  Το ΚΥΣΕΑ λειτουργούσε ως εξής: Ο υπουργός πρότεινε πχ. το F15 ή F16 και το ΚΥΣΕΑ αποφάσιζε. Ο υπουργός έκανε την εισήγησή του για το ένα ή το άλλο. Συνήθως γινόταν δεκτή η εισήγηση.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ:  Υπήρχε διεθνής διαγωνισμός για τα εξοπλιστικά;

ΣΗΜΙΤΗΣ: Όχι βέβαια. Μπορεί να κάνεις διαγωνισμό και να λες τι αεροπλάνο θες; Είναι δυνατόν;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)