to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:08 | 24.09.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Κ. Πουλάκης: Ομόφωνο για τρεις λόγους το «όχι» στην επιστολική ψήφο αποδήμων (ηχητικό)

Ο πρώην πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής που διαμόρφωσε το πόρισμα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού Κώστας Πουλάκης, μίλησε Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη


Παραδώσαμε στον νέο υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο πλήρη πρόταση και νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, αυτή θα έπρεπε να είναι η αφετηρία της συζήτησης, αντί διάσπαρτων «ιδεών» στα ΜΜΕ και δηλώσεων, είπε ο πρώην πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής που διαμόρφωσε το πόρισμα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού Κώστας Πουλάκης, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

Ο κ. Πουλάκης ξεκίνησε ξεκαθαρίζοντας ότι η χτεσινή συνέντευξη Τύπου στην Βουλή δεν αφορούσε «ψήφο των αποδήμων», αλλά «ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, είναι ουσιαστική η διαφορά. Οι Έλληνες του εξωτερικού, έχουν την ελληνική ιθαγένεια, είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους ... μιλάμε για διευκόλυνση αυτών των πολιτών». Όπως σημείωσε, «απόδημος» είναι μία άλλη έννοια, ανθρώπων που παρότι ανήκουν στο «ελληνικό γένος» δεν έχουν πάρει ιθαγένεια.

Από το 1975, το Σύνταγμα δίνει την δυνατότητα στο νομοθέτη, να φτιάξει νόμο για να διευκολύνονται Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες, θύμισε ο κ. Πουλάκης, αλλά επί 40 χρόνια, μέχρι το 2015 που ήρθε στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, το παλιό δικομματικό σύστημα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν ακούμπησαν το θέμα, ούτε προσπάθησαν να υλοποιήσουν αυτή την συνταγματική διευκόλυνση. Η προσπάθεια που έγινε το 2009 επί υπουργίας του σημερινού ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου οδήγησε σε ένα νομοσχέδιο που δεν έτυχε της συνταγματικής ρύθμισης, να πάρει 200 θετικές ψήφους βουλευτών και απέτυχε να γίνει νόμος.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε μία διακομματική επιτροπή με τον 4555/2018, με συγκεκριμένα ονόματα ανθρώπων που συνταγματικά, πολιτικά, νομικά έχουν διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος, γνώση και θέση επ` αυτού (όπως ο ΕΓ Ιθαγένειας, ο ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού, ο εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη), μαζί με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών που εμπλέκονται στις εκλογές. Δόθηκε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο έξι μηνών για την παράδοση του έργου της και η επιτροπή συνεδρίασε επτά φορές, εξετάζοντας όλες τις τεχνικές, πολιτικές, οργανωτικές, οικονομικές, συνταγματικές δυσκολίες.

Η επιτροπή απάντησε στα τρία μεγάλα ερωτήματα, είπε ο κ. Πουλάκης:

@@@@ Ποιοι πρέπει να διευκολυνθούν να ψηφίζουν από τον τόπο που βρίσκονται: Όσοι είναι Έλληνες του εξωτερικού, έχουν ελληνική ιθαγένεια, να τους δώσουμε χρονικό διάστημα 3 μηνών να πάνε αυτοπροσώπως στις πρεσβείες και τα προξενεία να εγγραφούν, δηλώνοντας «μένω εδώ, θέλω να ψηφίζω εδώ»

@@@@ Ποιους να ψηφίζουν: Να υπάρχουν βουλευτές Επικρατείας «Εξωτερικού» που θα τους ψηφίζουν με βάση το κόμμα που επιλέγουν, χωρίς να βάζουν σταυρό, καθώς πολιτικά, νομικά, συνταγματικά και οργανωτικά δεν ήταν ορθό να ψηφίζουν στην εκλογική περιφέρεια καταγωγής άνθρωποι που μπορεί να βρίσκονται δεκαετίες εκτός συνόρων.

@@@@ Πώς να ψηφίζουν: Με αυτοπρόσωπη ψήφο, σε εκλογικά τμήματα στις πρεσβείες και τα προξενεία, αλλά και άλλα εκλογικά καταστήματα.

Η άρνηση της επιστολικής ψήφου ήταν ομόφωνη, τόνισε ο κ. Πουλάκης, γιατί:

@@@@ δημιουργεί ανισοτιμία, όπου π.χ. διευκολύνεται ο κάτοικος της Γερμανίας να ψηφίζει από το σπίτι του, ενώ ο Αθηναίος κάτοικος-δημότης Αλεξανδρούπολης δεν διευκολύνεται

@@@@ χάνεται η μυστικότητα της ψήφου

@@@@ τίθεται θέμα επιρροής στην ψήφο που αποστέλλεται με επιστολή

Η επιστημονική επιτροπή με το πόρισμά της διασφάλισε την ισοτιμία, την συνταγματική νομιμότητα, έλυσε ένα θέμα, παρέδωσε όχι μόνο το πόρισμά της αλλά νομοσχέδιο έτοιμο στις 22 Απριλίου. Ο δρόμος για το κοινοβούλιο ήταν ανοιχτός, αλλά οι διαδοχικές κάλπες και η αλλαγή κυβέρνησης εμπόδισαν αυτή την διαδρομή. Με αυτή την έννοια παρουσιάστηκε χτες η πρότασ σε συνέντευξη Τύπου, όπως είπε ο κ. Πουλάκης.

Μάλιστα, καταλήγοντας σημείωσε ότι ο ίδιος κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εσωτερικών παρέδωσε στον νέο υπουργό κ. Θεοδωρικάκο όλη την πρόταση, το νομοσχέδιο. «Θεωρούσα ότι αυτή θα ήταν και η αφετηρία της συζήτησης, όχι διάσπαρτες ιδέες που ακούμε στα ρεπορτάζ και τις δηλώσεις του».


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)