to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:37 | 17.05.2017

Πολιτική

Κ. Πουλάκης: Κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Τη θέση ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, είναι «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση, επανέλαβε σήμερα από την Αλεξανδρούπολη, ο γγ του ΥΠΕΣ και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Κώστας Πουλάκης.


 

«Φιλοδοξούμε η μεταρρύθμιση για την ΤΑ να έχει το στοιχείο του διαλόγου, της διαβούλευσης, επί της ουσίας, πριν φτάσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο» δήλωσε ο κ. Πουλάκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, συμπληρώνοντας πως ο διάλογος που άρχισε τον Ιούνιο του 2016, δεν θα είναι ατέρμονος, καθώς επιδιώκεται η κατάθεση της πρότασης στο ελληνικό Κοινοβούλιο εντός του έτους.

 

Αναφερόμενος στην Επιτροπή Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «που δείχνει και το στίγμα της κυβέρνησης», απέδωσε την ιδιαιτερότητά της, αφενός στην θεσμοθέτηση και ψήφισή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο και αφετέρου στην σύνθεσή της, με συμμετοχή της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, καθώς και εκπροσώπων εργαζομένων στους δύο βαθμούς ΤΑ «θέλοντας να συνδιαμορφώσουμε τις προτάσεις στις οποίες καταλήξαμε».

 

Εξέφρασε την εκτίμηση πως έχουν καταρριφθεί τα δύο βασικά επιχειρήματα που επικαλέστηκε η ηγεσία της ΚΕΔΕ κατά την αποχώρησή της από την επιτροπή τον Φεβρουάριο του ’17, ισχυριζόμενη πως, αφενός η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση είναι μόνο η απλή αναλογική και αφετέρου ότι δεν έχουν γίνει γνωστές οι προτάσεις της κυβέρνησης ώστε να συζητήσουν.

 

«Έχουμε δημοσιοποιήσει στην ιστοσελίδα του υπουργείου τις 455 σελίδες στις οποίες υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις που δείχνουν όλο το στίγμα της κυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Πουλάκης, προσθέτοντας πως με αυτή τη στάση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναιρεί το θεσμικό ρόλο που του δόθηκε, βάσει της θεσμοθετημένης επιτροπής που ψήφισε η Βουλή, «προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε τις απόψεις που θα προτείναμε στο ΥΠΕΣ».

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γγ του ΥΠΕΣ δήλωσε «ευτυχής» για τις μέχρι σήμερα συναντήσεις με αυτοδιοικητικά στελέχη, στις οποίες «δεν υπάρχει αυτή η αντίθεση η οποία εκφράζεται δημοσίως από τις ανακοινώσεις της ΚΕΔΕ. Είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα στον τρόπο με τον οποίο συζητάμε, διότι καταλαβαίνουν στην πράξη ότι τον διάλογο αυτόν τον πιστεύουμε και δεν είναι προσχηματικός».

 

Ως προς τις προτάσεις της μεταρρύθμισης που πρωταγωνιστούν στις συζητήσεις του με τους αιρετούς, ο κ. Πουλάκης αναφέρει πως ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η ενδοδημοτική αποκέντρωση είναι ένα από τα θέματα για «έναν πολύ ενδιαφέρον διάλογο τον οποίο κάνουμε και ακούω και διαφορετικές προσεγγίσεις».

 

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η ΝΔ θα καταψηφίσει τη μεταρρύθμιση, διερωτώμενος ωστόσο για το ποια θα είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ. «Πρώτον, θέλω να δω εάν έβαλε μυαλό από τον Ιούνιο του 2016 που κάτω από πιέσεις μικροεσωτερικών συμφερόντων καταψήφισε την απλή αναλογική που έφερε η κυβέρνησή μας. Δεύτερο, για να δω ποιοι θυμούνται από το ΠΑΣΟΚ, ότι σε συνέδριο της ΚΕΔΕ πριν 10 χρόνια, επί προεδρίας Κουκουλόπουλου, στελέχη του ΠΑΣΟΚ έβγαλαν ψήφισμα με 70% υπέρ της απλής αναλογικής στην ΤΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)