to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:40 | 08.03.2013

Πολιτική

Κ. Πουλάκης: Είμαστε κατά του σχεδίου "Αθηνά",ζητάμε την προστασία των δημόσιων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ», ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΗ, ΣΤΟ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ


1024x768

Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Κανονικός πίνακας"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Το ΤΕΙ Λάρισας επισκέφθηκε σήμερα, έχοντας την ευκαιρία να συναντηθεί και να συζητήσει τις εξελίξεις στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τον πρόεδρο του ΤΕΙ, κ. Τσιρίκογλου, τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, κ. Σούλτη, μέλη ΔΕΠ, εργαζόμενους και σπουδαστές, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», Κώστας Πουλάκης.

Κατά τη συζήτηση – που έγινε στο προαύλιο του κατειλημμένου ΤΕΙ – τόσο οι διοίκηση, όσο και οι καθηγητές, εργαζόμενοι και σπουδαστές του ΤΕΙ ανέπτυξαν στον κ. Πουλάκη τους λόγους για τους οποίους είναι κάθετα αντίθετοι στο σχέδιο απαξίωσης και ξεπουλήματος, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, του ΤΕΙ Λάρισας και συνολικά της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΕΙ ανέλυσαν διεξοδικά τον κόπο, τις προσπάθειες και το μεράκι που συλλογικά κατέβαλαν και καταβάλλουν καθημερινά, προκειμένου τόσο το επίπεδο των σπουδών όσο και οι υποδομές του ΤΕΙ να αναβαθμίζονται διαρκώς και εξέφρασαν το εύλογο παράπονό τους έναντι της κυβέρνησης που «με το έτσι θέλω» υπονομεύει όλη αυτή την καρποφόρα προσπάθεια.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν έκανε κανέναν διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά τόσο καιρό «παίζει κρυφτό» και αποφεύγει τους εκπροσώπους των ΤΕΙ, αγνοώντας τις συγκεκριμένες προτάσεις που κατέθεσαν. Εύλογα λοιπόν υποθέτουν οι καθηγητές, οι εργαζόμενοι και οι σπουδαστές ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με προειλημμένες αποφάσεις, χωρίς καμία λογική, κανένα λειτουργικό και ακαδημαϊκό κριτήριο, με στόχο την υποβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης και την παραχώρηση του συγκεκριμένου τομέα και των υποδομών του σε ιδιώτες.

Εξάλλου, οι καθηγητές του ΤΕΙ επισήμαναν το ρόλο του Ιδρύματος στην παραγωγή υψηλού επιπέδου αποφοίτων, που αυτή τη στιγμή στελεχώνουν μία σειρά τοπικών επιχειρήσεων, στηρίζοντας ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες θεσσαλικές επιχειρήσεις. Αναρωτήθηκαν δε, «πώς είναι δυνατόν, ενώ μιλάνε για ανάπτυξη, να κλείνουνε τμήματα που έχουν άμεση σύνδεση με την παραγωγή;». Ενώ σε σχέση με το πώς μπορεί η ακαδημαϊκή κοινότητα, μαζί με την τοπική κοινωνία και τους φορείς να υπερασπιστούν τη λειτουργία και το δημόσιο χαρακτήρα του ΤΕΙ, κοινή εκτίμηση ήταν ότι δεν αρκούν ευχολόγια και μικροπολιτικές παρεμβάσεις, αλλά απαιτείται σοβαρή, άμεση και έμπρακτη κινητοποίηση κατά του σχεδίου «Αθηνά», ακόμα και αν απαιτηθούν κινητοποιήσεις διαρκείας.

Από την πλευρά του, ο κ. Πουλάκης στάθηκε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση γνωρίζει την πάνδημη καταδίκη του σχεδίου «Αθηνά», γι’ αυτό και, απαξιώνοντας τη Βουλή, επιχειρεί να το περάσει με προεδρικό διάταγμα, ενώ υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μία σαφής διαχωριστική γραμμή, επομένως ο καθένας ή είναι υπέρ ή είναι κατά της ασκούμενης πολιτικής. Μέση λύση δεν υπάρχει, ούτε λύνονται τα προβλήματα με κινήσεις εντυπωσιασμού και τεχνοκρατικές ή τοπικιστικές προσεγγίσεις, όπως αυτές που είδαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

Στο τέλος της συνάντησης, απαντώντας σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων για το ποια είναι η θέση της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» σχετικά με την τύχη του ΤΕΙ Λάρισας, ο κ. Πουλάκης σημείωσε : «Ξέρετε πολύ καλά ότι και η παράταξή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στη Βουλή, έχουμε ταχθεί κάθετα εναντίον του σχεδίου “Αθηνά” και ζητάμε την προστασία και την αναβάθμιση των δημόσιων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Σε σχέση δε με κάποιες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του ακαδημαϊκού χάρτη και ενδεχομένως του τρόπου λειτουργίας των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ είμαστε υπέρ ενός σε βάθος διαλόγου με τους καθηγητές, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, εκείνους δηλαδή που ξέρουν καλύτερα και τα προβλήματα και τις δυνατότητες, με σεβασμό στις συλλογικά διαμορφωμένες προτάσεις τους. Μάλιστα, έχουμε κατ’ επανάληψη επιμείνει στον κομβικό ρόλο που θα έπρεπε να διαδραματίσει και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Λάρισας στη διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής μας. Σας διαβεβαιώνουμε λοιπόν ότι είμαστε απολύτως στο πλευρό σας και θα συμβάλλουμε κι εμείς με όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη που δίνεται για τη σωτηρία της δημόσιας παιδείας. Επιτρέψτε μας, ωστόσο, να σας πούμε – κάτι που το βλέπετε ήδη από την εμπειρία σας – ότι δυστυχώς οι κυβερνήσεις των μνημονίων δεν θα σταματήσουν το ξεπούλημα και την καταστροφή αν δεν τους ανατρέψουμε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)