to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:28 | 28.09.2020

Πολιτική

Κ. Παπανάτσιου: Η κυβέρνηση έχει ενισχύσει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, αφήνοντας την πλειονότητα απροστάτευτη

Η αναπληρώτρια τομεάρχης οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε ως εισηγήτρια στην ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του σ/ν για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Η βουλευτής σημείωσε πως αν και η ΝΔ ανακάλυψε την κλιματική αλλαγή μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, παρ’ όλα αυτά υπάρχει, βαθαίνει και οξύνεται.


Η κ. Παπανάτσιου τόνισε, «Δυστυχώς, τα έκτακτα φαινόμενα έρχονται σε μία περίοδο που η πλειονότητα των πολιτών πιέζεται από την διαχείριση των συνεπειών της Πανδημίας».

Η Βουλευτής υπογράμμισε επίσης, τη διαδικασία που επέλεξε η Κυβέρνηση καταθέτοντας ένα σημαντικό νομοσχέδιο ξημερώματα, στο οποίο μάλιστα εισάγονται διατάξεις που δεν έχουν καμία σχέση με την έκτακτη ανάγκη των περιοχών που επλήγησαν. Ενώ συνέχισε, «αναφέρομαι στη ρύθμιση για τις υπεραποσβέσεις της διαφημιστικής δαπάνης και στην εν λευκώ διαδικασία απευθείας ανάθεσης για τα μηνύματα ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την Πανδημία» και τόνισε, «Στην πρώτη διάταξη χαρίζεται εκατομμύρια, ζημιώνοντας έμμεσα το δημόσιο, σε μεγάλες επιχειρήσεις και στην δεύτερη, η ρύθμιση έρχεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα με την Λίστα Πέτσα. Θεσμοθετείτε μια νέα λίστα Πέτσα, χωρίς διαφάνεια, χωρίς διαγωνισμούς, με απευθείας αναθέσεις. Σας ζητήσαμε να αποσύρετε αυτές τις διατάξεις κι εσείς επί της ουσίας δεν απαντήσατε κάτι». Απαντώντας στον κ. Σκυλακάκη, ο οποίος ανέφερε ότι όποιος ξέρει από οικονομία, καταλαβαίνει ότι η αγορά θα κινηθεί, ειδικά από τις υπεραποσβέσεις στην διαφημιστική δαπάνη, η κ. Παπανάτσιου αναρωτήθηκε, «όποιος ξέρει από οικονομία ή όποιος καταλαβαίνει ότι πρέπει να στηριχτούν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις εις βάρος των μικρών και μεσαίων;» και συνέχισε, «Ξέρουμε όλοι ότι η αγορά χρειάζεται τα χρήματα της κατανάλωσης των μισθωτών, τους οποίους έχετε συμπιέσει, ενώ οι μικρές/μεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν ανάγκη από εκπτώσεις στις διαφημιστικές δαπάνες, αλλά από μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, όπως έχουμε τονίσει και καταθέσει επίσημα στο πρόγραμμά μας».

Η Βουλευτής αναφέρθηκε και στο άρθρο για τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας τονίζοντας πως η Κυβέρνηση ακολουθεί τη πεπατημένη της Πανδημίας, σημειώνοντας πως, «θεωρείτε ότι αυτό το μοντέλο λειτούργησε για την προστασία των θέσεων εργασίας ή το θεωρείτε χρήσιμο επειδή αυτό σημαίνει, περισσότεροι, φθηνότεροι και  ακόμα πιο ευέλικτοι εργαζόμενοι;». Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως δεν δίνετε κανέναν κίνητρο σε όσους επιλέξουν να πληρώσουν τώρα, αλλά παράλληλα και καμία διευκόλυνση σε όσους κάνει χρήση της διπλής δόσης. Στη συνέχεια απεύθυνε ερώτημα προς τους αρμόδιους Υπουργούς λέγοντας, «Γιατί εξαιρείτε από τις επιδοτήσεις του πρώτου άρθρου τις ημιτελείς κατοικίες κύριοι της ΝΔ;  Αν δηλαδή κάποιος πολίτης έχτιζε το σπίτι του και τον βρήκε εν τω μεταξύ ο κυκλώνας, δεν θα αποζημιωθεί;», και συνέχισε, «Προχωράτε σε αναστολή μέχρι και την 30η.09.2021 κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης στις πληγείσες περιοχές. Ωστόσο τι συμβαίνει με τις διαδικασίες που ολοκληρώνονται ή ολοκληρώθηκαν την εβδομάδα αυτή, μέχρι και την ψήφιση του Νόμου; Πώς σκοπεύετε να προστατεύσετε τους ανθρώπους αυτούς;». Και τόνισε ξανά πως παράλληλα δεν υπάρχει κανένα μέτρο, καμία ενίσχυση προς τους αγρότες των περιοχών που επλήγησαν, παρόλο που οι περιοχές είναι κατά βάση αγροτικές.

Στη συνέχεια η κ. Παπανάτσιου ανέφερε, «Εμείς έχοντας καταθέσει ένα εμπεριστατωμένο πρόγραμμα στήριξης, έχουμε στρέψει την προσοχή μας στις κοινωνικές διεργασίες που έχει πυροδοτήσει η δική σας διαχείριση» και σημείωσε, «Εκεί που εσείς βλέπετε ταραξίες και καταληψίες, εμείς βλέπουμε μαθητές που ζητούν τα αυτονόητα, μικρότερα τμήματα και προστασία. Εκεί που εσείς βλέπετε εργαζόμενους του πολιτισμού στο μαύρο, εμείς βλέπουμε τον πολιτισμό μας, την κληρονομιά μας και αυτούς που τον στηρίζουν. Εκεί που εσείς προπαγανδίζετε πως όλα βαίνουν καλώς, εμείς βλέπουμε και ακούμε δυσαρεστημένους επαγγελματίες, επισφαλώς εργαζόμενους και στρατιές νέων ανέργων. Εκεί που εσείς βλέπετε ανεύθυνους νέους στις πλατείες, εμείς βλέπουμε τη νέα γενιά που θέλει, μπορεί και πρέπει να ζήσει αλλιώς. Κι εκεί που εσείς βλέπετε πόλεμο και καταπατητές, εμείς βλέπουμε κυνηγημένα προσφυγόπουλα». Κλείνοντας, η Βουλευτής υπογράμμισε πως ο κόσμος που πλήττεται από τις πολιτικές της ΝΔ πλέον δεν περιμένει να ενημερωθεί από τα ενισχυμένα ΜΜΕ την κατάσταση, αντίθετα τη βιώνει καθημερινά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)