to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:53 | 11.03.2021

Πολιτική

Κ. Παπανάτσιου: «Υπάρχει δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική και η ΝΔ έχει αρχίσει να το νιώθει»

Η βουλευτής ξεκίνησε λέγοντας πως κάθε φορά πρέπει να εξετάζεται παράλληλα το πλαίσιο μέσα στο οποίο συζητείται το εκάστοτε σχέδιο νόμου. Στη συνέχεια η κ. Παπανάτσου αναφέρθηκε στην αποτυχημένη πολιτική της Κυβέρνησης, στο οικονομικό, αλλά και στο κοινωνικό πεδίο.


Η βουλευτής ξεκίνησε λέγοντας πως κάθε φορά πρέπει να εξετάζεται παράλληλα το πλαίσιο μέσα στο οποίο συζητείται το εκάστοτε σχέδιο νόμου. Στη συνέχεια η κ. Παπανάτσου αναφέρθηκε στην αποτυχημένη πολιτική της Κυβέρνησης, στο οικονομικό, αλλά και στο κοινωνικό πεδίο. Η κ.Παπανάτσιου αναφέρθηκε στην αστυνομοκρατία και την καταστολή των τελευταίων, που όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας όλων. Η βουλευτής αναρωτήθηκε, «Πιστεύετε ειλικρινά ότι θα σκεπάσετε τις αντιδράσεις του κόσμου για τα ανερμάτιστα μέτρα σας ή ότι θα αποδράσετε από τις ευθύνες σας για την κατάσταση στην οικονομία;» Η βουλευτής συνέχισε λέγοντας πως η Κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει ένα συγνώμη από τους νέους και τις νέες της χώρας  που ένα χρόνο τώρα τους στοχοποιεί ως ανεύθυνους. Η κ.Παπανάτσιου ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με τα μεγαλύτερα σε διάρκεια και αυστηρότερα lockdown. Τόνισε δε, πως η Κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι γι αυτό φταίνε οι πολίτες.

Σχετικά με το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου, η κ.Παπανάτσιου ανέφερε πως επιχειρείται η αναπροσαρμογή των ίδιων πόρων της Ένωσης για τη δημιουργία του Ταμείου ανάκαμψης. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επί της ουσίας εξουσιοδότηση προς την ΕΕ για δανεισμό από τις αγορές προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί με την επιβολή ενός πρόσθετου περιβαλλοντικού πόρου. Η βουλευτής τόνισε πως η Πανδημία, όπως κάθε κρίση, έφερε στην επιφάνεια νέα ή παλιά ερωτήματα όπως παραδείγματος χάριν, το μέγεθος των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας. Αυτό οδηγεί την ΕΕ στην αύξηση των ίδιων πόρων και στη δημιουργία του Ταμείου. Σημείωσε όμως, πως το πλαίσιο αυτό θα κριθεί και από τις επιλογές της παρούσας Κυβέρνησης, αφού μέχρι τώρα δημιουργείται μεγαλύτερη ανασφάλεια στους πολίτες.

Σχετικά με το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου και τις διατάξεις για το ΤΧΣ, η κ.Παπανάτσιου  σημείωσε πως η νομοθέτηση με ελάχιστο χρόνο ενημέρωσης, χωρίς διαβούλευση και ασύνδετες διατάξεις, παγιώνεται ως τακτική. Η βουλευτής υπογράμμισε πως πριν από τη συζήτηση για το ΤΧΣ θα έπρεπε η Κυβερνητική πλειοψηφία να ενημερώσει για το σχέδιο της για το τραπεζικό σύστημα. Στη συνέχεια η κ.Παπανάτσιου σημείωσε πως οι διατάξεις δεν διασφαλίζουν το Δημόσιο συμφέρον και σίγουρα δεν οδηγούν στην βελτίωση της λειτουργίας του Χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αντίθετα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η βουλευτής, ευελικτοποιούν περαιτέρω το σχήμα το ΤΧΣ, και αδυνατίζουν τη θέση του Ελληνικού Δημοσίου στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής. Η κ.Παπανάτσιου ανέφερε πως το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος πρέπει να έχει αποφασιστικό και καθοριστικό ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις των συστηματικών τραπεζών, αλλά και μεγαλύτερη εκπροσώπηση στα ΔΣ των Ιδρυμάτων.

Η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως αυτό το πλαίσιο έρχεται σε μία περίοδο που προωθείται  η επανιδιωτικοποίηση, μεταξύ άλλων, και της τράπεζας Πειραιώς. Κατέκρινε την Νέα Δημοκρατία διότι ξεχνάει επιμελώς την ιστορία της αγροτικής και προχωράει σε νέες περιπέτειες που θα ζημιώσουν το Ελληνικό Δημόσιο. Ενώ σημείωσε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι χάρη στην Αγροτική πέτυχε το PSI  και κρατήθηκε όρθια η συγκεκριμένη τράπεζα, ενώ η ΑΤΕ έχασε 4,3 δις . Τέλος, η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως το διάγγελμα του Πρωθυπουργού γύρισε το χρόνο 20 μήνες πίσω για να θυμίσει ότι μόνο η Κυβέρνηση έχει τη νομιμοποίηση να αποφασίζει και να πράττει. Η βουλευτής σημείωσε όμως, πως Δημοκρατία βασίζεται σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, και υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής, μόνο οι πολίτες υποχωρούν. Η Κυβέρνηση αντίθετα, εκλαμβάνει τη συλλογική δέσμευση των πολιτών για την προάσπιση της δημόσια υγείας, ως συναίνεση, στις αυταρχικές πολιτικές, από την παιδεία, την εργασία και τα δικαιώματα μέχρι την υγεία και την οικονομία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)