to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:57 | 03.02.2017

Οικονομία

Κ. Παπανάτσιου στη Σπάρτη: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα βάλει τη χώρα σε πορεία ανάκαμψης (βίντεο)

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, η Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Σπάρτη, για τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας, ανέφερε ότι «το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα άγγιξε το 2% έναντι στόχου για 0,5%, δηλαδή ξεπεράσαμε ακόμη και το στόχο του 2017» χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα αυτό «πρωτόγνωρο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη χώρα».


«Αισιοδοξούμε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα προχωρήσουμε με γρηγορότερο βηματισμό στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στη στήριξη της κοινωνίας και στην εξουδετέρωση της διαπλοκής». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Σπάρτη, για τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

 

Όσον αφορά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι «η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και εκκρεμούν μόνο δύο-τρία μεγάλα ζητήματα». «Η συμφωνία σ' αυτά τα θέματα θα είναι προϊόν πολιτικής απόφασης και θα επιλύσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες σε εργασιακά, ενέργεια και μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά» εξήγησε η κ. Παπανάτσιου. Αυτό όπως σημείωσε, «θα κλείσει έναν αρνητικό κύκλο διαπραγμάτευσης και δεσμεύσεων για την χώρα και θα ανοίξει έναν θετικό κύκλο διεκδικήσεων».

 

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, η Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι «η χώρα μας έχει ήδη πιάσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και οι εκτιμήσεις στις οποίες συγκλίνουν η κυβέρνηση και οι Θεσμοί είναι για ανάπτυξη 2,7-2,8% το 2017». Ακόμη ανέφερε ότι «το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα άγγιξε το 2% έναντι στόχου για 0,5%, δηλαδή ξεπεράσαμε ακόμη και το στόχο του 2017» χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα αυτό «πρωτόγνωρο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη χώρα».

 

Όσον αφορά τη φορολογία, η υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι «οι δεσμεύσεις και οι στόχοι είναι πολύ ασφυκτικοί, αλλά παρόλα αυτά, φέραμε ένα δικαιότερο σύστημα από το προηγούμενο, που ευνοούσε σκανδαλωδώς τα υψηλότερα εισοδήματα.

 

Ακόμη, είπε ότι η προσπάθεια κατά της φοροδιαφυγής θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα, τα οποία δεν έχουν συνυπολογιστεί στα έσοδα του Προϋπολογισμού.

 

Μένοντας στο θέμα της φοροδιαφυγής, η Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε ότι «οι πολύ καλές επιδόσεις του 2016 στα φορολογικά έσοδα, έδειξαν ότι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα». Μάλιστα όπως πρόσθεσε, «όσα έσοδα προκύψουν από μέτρα που η απόδοσή τους δεν έχει συμπεριληφθεί στις προβλέψεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα, θα κατευθυνθούν σε μέτρα ενίσχυσης των πιο αδύναμων και σε μέτρα κοινωνικής πολιτικής».

 

Παράλληλα ανέφερε πως «στο βαθμό που οι θεσμοί θα δεχτούν την πρόταση της κυβέρνησής μας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα προχωρήσουμε και σε μείωση των φόρων».

 

Στην συνέχεια, η υφυπουργός Οικονομικών μίλησε για τα «κόκκινα δάνεια», τα οποία όπως είπε «είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί την οικονομία και την κοινωνία». Όμως όπως πρόσθεσε, «σύντομα θα έρθει ο νόμος για τη ρύθμιση του προβλήματος και την εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις οφειλές στο δημόσιο και τις τράπεζες». Επίσης ανέφερε ότι «οι ρυθμίσεις δεν θα γίνουν σε βάρος των υγιών και συνεπών επιχειρήσεων, που με κάθε τρόπο άντεξαν την οικονομική κρίση». Για αυτό όπως τόνισε, «απαραίτητη προϋπόθεση ένταξης μιας επιχείρησης στον νόμο θα είναι η βιωσιμότητά της, προσθέτοντας ότι «450.000 ελεύθεροι επαγγελματίες- φυσικά πρόσωπα, μπορούν να έχουν ακατάσχετο ποσό 1.250 ευρώ μηνιαίως».

Η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου νωρίτερα παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα της Λακωνίας

Συναντήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με τον σύλλογο Λογιστών της Λακωνίας , οπου της εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά με όλες αυτές τις αλλαγές στα θέματα φορολόγησης και όχι μόνο.

Από ότι είπαν ήταν άκρως ενημερωμένη για όλα τα θέματα και μάλιστα σε όποιο πρόβλημα τυχόν έχουν οι πόρτες του Υπουργείου είναι ανοικτές και μάλιστα και σε προσωπικό επίπεδο.

Στη συνέχεια παραχώρησε συνέντευξη τύπου, λέγοντας ότι η Σπάρτη έχει ένα βαρύ όνομα και είναι τυχερή που έχει Βουλευτή τον Σταύρο Αραχωβίτη , ο οποίος θα μπορούσε και έπρεπε να είναι αυτήν την στιγμή Υπουργός .

Είπε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η χώρα να βγει όσο το δυνατόν ποιο γρήγορα από την περιπέτεια των μνημονίων και προς αυτήν την κατεύθυνση αγωνίζεται η Κυβέρνηση.

Αναφέρθηκε στις συλλογικές συμβάσεις λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν και δεν νοείται χώρα της ΕΕ να μην έχει.

Τα έσοδα που θα προκύπτουν από την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής θα πηγαίνουν πάντα στις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις παρά τις αντιρρήσεις των δανειστών.

750 εκ. δηλ. το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα δοθούν στους χαμηλοσυνταξιούχους .

Αυτή την στιγμή υπάρχει θετικός δείκτης ανάπτυξης και όσο για τους αγρότες είπε ότι 20.000 χλμ. θα έχουν μικρότερο φόρο το 2017 ενώ 3,7 δις θα πάνε για πληρωμή ενισχύσεων .

Το Υπουργείο με τα στοιχεία των φορολογούμενων που έχει ήδη έχει προχωρήσει στον έλεγχο 1,230 εκ, ΑΦΜ για καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό βάση των φορολογικών τους , δηλώσεων ακόμα και σε τρίτες χώρες.

Τέλος γνωρίζοντας όπως είπε την πραγματικότητα , δεν είναι δυνατόν να εξαλείψεις το λαθρεμπόριο και την φοροδιαφυγή παντελώς αλλά η Κυβέρνηση προσπαθεί και είναι σε καλό δρόμο.

ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ VIDEO ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Δημοκρατική Αγορά της Λακωνίας)

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)