to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:41 | 29.07.2019

Οικονομία

Κ. Παπανάτσιου: Να αποδεχτεί τις κοινωνικά δικαιότερες τροπολογίες μας η ΝΔ

«Να αποδεχτεί τις κοινωνικά δικαιότερες τροπολογίες μας η ΝΔ, τόσο για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα νησιά, όσο και για την αύξηση των μειώσεων στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών» τόνισε η αναπ. τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. ΠαπανάτσιουΣυζητήθηκε σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων το κατατεθέν σ/ν της κυβέρνησης με τίτλο «Μείωση ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στην ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση του». Το νομοσχέδιο εισηγήθηκε η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών και πρώην Υφυπουργός Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου.
Η κα Παπανάτσιου τόνισε ότι το νομοσχέδιο προχωρά σε μικρές αλλαγές των διατάξεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ως επί το πλείστον δεν εισάγεται κάτι νέο. Σε ορισμένες δε κ των τροποποιήσεων, όπως στη μείωση της ελάχιστης μηνιαίας  δόσης στη ρύθμιση των 120 δόσεων και στην ελάφρυνση του επιτοκίου, εφόσον πρόκειται για θετικές παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, η αντιπολίτευση δεν θα σταθεί απέναντι.
Ωστόσο όπως χαρακτηριστικά είπε, οι παρεμβάσεις της ΝΔ στις διατάξεις περί μείωσης του ΕΝΦΙΑ υπολείπονται κατά πολύ του σχετικού πλάνου του ΣΥΡΙΖΑ. Η νέα διάταξη  εισάγει μια κραυγαλέα μεροληπτική αντιμετώπιση, αφού ευνοούνται ιδιαιτέρως οι ιδιοκτήτες μεγάλων περιουσιών, έναντι των μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών.
Συγκεκριμένα περιουσίες αξίας 80.000 έως και 1.000.000 ευρώ, λαμβάνουν ακριβώς την ίδια έκπτωση στον φόρο, της τάξεως του 20%, με αποτέλεσμα παραδείγματος χάριν ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος αξίας 80.000 να δει μια μείωση που μπορεί να αγγίζει τα 100 ευρώ, ενώ ο ιδιοκτήτης  διαμερισμάτων αξίας 1.000.000 ευρώ  μπορεί να δει μείωση που θα αγγίζει δυσθεώρητα ύψη.
Πολύ περισσότερο  μεροληπτική είναι και η θέσπιση μείωσης, της τάξεως του 10%, σε περιουσίες άνω του 1.000.000 ευρώ,  χωρίς να εξηγείται από την κυβέρνηση ο λόγος που, μετά από δέκα χρόνια κρίσης, θα πρέπει να ευνοηθούν με έκπτωση περιουσίες τέτοιου μεγέθους, ειδικά εφόσον η μείωση αυτή  στερεί  δημοσιονομικό χώρο από τις εκπτώσεις στις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες.
Στο ίδιο σκεπτικό της κυβέρνησης εντάσσεται και η τροποποίηση που επέρχεται στη ρύθμιση των 120 δόσεων και η οποία επιτρέπει σε Νομικά Πρόσωπα και νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα να υπαχθούν στη ρύθμιση, εφόσον έχουν βασική οφειλή μέχρι 1.000.000 ευρώ. Χωρίς έμφαση στον κύκλο εργασιών της επιχείρησης και χωρίρίς κριτήρια. Δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο, διακρίσεις ανάμεσα στις επιχειρίσεις και στους πολίτες με τις πρώτες να είναι σαφώς πιο ευνοημένες. Αντίστοιχα και μεταξύ επιχειρήσεων με οφειλή 1 εκ Ευρώ και μίας μικρότερης -οικογενειακής- επιχείρησης με 1 εκ. Και 1 Ευρώ οφειλή, όπου η δεύτερη, δεν προστατεύεται εξίσου και παραμένει στη ρύθμιση με βάση την ικανότητα αποπληρωμής. Αυτό είναι μεροληψία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε μεταξύ άλλων η κα Παπανάτσιου, κατέθεσε τροπολογία, που συνυπογράφουν Βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών, η οποία  προβλέπει δικαιότερη και αναλογικότερη μείωση του ΕΝΦΙΑ, δίνοντας μεγαλύτερη έκπτωση στις μικρές και μεσαίες περιουσίες, με χώρο εξασφαλισμένο απ’ τον περιορισμό της έκπτωσης στις πολύ μεγάλες περιουσίες του 1.000.000 που ευνοεί η κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο της στήριξης των νησιωτών δε, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και τροπολογία για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, των ακινήτων που αποτελούν την κύρια κατοικία νησιωτών, οι οποίοι ζουν μόνιμα σε νησιά της επικράτειας που αριθμούν λιγότερους από 1000 κατοίκους.
Η κα Παπανάτσιου κάλεσε την  κυβέρνηση της ΝΔ  να αποδεχτεί τις δύο τροπολογίες , αποδεικνύοντας έμπρακτα αυτό που τελευταία ευαγγελίζεται , ότι δήθεν στηρίζει  τη μεσαία τάξη και τα φτωχά κοινωνικά στρώματα.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)