to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:40 | 25.11.2022

Οικονομία

Κ. Παπανάτσιου: «Με τη Νέα Δημοκρατία όπου ακούς στήριξη, δεν είναι για τους πολλούς»

«Με τη Νέα Δημοκρατία όπου ακούς στήριξη, δεν είναι για τους πολλούς, όπου ακούς ευημερία δεν είναι για όλους, όπου ακούς ανάπτυξη, δεν αφορά την κοινωνία» τόνισε η βουλεύτρια και αναπλ. τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023


Η κ. Παπανάτσιου ξεκίνησε την τοποθέτηση της στην συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 λέγοντας πως κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες μίας Κυβερνητικής επιτυχίας που όμως δεν οφείλεται στην Κυβέρνηση.

«Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που κατατίθεται εκτός της ενισχυμένης εποπτείας, και έχει σημασία το πώς φτάσαμε εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια, για να συνεχίσει αναρωτώμενη, αν αυτά που λένε οι υπουργοί της Κυβέρνησης τα πιστεύουν. Απευθυνόμενη στον κ. Υπουργό, ρώτησε ποια θέση είχε στην Κυβέρνηση Σαμαρά, το 2012-2015. Και συνέχισε αναρωτώμενη ποιου την υπογραφή έχει το τέλος ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών το 2011, ο ΕΝΦΙΑ το 2012, η μείωση των επιστροφών φόρων στους αγρότες του νόμου 4093, η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος για ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες του 4110/13, η μείωση της επιδότησης του ΕΦΚ ντίζελ στους αγρότες, η περικοπή δώρου Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδ. αδείας, η εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία και η κατάργηση δώρων στις κύριες/επικουρικές συντάξεις;

Η βουλεύτρια ανέφερε πως μιλάμε για αυξήσεις φόρων στα 36 δισ. εκείνη την περίοδο, οπότε είναι προκλητικό να μιλάει η Κυβέρνηση για το 2015-2019. Η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως ο Προϋπολογισμός κατατίθεται σε μια περίοδο που οι ανισότητες εντείνονται, 28% των συμπολιτών μας βρίσκεται απέναντι στον κίνδυνο της φτώχειας, ενώ παράλληλα οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται και τα εισοδήματα μειώνονται. Η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως επιχειρείται μια βίαιη αναδιάρθρωση της οικονομίας, όπου οι μισθωτοί και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν θα έχουν εισόδημα, αλλά χρέη.

Συμπλήρωσε επίσης πως ο προϋπολογισμός του 2023 προβλέπεται να κλείσει με πλεόνασμα στο 1,6 και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξουν μειωμένες δημόσιες επενδύσεις, μείωση των δαπανών και απόσυρση των όποιων μέτρων στήριξης. Παράλληλα θα υπάρξει μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και ένα τεράστιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, αλλά αύξηση των εσόδων, ενώ οι πολυσυζητημένες αυξήσεις στους μισθούς παραμένουν κάτω από τα επίπεδα του πληθωρισμού.

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνέχισε λέγοντας πως θα πρέπει να δούμε από πού θα βρεθούν τα έσοδα και αυτά δεν είναι άλλα από τους φόρους, με αιχμή τον ΦΠΑ, που θα βρεθεί αυξημένος κατά 24% από το 2019. Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε πως το χρέος των πολιτών προς τη φορολογική διοίκηση, έχει φτάσει πλέον τα 113 δισ., το ποσό αυτό ήταν κατά 10 δισ. μικρότερο το 2015-19, όταν η Νέα Δημοκρατία το χρησιμοποιούσε για να στηρίξει το αφήγημα της υπερφορολόγησης. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί την ευημερία των πολιτών, ενώ σχετικά με τους πλειστηριασμούς, αναρωτήθηκε τι ισχύει τώρα και τι ίσχυε το 2019, καθώς ο κ. αναπληρωτής υπουργός, αναφερόμενος στην αναγραφή του πλειστηριασμού της κατοικίας στα Πετράλωνα, σκοπίμως παρέλειψε την αναστολή του. Η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως η κυβέρνηση, δύο φορές μάλιστα απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για να συνεχίσει λέγοντας, «αν είστε τόσο πολύ με την κοινωνική δικαιοσύνη φέρτε τώρα αλλαγή του πτωχευτικού νόμου και πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας».

Κλείνοντας, η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως η κατάσταση στη χώρα είναι οριακή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι σε αποδρομή με ένα κομματικό χρέος πάνω 300 εκατ. ευρώ, με τα σκάνδαλα της τηλεκατάρτισης, των απευθείας αναθέσεων, της λίστας Πέτσα, του κ. Πάτση και των υποκλοπών να κρέμονται από πάνω της. Και συμπλήρωσε, «για όλα φταίει πάντα κάποιος άλλος: για τον πληθωρισμό, η διεθνής συγκυρία, για το ενεργειακό, ο πόλεμος. Το μήνυμα βέβαια είναι ένα, η κοινωνία θα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)