to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:53 | 30.06.2021

Οικονομία

Κ. Παπανάτσιου: Κανένα όφελος για τους πολίτες από το μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης

Η εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία και Αν. Τομεάρχης Οικονομικών μιλώντας στη δεύτερη επιτροπή της Βουλής, κατά την επεξεργασία του μεσοπρόθεσμου, τόνισε, ασκώντας κριτική στη κυβέρνηση της ΝΔ, ότι τα 65 μέτρα στήριξης για την πανδημία τερματίζονται το 2022-23, χωρίς καμία πρόνοια για το τι θα γίνει με το σωρευμένο χρέος, με τις δυσκολίες σε ρευστότητα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.


Στα ΜΜΕ όμως, η κυβέρνηση εμφανίζει μία μαγική εικόνα, όπου οι Υπουργοί μοιράζουν ενισχύσεις και μέτρα ανακούφισης. Αυτή η πρακτική οδηγεί σε απαξίωση της συζήτησης στη Βουλή, τόνισε η Κατ. Παπανάτσιου.

Σημείωσε παράλληλα ότι η Κυβέρνηση δεν δίνει καμία απάντηση στα ζητήματα που θέτει η αντιπολίτευση για το μεσοπρόθεσμο, ενώ εμμένει στο ίδιο αναχρονιστικό και αποτυχημένο μοντέλο οικονομίας, που οδήγησε την Χώρα σε χρεωκοπία και μνημόνια, προτείνοντας ιδιωτικοποίηση όλων όσων έχουν απομείνει στο δημόσιο τομέα, περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, όταν στην Ελλάδα μόνο το 16% των συμβάσεων είναι συλλογικές, ενώ στην ΕΕ το ποσοστό των συλλογικών συμβάσεων αγγίζει το 60%, ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας, των συντάξεων.

Παράλληλα η Κατ.Παπανάτσιου τόνισε ότι η Κυβέρνηση καταργεί τα μέτρα στήριξης και προβλέπει δυσανάλογη αύξηση στα φορολογικά έσοδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στοχεύει στην αύξηση φόρων και τη μείωση των κρατικών ενισχύσεων, για να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ένα μείγμα εκρηκτικό, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν πάλι οι πολίτες.


Η βουλευτής σημείωσε ότι το μεσοπρόθεσμο φανερώνει πως η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα της Πανδημίας, κανένα σχέδιο που να περιλαμβάνει την κοινωνία, ενώ και στις προβλέψεις της για την οικονομία δε μπορεί να υπάρξει καμία εμπιστοσύνη, αφού μέχρι σήμερα το οικονομικό επιτελείο έχει αποδεδειγμένα πέσει έξω σε όλες τις εκτιμήσεις του.

Τόνισε ότι οι υπουργοί δεν απαντάνε σε σχέση με το τι έχει συζητηθεί για τα πλεονάσματα, κι ενώ ισχυρίζονται ότι δεν ξέρουν τι στόχους θα έχουμε για μετά, στα Μέσα μαζικής ενημέρωσης ανακοινώνουν μέτρα, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ψευδούς κανονικότητας.

Τέλος, η Κατ. Παπανάτσιου σημείωσε ότι το μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε είναι ακραία νεοφιλελεύθερο και δεν απαντά σε κανένα απο τα ερωτήματα που γέννησε η Πανδημία και αφορούν την περιφρούρηση και ενδυνάμωση των κοινωνικών κεκτημένων της Υγείας, της εργασίας, της παιδείας.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, είπε η Βουλευτής, παρουσίασε θέσεις για τα εργασιακά που περιλαμβάνουν την δική μας οπτική για ένα σύγχρονο πλαίσιο εργασίας. Οι νέοι/εες, όλοι και όλες, μπορούν και πρέπει να δουλεύουν λιγότερο και να αμείβονται περισσότερο. Οι προτάσεις αυτές, έρχονται σε συνέχεια των θέσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για την Υγεία, την επανεκκίνηση της Οικονομίας και το Ταμείο Ανάπτυξης, απαντώντας στα μεγάλα ερωτήματα της επόμενης μέρας.

«Ποιο λοιπόν είναι το όφελος των πολιτών από το δικό σας μεσοπρόθεσμο;», αναρωτήθηκε η Βουλευτής, για να απαντήσει ότι η Κυβέρνηση και η πολιτική της, δε συμβαδίζει με τα κοινωνικά επίδικα, γι΄ αυτό και αντιπολίτευση καταψηφίζει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)