to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:05 | 21.07.2019

Πολιτική

Κ. Παπανάτσιου: Η Ν.Δ. υπηρετεί μία λογική αντίστροφης αναδιανομής, στον αντίποδα της πρότασής μας για δίκαιη ανάπτυξη

Σημεία από την ομιλία της Κ. Παπανάτσιου κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης


Η κ. Παπανάτσιου κατά την ομιλία της στη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων τόνισε πως, « Τις δικές μας απόψεις και τις πολιτικές κατευθύνσεις τις καταθέσαμε, τόσο με το έργο μας ως Κυβέρνηση, όσο και με τις προγραμματικές δεσμεύσεις κατά την προεκλογική περίοδο.
Δυστυχώς όμως, ήταν ένας μονόλογος, διότι η ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο επέλεξε να σωπάσει και να μην προχωρήσει σε προγραμματική συζήτηση ».

Και αφού καλωσόρισε τη Νέα Δημοκρατία στον πολιτικό διάλογο ανέφερε, «Η αλήθεια είναι ότι ξεκινήσατε απρόσμενα με άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεών σας, αγαπητοί συνάδελφοι! Δομές αιχμής και πρώτης γραμμής, όπως το ΣΔΟΕ και η Δημόσια Περιουσία, υποβιβάστηκαν εντασσόμενα, ως Διευθύνσεις εντός νέων Γενικών Γραμματειών. Αντίστοιχα, και η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, που συστάθηκε με νόμο το 2018 και είναι επιφορτισμένη με τη διενέργεια ελέγχων ειδικά για υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει εισαγγελική παραγγελία».

Συνέχισε, αναφέροντας συγκεκριμένες δράσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «Δημιουργήσαμε το θεσμικό πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, θεσμοθετήσαμε το επιτυχημένο πρόγραμμα οικιοθελούς αποκάλυψης (VDI). Και φυσικά θεσμοθετήσαμε το νόμο-τομή για την λειτουργία και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Με την διαρθρωτική αυτή μεταρρύθμιση τα φορολογικά έσοδα του 2017 αυξήθηκαν κατά 5,2%» και υπογράμμισε, «Αυτά ήταν μέτρα με διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, που διασφάλισαν την πορεία της οικονομίας, που παραλαμβάνετε σήμερα. Μιλήσατε για μειώσεις, αλλά ταυτόχρονα δεν μας απαντήσατε τι σημαίνει για εσάς η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, το εννοείτε όπως το ΔΝΤ;».

Η κ. Παπανάτσιου συνέχισε αναφέροντας τις μειώσεις σε συγκεκριμένους τομείς το προηγούμενο διάστημα, «Μειώσαμε τον φόρο στα νομικά πρόσωπα από 29% σε 25%, μέχρι το 2022, τον συντελεστή φορολόγησης στην εστίαση και τα τρόφιμα από 24% στο 13% και τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια από το 13% στο 6%, ενισχύοντας πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά δίνοντας παράλληλα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη ΔΕΗ, που εσείς σχεδιάζετε να ιδιωτικοποιήσετε. Μειώσαμε το ΦΠΑ στις συναυλίες και στις μουσικές εκδηλώσεις στο 6%, ενισχύοντας τον πολιτισμό για όλους και όλες ».

Στη συνέχεια ανέφερε φορολογικά μέτρα για τους αγρότες όπως η μεταφορά του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, το αφορολόγητο των 9.550 Ευρώ και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες και σημείωσε πως, «τις χτεσινές προγραμματικές δηλώσεις της ΝΔ, δεν ακούσαμε απολύτως τίποτα για τον πρωτογενή τομέα, για τους Αγρότες και την παραγωγή».

Σχετικά με τις τροποποιήσεις στις 120 δόσεις ανέφερε, « είχαμε δώσει τη δυνατότητα αυτή στα νομικά πρόσωπα με τζίρο έως 2.000.000 ευρώ. Πρέπει να απαντήσετε όμως τι θα κάνετε με την ΠΝΠ, θα την φέρετε προς κύρωση ή θα προχωρήσετε με αυτό που εξαγγείλατε για νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή έως 1.000.000 ευρώ; Προσέξτε τη διαφορά: εμείς μιλάμε για επιχειρήσεις με τζίρο, ενώ εσείς για επιχειρήσεις με μεγάλες μάλιστα οφειλές ». Και επισήμανε ότι η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων για τους συνεπής πολίτες, υπάρχει ήδη στο νόμο, και επιπρόσθετα τόνισε, «εμείς προχωρήσαμε και στη θεσμοθέτηση της προοδευτικής αποδέσμευσης λογαριασμών για τους συνεπείς στις ρυθμίσεις τους πολίτες».

Αναφερόμενη στην εξαγγελία για τον ΕΝΦΙΑ σημείωσε πως, «υπάρχει ψηφισμένη διάταξη για φέτος. Είχαμε εξασφαλίσει το δημοσιονομικό χώρο για μείωση του ΕΝΦΙΑ σε δύο φάσεις, το 2019 και το 2020, προκειμένου να περιοριστεί το φορολογικό βάρος για τους πολίτες από 2,7 δις το 2018 σε 1,8 δις το 2020 με 30% μείωση στις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες για το 2019 και 50% για το 2020, όπου μεσοσταθμικά θα έφτανε το 30% ». Και συνέχισε λέγοντας, πως η υπάρχουσα ρύθμιση είναι στοχευμένη στις μικρές και τις μεσαίες περιουσίες, ενώ οποιαδήποτε μείωση όμως, με τον τρόπο που εξαγγέλθηκε, θα ωφελήσει τις πολύ μεγάλες περιουσίες αξίας 1 εκ. και πάνω,  από τα ποσά που θα περιορίσει και φέτος και από τον εξασφαλισμένο χώρο για το 2020,  από τις μικρότερες και τις όντως μεσαίες περιουσίες.

Σχετικά με την αναστολή του φόρου υπεραξίας τόνισε πως, ο Πρωθυπουργός ήταν αδιάβαστος καθώς η αναστολή ισχύει ήδη και ενώ η επιβολή του φόρου έγινε από τη ΝΔ το 2013, η αναστολή δίνεται από το 2015. Σχετικά με την εξαγγελία των Ηλεκτρονικών βιβλίων και την Ηλεκτρονική τιμολόγηση τόνισε πως οι διεργασίες έχουν ήδη γίνει τα τελευταία δύο χρόνια και είναι σε ώριμο στάδιο, και σημείωσε πως δεν φέρνει κάτι νέο η παρούσα Κυβέρνηση.

Η Βουλευτής έκλεισε σημειώνοντας πως, « είναι σαφές πως η κουβέντα όπως εξελίσσεται αυτές τις ημέρες δεν θα μπορούσε να λάβει χώρα αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καταφέρει να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Μια μάχη κατά τη διάρκεια της οποίας η τότε αξιωματική αντιπολίτευση ήταν εκκωφαντικά απούσα ». Ενώ τόνισε, « Παραδέχεστε, έστω και τώρα, πως φωνάζατε άδικα τα 4,5 τελευταία χρόνια και αποδέχεστε πως παραδώσαμε μια χώρα με οικονομία που ανασαίνει και βηματίζει σταθερά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)