to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:51 | 14.10.2020

Οικονομία

Κ. Παπανάτσιου: Η ΝΔ είναι κατώτερη των περιστάσεων (βίντεο)

Τοποθέτηση της αναπληρώτριας τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κ. Παπανάτσιου, στην διαρκή Επιτροπή Οικονομικών στη συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021


Η κ. Παπανάτσιου ξεκίνησε λέγοντας πως η Κυβέρνηση της ΝΔ εξελέγη με την υπόσχεση των μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα όμως, όπως σημείωσε η βουλευτής, οι μόνες μεταρρυθμίσεις που είδαμε ήταν η πατροπαράδοτη συνταγή για ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολύ υψηλών εισοδημάτων, απορρύθμιση του εργατικού δικαίου, αποφορολόγηση συγκεκριμένων ομάδων και υπερενίσχυση του λεγόμενου «επιτελικού κράτους». Εν συνεχεία η κ. Παπανάτσιου σημείωσε, πως αφού ζήσαμε τις «100 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», με την ανάληψη της διακυβέρνησης της ΝΔ και την οικειοποίηση πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ, περάσαμε στην εφαρμογή των ακραίων πολιτικών της. Αυτές ακριβώς οι πολιτικές οδήγησαν, πολύ πριν την Πανδημία, στην επιβράδυνση του ρυθμού της οικονομίας. Ενώ υπογράμμισε, πως από τα πρώτα κιόλας νομοσχέδια το μοντέλο ανάπτυξης που σκιαγραφήθηκε ερχόταν από το παρελθόν όπου δοκιμάστηκε και απέτυχε!

Η κ. Παπανάτσιου σχολίασε πως πολύ πριν την Πανδημία η οικονομία είχε μπει σε τροχιά ύφεσης και σημείωσε πως κατά τη διάρκεια του  lockdown η ΝΔ ήρθε μπροστά σε ένα ιδεολογικό δίλημμα σχετικά με το μέγεθος της παρέμβασης του Κράτους. «Το αποτέλεσμα είναι η ύφεση να έχει φτάσει το β τρίμηνο στο 15,2, με μειωμένη μάλιστα την καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών», είπε χαρακτηριστικά η Βουλευτής και συνέχισε λέγοντας πως, «Στο τέλος του 2020 θα πλησιάσουμε την χειρότερη ύφεση που είδαμε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αυτή της τάξης του 9% το 201». Η Βουλευτής υπογράμμισε πως καθαρό σχέδιο δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει, γιατί αυτό που ενδιαφέρει τη ΝΔ είναι να μην διαταράξει την ισορροπία στα εισοδηματικά κλιμάκια και αναγκαστούν να επωμιστούν τα βάρη τα υψηλότερα!

Η κ. Παπανάτσιου τόνισε πως το προσχέδιο δείχνει ότι τα μέτρα ρευστότητας που η Κυβέρνηση έχει φέρει μέχρι στιγμής δεν ξεπερνάνε τα 4,5 δις και αναρωτήθηκε σχετικά με τη Δημόσια Κατανάλωση, καθώς το προσχέδιο αποτυπώνει το γεγονός ότι ο κύριος όγκος των δημοσίων δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί κατά το β’ εξάμηνο του έτους. Η Βουλευτής σημείωσε, «Πως είναι δυνατόν να έχουμε  λιγότερες δαπάνες σε εξοπλισμό και άλλα καταναλωτικά έξοδα από το δημόσιο πχ στους τομείς της υγείας και της παιδείας σε σχέση με το 2019;»

Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε πως οι προβλέψεις του προσχεδίου είναι επισφαλείς και συνέχισε, «Αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται κάποια συνεκτική πολιτική, στην οποία να βασίζεται το σενάριό σας, για να τελεσφορήσει το σενάριο της ανάπτυξης, πρέπει να στηριχτεί αναγκαστικά σε πολύ αισιόδοξες προβλέψεις σχετικά με την ιδιωτική κατανάλωση, την απασχόληση, τις εξαγωγές και τις επενδύσεις». Ενώ υπογράμμισε πως, «το δημοσιονομικό συμβούλιο σας ενημερώνει έμμεσα, ότι ο στόχος είναι υπεραισιόδοξος, και σημειώνει πως αν επιβεβαιωθούν οι υπεραισιόδοξες παραδοχές του, τότε ίσως και να υπάρχει ως ενδεχόμενο και ταυτόχρονα σας υποδεικνύει ότι το ποσοστό 30% των επενδύσεων που προσδοκάτε έχει να σημειωθεί στη χώρα από το 1960».

Στη συνέχεια, η Βουλευτής αναφέρθηκε στους Ευρωπαϊκούς Πόρους, λέγοντας, «Επιμένετε στην ανάκαμψη τύπου V, ενώ οι μόνες σας προσδοκίες προέρχονται από την γρήγορη εκταμίευση των Ευρωπαϊκών Πόρων. Αυτό μας δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά. Καθώς, όπως σημειώνετε κι εσείς στο προσχέδιο, τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης είναι ακόμα υπό σχεδιασμό και δεν αναμένεται να υπάρχει εκταμίευση πριν το πρώτο τουλάχιστον εξάμηνο του 2021».  Κλείνοντας, η κ. Παπανάτσιου τόνισε πως, «Ήταν συνειδητή επιλογή σας να μην χρησιμοποιήσετε το -μαξιλάρι- για να μειώσετε σημαντικά το βάθος της ύφεσης. Εμείς είχαμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που αν είχαν ληφθεί η ύφεση θα ήταν σαφώς μικρότερη. Η κυβέρνηση επέλεξε να μην το κάνει» και τόνισε πως, «Η ΝΔ θυσιάζει τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους νέους για μα ενισχύσει τα μεγάλα λόμπι».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)