to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:58 | 14.06.2022

Πολιτική

K. Παπανάτσιου: Η Κυβέρνηση να γνωρίζει ότι τον Ελληνικό λαό τον αφορά πως ο μήνας δε βγαίνει με δική της ευθύνη

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη Βουλή, τοποθετήθηκε η Βουλευτής Μαγνησίας και Αν. Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ Κατερίνα Παπανάτσιου, τονίζοντας πως παρά το γεγονός ότι Βουλευτές της Κυβερνητικής πλειοψηφίας διατυμπανίζουν ότι το τζάμπα πέθανε, σχετικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτό φαίνεται μάλλον να ισχύει για όλους τους υπόλοιπους εκτός από τη Νέα Δημοκρατία που εξακολουθεί να οφείλει 390 εκ. ευρώ σε τραπεζικά δάνεια ενώ ο Πρωθυπουργός λαμβάνει αγροτικές ενισχύσεις!


Επιπλέον στάθηκε στις παρεμβάσεις της ΝΔ σχετικά με τα bonus των τραπεζικών στελεχών και την ψηφισμένη από τη Κυβέρνηση ασυλία τους, διερωτώμενη εάν τέτοιες ρυθμίσεις συνδέονται με το αυξημένο χρέος της Κυβέρνησης.

Επί του νομοσχεδίου η Βουλευτής σημείωσε πως η Κυβέρνηση προχωρά σε ένα νομοσχέδιο που αλλάζει τη δομή του ΤΧΣ, αποεπενδύοντας τις μετοχές, χωρίς καμία συζήτηση. Παράλληλα, σχετικά με την απαλλαγή των γουνοποιητικών ειδών από το φόρο πολυτελείας, η Βουλευτής σημείωσε πως εάν η Κυβέρνηση επιθυμεί να ενισχύσει τους παραγωγούς θα πρέπει να το κάνει στη πηγή.

Τέλος, η Βουλευτής αναφέρθηκε στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που σοκάρουν, αφού ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμούς που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Το 11,3 είναι το τωρινό ρεκόρ, μέχρι το επόμενο. Οι αυξήσεις, τόνισε, ξεκινούν από την ενέργεια και τα τρόφιμα, αλλά σταδιακά περνούν και σε άλλες κατηγορίες, όπως μεταφορές, εστίαση και ένδυση. «Με τιμή  βενζίνης κοντά στα 2,5 ευρώ, αύξηση του ηλεκτρισμού πάνω από 80%, των μεταφορών 19% και των τροφίμων πάνω από 14%, οι ελληνικές οικογένειες απλά δεν μπορούν να βγάλουν πέρα το μήνα», σημείωσε.

Παράλληλα, συνέχισε η Βουλευτής, η εκτίναξη του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πόσο ευάλωτη είναι η ελληνική οικονομία παρά τους κυβερνητικούς κομπασμούς. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων 10ετούς λήξης εκτινάχθηκαν στο 4,30% με 4,40%. Με την απόδοση του γερμανικού τίτλου να βρίσκεται στο 1,50%, η διαφορά αποδόσεων βρίσκεται πλέον μια ανάσα από τις 300 μονάδες βάσης. Ποιο είναι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας λοιπόν για όλα αυτά, διερωτήθηκε η Βουλευτής και σημείωσε ότι οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α όπου σταθούν και βρεθούν, ακούνε ότι ο μισθός δεν επαρκεί. Η Κυβέρνηση όμως ζει σε ένα δικό της κόσμο, όπου ακούει ‘διθυράμβους για τα μέτρα στήριξης’.

Κλείνοντας η Βουλευτής σημείωσε ότι οι δείκτες της ΙΝΕ ΓΣΣΕ για το οικονομικό κλίμα αποδεικνύουν την τραγικότητας της κατάστασης. Δεν μπορεί να συμβαίνουν όλα αυτά, ανέφερε, και η Κυβέρνηση να μη μπορεί να συζητήσει σοβαρά μέτρα ενίσχυσης των πολιτών και των επιχειρήσεων, ενώ τα μέλη της παροτρύνουν επιχειρήσεις να απολύσουν λογιστές και συμβούλους. Οι πληθωριστικές πιέσεις κατά το φθινόπωρο και ο χειμώνας, σύμφωνα με τις δηλώσεις διεθνών αναλυτών, θα γίνουν δυσβάσταχτες για τα λαϊκά στρώματα. Αν σκέφτεται να αποδράσει η Κυβέρνηση, να γνωρίζει ότι τον Ελληνικό λαό τον αφορά πως ο μήνας δε βγαίνει με αποκλειστικά δική της ευθύνη. ​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)