to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:46 | 04.02.2021

Πολιτική

Κ. Παπανάτσιου: Η κυβέρνηση επιχειρεί εν μέσω πανδημίας επίθεση στην κοινωνία και τα δικαιώματα

Τοποθέτηση της εισηγήτριας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κ. Παπανάτσιου, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Απογραφές και άλλες διατάξεις»


Τοποθέτηση της εισηγήτριας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κ. Παπανάτσιου, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Απογραφές και άλλες διατάξεις»

Η κ.Παπανάτσιου ξεκίνησε την τοποθέτησή της λέγοντας πως η Κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Η Βουλευτής τόνισε πως από τη μία η Κυβέρνηση μιλάει συνεχώς για μία έκτακτη συνθήκη, από την άλλη όμως συνεχίζει την απορρύθμιση της εργασίας και της Παιδείας. Η παλινωδίες της Κυβέρνησης στο θέμα της υγειονομικής κρίσης αφήνουν εκτεθειμένη της κοινωνία και ανοχύρωτη την Δημόσια Υγεία. Η κ.Παπανάτσιου ανέφερε συγκεκριμένα θέματα που αναδεικνύουν την προχειρότητα και την ιδεοληψία της Νέας Δημοκρατίας όπως, τα εμβόλια που δεν ήρθαν ποτέ, και όσα ήρθαν έτρεξαν με κομματικό πάσο τα μέλη της Κυβέρνησης να προλάβουν, η πατέντα για τα εμβόλια που δεν θα μπορούσε να είναι δημόσιο αγαθό, αλλά τελικά μπορεί καιο Συμβούλιο της Ευρώπης, «διαψεύδει» την Κυβέρνηση και αποδέχεται τη λογική της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, η μη διενέργεια μαζικών τεστ και η κατάσταση στα μέσα μεταφοράς. Η Βουλευτής τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία κινείται με το «βλέποντας και κάνοντας» και έχει τους πολίτες με ένα διακόπτη on/off και απανωτά lock down.

Η κ.Παπανάτσιου αναφέρθηκε στις δηλώσεις του κ.Γεωργιάδη σχετικά με τους καταστηματάρχες και σημείωσε πως αυτές έρχονται να προστεθούν στις «κοινωνικές ευαισθησίες» που έχει επιδείξει η παρούσα Κυβέρνηση και αναρωτήθηκε αν εκφράζουν όλη την Κυβέρνηση. «Η πανδημία και οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της όμως, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με λιτότητα και αυταρχισμό, αλλά δυστυχώς αυτός είναι ο μόνος δρόμος που γνωρίζει η Κυβέρνηση», είπε η Βουλευτής, και συνέχισε, «τα περιοριστικά μέτρα χρειάζονται ευρύτατες συναινέσεις και κλίμα ασφάλειας, όχι ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας. Δυστυχώς, αυτό το κλίμα αποτυπώνεται σε κάθε μελέτη που δημοσιεύεται τους τελευταίους μήνες. Η κ.Παπανάτσιου ανέφερε πως σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ φαίνεται πως ποσοστό 22% των ερωτηθέντων δηλώνει απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%. Η κ.Παπανάτσιου σημείωσε πως είναι αξιοσημείωτο το στοιχείο της έρευνας που δείχνει διόγκωση των οφειλών των νοικοκυριών προς το Δημόσιο, κατά 7 ποσοστιές μονάδες, με παράλληλη αύξηση ως προς τη δυσκολία καταβολής αυτών των υποχρεώσεων  κατά το 2021. Ενώ σημείωσε παράλληλα πως, ένα στα 2 νοικοκυριά (52,8%) αξιολογούν ως ανεπαρκή ή μάλλον ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει λάβει η κυβέρνηση!

Σχετικά με τα μισθώματα, η Βουλευτής τόνισε πως η Κυβέρνηση καθυστέρησε δέκα μήνες να καταλάβει πως χρειάζονται απευθείας ενισχύσεις. Η κ.Παπανάτσιου σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής είχε τοποθετηθεί υπέρ των απευθείας ενισχύσεων τόσο στους πολίτες, όσο και στους επαγγελματίες. «Το μέτρο της επιδότησης όπως το φέρνετε, ωφελεί περισσότερο τα πολύ υψηλά εισοδήματα από ενοίκια, αφού από ένα σημείο αναπλήρωσης και πάνω, το ποσό που θα εισπράττουν οι εκμισθωτές θα δημιουργεί μεγαλύτερο εισόδημα, αφορολόγητο μάλιστα, από αυτό που εισέπρατταν κανονικά», είπε χαρακτηριστικά η Βουλευτής.  Σχετικά με την επιδότηση παγίων ή Βουλευτής τόνισε πως η Κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και να μην τα παραπέμπει όλα σε ΚΥΑ. Στη συνέχεια η Βουλευτής αναφέρθηκε στην ενίσχυση της Agean, και τόνισε πως η Κυβέρνηση επιλέγει να ενισχύσει τον αερομεταφορέα, χωρίς τουλάχιστον να το πράττει αυτό με κάποια προαπαιτούμενα, όπως η προστασία των θέσεων εργασίας. Κλείνοντας, η Βουλευτής αναφέρθηκε στην ένταξη έργων του Ταμείου Ανάπτυξης, στο ΠΔΕ. Η κ.Παπανάτσιου τόνισε πωςοι εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου για γρήγορες εκταμιεύσεις, δεν ήταν ρεαλιστικές, όπως ακριβώς είχε τονίσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια συζήτησης του Προϋπολογισμού. Το οικονομικό επιτελείο τότε σημείωνε, πως οι πόροι του Ταμείου θα συνεισφέρουν κατά 2,1% στο ΑΕΠ.  δηλαδή περίπου το 45% της ανάπτυξης που προβλέπει ο Προϋπολογισμός συνολικά για το έτος, θα προέλθει από αυτούς τους πόρους. Η κ.Παπανάτσιου αναρωτήθηκε αν υπάρχει εναλλακτικό σενάριο για τα νούμερα του Προϋπολογισμού, καθώς τώρα φαίνεται ότι οι εκταμιεύσεις θα καθυστερήσουν. Αντίστοιχα, αναρωτήθηκε τι θα συμβεί εφόσον ένα έργο τώρα ενταχθεί στο ΠΔΕ, αλλά αργότερα δεν εγκριθεί από το ταμείο; Τέλος, η κ.Παπανάτσιου κάλεσε την Κυβέρνηση να σταματήσει να θεωρεί πως έχει την μοναδική αλήθεια και ν’ ακούσει την αντιπολίτευση, τους φορείς και την κοινωνία, ώστε να σχεδιάσει την πραγματική στήριξη των πολιτών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)