to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:06 | 21.03.2023

Οικονομία

Κ. Παπανάτσιου: «Η κυβέρνηση δεν κοιτάει την κοινωνία στα μάτια, δεν βλέπει έξω από τα υπουργικά γραφεία»

Επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο περιέχει και τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο, τοποθετήθηκε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αναπλ. τομεάρχισσα Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή


Τοποθέτηση της εισηγήτριας και Αν. τομεάρχισσας Οικονομικών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Προοδευτική Συμμαχία κ. Κατερίνας Παπανάτσιου κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών.

Κατά τη σημερινή συζήτηση στην Επιτρ​οπή Οικονομικών του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών τοποθετήθηκε ως εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α η αναπλ. τομεάρχισσα Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου. Η βουλεύτρια ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στο ζήτημα των ρυθμίσεων, το οποίο αποτελεί και την κεντρική ιδέα στο αφήγημα της Κυβέρνησης. Όπως ανέφερε η βουλεύτρια, η κυβέρνηση επιλέγει να επαναφέρει τις ρυθμίσεις του 2019 του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ χωρίς προσαρμογή στα σημερινά οικονομικά δεδομένα.

Η κατάσταση όμως στην οικονομία γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική και απαιτεί γενναίες λύσεις. Τα νοικοκυριά έχουν απωλέσει τεράστιο μέρος της αγοραστικής τους δύναμης, όπως σημειώνει το Ινστιτούτο Εργασίας από το 2022 (18%) και η Eurostat φέτος, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη 19η θέση με μόνο τη Βουλγαρία, Λετονία και τη Σλοβακία να βρίσκονται κάτω από εμάς. Τα χρέη στη φορολογική αρχή είναι πάνω από 113 δισ. και στους ΦΚΑ 45 δισ. Πάνω από 4 εκατομμύρια είναι πια οι οφειλέτες στην εφορία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η απάντησή της ΝΔ είναι να φέρει ρυθμίσεις που αφορούν πολύ λίγους αφού θα μπορούν να επανενταχθούν όσοι απώλεσαν παλιότερες ρυθμίσεις, με την καταβολή δύο δόσεων. Για να υπαχθούν όμως εκ νέου και για τον υπολειπόμενο αριθμό δόσεων θα πρέπει να ρυθμίσουν και ό,τι άλλο μη ρυθμισμένο υπάρχει. Αυτό πρακτικά σημαίνει, τόνισε η βουλεύτρια, ότι πρέπει να πληρωθούν 3 δόσεις σ’ ένα μήνα. Ποιος θα το διατηρήσει αυτό; Ποιος οικογενειακός προϋπολογισμός θα το αντέξει;

Αναφορικά με τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου, η κ. Παπανάτσιου στάθηκε μεταξύ άλλων στο άρθρο 71 το οποίο προβλέπει την παραχώρηση της διαχείρισης των κοινόχρηστων εκτός συναλλαγής τμημάτων αιγιαλού και παραλίας στην ΕΤΑΔ. Η ΝΔ, τόνισε, παρακάμπτει με αυτό τον τρόπο σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Ως ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε, είχαμε εξαιρέσει τα συγκεκριμένα από την διαχείριση της ΕΤΑΔ, ακράδαντα πιστεύοντας ότι ο κοινόχρηστος χαρακτήρας των εκτάσεων αυτών οφείλει και πρέπει να διασφαλίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών και τις σχετικές υπηρεσίες του ώστε να λειτουργούν προς όφελος όλων των πολιτών.

Το άρθρο 80, συνέχισε η βουλεύτρια, είναι η μεγαλύτερη ένδειξη της κοντόφθαλμης και επικοινωνιακής πολιτικής της ΝΔ. Αφού κατήργησε τη 13η σύνταξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, έρχεται σήμερα να περάσει προεκλογικό μποναμά στους συνταξιούχους με εφάπαξ ποσά 200 ή 300 ευρώ. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχει συγκεκριμένη θέση. Επαναφορά της μόνιμης και σταθερής 13ης σύνταξης, μόνιμη αποκατάσταση της προσωπικής διαφοράς και θέσπιση αφορολόγητου στο ποσό των 12.000 ευρώ.

Στο άρθρο 59, η Κυβέρνηση της ΝΔ. ανακαλεί την παραχώρηση του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων Αυλίδας (ΚΕΒΑ) στην ΕΡΤ και καταργεί τη «Φωνής της ΕΡΤ» που φτάνει σήμερα σε εκατομμύρια Έλληνες ομογενείς σε όλο τον κόσμο, στους πομπούς των  ναυτεργατών στα ποντοπόρα καράβια και στους οδηγούς φορτηγών που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Παράλληλα, φέρνει αυτή τη ρύθμιση, ενώ γνωρίζει ότι ενώπιον του ΣΤΕ εκκρεμεί εκδίκαση σχετικής προσφυγής. Γιατί λοιπόν τόση πρεμούρα να δημιουργηθεί τετελεσμένο; Ποιος τελικά ωφελείται από αυτή τη διάταξη που αρπάζει 1100 στρέμματα με σημαντική υποδομή ενημέρωσης και πληροφόρησης, από την ΕΡΤ;, διερωτήθηκε η βουλεύτρια.

Τέλος, αναφορά έκανε η βουλεύτρια και στην προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 61 η οποία προβλέπει ότι για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους οι λοιπές θυγατρικές της Ε.Ε.ΣΥ.Π. μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις δανεισμού εργαζομένων με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα ανεξαρτήτως της φύσεως των υπηρεσιών τους. Πλέον δηλαδή θα μπορούν να συνάπτονται συμβάσεις δανεισμού εργαζομένων με οποιαδήποτε εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, γεγονός το οποίο δημιουργεί προβληματισμό σχετικά με τη σκοπιμότητα νομοθέτησής του.

Κλείνοντας η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι η ΝΔ καταθέτει ένα σχέδιο νόμου που περιέχει μια σειρά προβληματικών ρυθμίσεων που δεν επιλύουν τίποτε απολύτως σε επίπεδο πολιτών. Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται βιαστικά, να κλείσει ζητήματα, αλλά δεν κοιτάει πραγματικά την κοινωνία στα μάτια, δεν βλέπει έξω από τα υπουργικά γραφεία. Καμία συναίσθηση, καμία επαφή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)