to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:14 | 06.10.2020

Οικονομία

Κ. Παπανάτσιου: «Δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλες προσδοκίες από την ΝΔ για την χρήση σημαντικών ελεγκτικών εργαλείων»

Η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία της στην Ολομέλεια, αναφέρθηκε αρχικά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού λέγοντας πως, «οι προβλέψεις σας είναι υπεραισιόδοξες, ενώ δεν διαφαίνεται κανένα σχέδιο ενίσχυσης της οικονομίας και θωράκισης των πολιτών και των εισοδημάτων τους».


Σχετικά με το νομοσχέδιο ανέφερε πως το θεσμικό και ελεγκτικό πλαίσιο κρίνεται στο συντονισμό και την αξιοποίηση της πληροφορίας. Εν συνεχεία τόνισε πως στα κρυπτονομίσματα δεν υπάρχει ακόμα κάποιο σχετικό θεσμικό πλαίσιο, η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία γίνεται με όρους εμπορίας και ανταλλαγής, εξ ου και η εποπτεία στο άρθρο 5 παραχωρείται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ζήτησε δε  ενδελεχέστερη ενημέρωση από την Κυβέρνηση για τον συνολικό σχεδιασμό.

Η κ. Παπανάτσιου επισήμανε πως με τη διαδικασία που προβλέπει το σχέδιο νόμου στο άρθρο 16, ίσως περιπλέκεται η κατάσταση σχετικά με το ποιοι θα τηρούν το Μητρώο και πως θα καταχωρούν στοιχεία και πληροφορίες. Και συνέχισε, «η ΓΓΠΣ είχε εκδώσει  και εγκύκλιο για τις εξαιρέσεις, ίσως τώρα χρειάζεται μία αναθεώρηση και μία διευκρίνηση.

Η βουλευτής στη συνέχεια αναφέρθηκε στο άρθρο 28 και σημείωσε πως, "η τροποποίηση εισάγεται σύμφωνα με το νόμο και την αιτιολογική για να ισχυροποιήσει τη διαδικασία της καλόπιστης γνωστοποίησης πληροφοριών», για να συνεχίσει λέγοντας, «Εδώ έχουμε ένα σημαντικό μειονέκτημα για τη προστασία των υπαλλήλων που θέλουν, αλλά δεν μπορούν να καταγγείλουν ανώνυμα. Η διάταξη στη διαβούλευση που εσείς καταθέσατε, όριζε ανάλογες διαδικασίες με τον ν.2928 και την προστασία μαρτύρων, δηλαδή κάνατε ένα βήμα παραπάνω, και σωστά θα πω εγώ, από τη δική μας ρύθμιση. Τι μεσολάβησε και τελικά όχι μόνο δεν προσθέσατε το δικό σας εδάφιο, αλλά αφαιρέσατε και το δικό μας;».

Η κ. Παπανάτσιου υπογράμμισε πως «την περίοδο 2017-2019 είχαμε καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να συμβαδίσουμε με τις διεθνής συνθήκες και να προστατέψουμε τα συμφέροντα του δημοσίου και των πολιτών». Η Βουλευτής τόνισε πως αυτές οι προσπάθειες αποτυπώθηκαν και στην έκθεση της FATF, καθώς τον Ιούνιο του 2019 ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση της χώρας μας από την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force) σε σχέση με τις διεθνείς συστάσεις για την πρόληψη του Ξεπλύματος Χρήματος και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας. Η κ. Παπανάτσιου συνέχισε λέγοντας, «Με βάση την τότε αξιολόγηση η χώρα μας εντάχθηκε στη διαδικασία της κανονικής παρακολούθησης (regular follow-up), κάτι που έχει πετύχει μόνο περιορισμένος αριθμός χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο».

Κλείνοντας, η Βουλευτής σημείωσε πως την σημασία αυτής της έκθεσης και της αξιολόγησης τώρα πια την αναγνωρίζει και η ΝΔ , όπως φαίνεται με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου στις 3-9-2019, ενώ τόνισε πως, «Η σημασία του εν λόγω νομοθετήματος είναι αδιαμφισβήτητη ως εργαλείο όχι μόνο για το τώρα, αλλά κυρίως ως άξονα λειτουργίας των μηχανισμών πρόληψης». Τέλος, η Βουλευτής σημείωσε με νόημα το πως θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα εργαλεία, εξαρτάται και από την πολιτική βούληση για την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και όχι την χειραγώγηση τους ή την αδρανοποίηση τους, και υπογράμμισε πως για αυτό δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλες προσδοκίες από την παρούσα Κυβέρνηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)