to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:32 | 07.12.2018

Πολιτική

Κ. Παπανάτσιου: Αποτέλεσμα σχεδιασμένης προσπάθειας η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις

«Η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις είναι μια επιτυχία της κυβέρνησης. Ήταν αποτέλεσμα της σχεδιασμένης προσπάθειας και διαπραγμάτευσης. Ήταν ένα μέτρο μη αναγκαίο δημοσιονομικά και διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες», ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.


«Όλοι όσοι πόνταραν πολιτικά στο να μην καταφέρουμε την ακύρωση του μέτρου, έχουν χάσει τα λεφτά τους θα λέγαμε απλά. Υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, θα αξιοποιήσουμε τη σημερινή θετική συγκυρία, στην οποία βρίσκεται η χώρα, ώστε να απαλλάξουμε τον λαό από τα βάρη που φορτώθηκε στην περίοδο των μνημονίων και ξεκινάμε σιγά σιγά να κάνουμε αυτές τις κινήσεις», είπε η υφυπουργός Οικονομικών λίγο πριν την ομόφωνη ψήφιση της κατάργησης των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων. 

«Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που εισαγάγαμε και ψηφίσαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης και της ρύθμισης για τη μη περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019, δεν ήταν καθόλου δεδομένες πολιτικές επιλογές. Αντιθέτως, αποτελούν στίγματα της δικής μας πολιτικής κατεύθυνσης, που θέλουμε, πλέον, και μπορούμε, εφόσον δημιουργήσαμε εκείνα τα δημοσιονομικά περιθώρια, να αξιοποιήσουμε προς όφελος του ελληνικού λαού για το επόμενο χρονικό διάστημα», σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, προσθέτοντας: «Αυτή η πολιτική κατεύθυνση έχει ένα ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο, στόχο έχει τη δίκαιη ανάπτυξη, τη σταθερή οικονομική ανάκαμψη και την κοινωνική δικαιοσύνη». 

«Η κοινωνία δεν παγιδεύεται εύκολα με αυτά τα πισωγυρίσματα ή κάποιες διορθώσεις», σχολίασε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, και τόνισε όσα καταγγέλλουν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων για τον ν. 4387, τον καλούμενο και «νόμο Κατρούγκαλου». «Επιμένατε ότι ο νόμος αυτός θα δώσει λύση στο συνταξιοδοτικό, σήμερα η μία βελτίωση ακολουθεί την άλλη» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ, για να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση ενοχλείται από την κριτική των συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά την ίδια ώρα «ξηλώνει» τον νόμο. 

«Η χθεσινή συζήτηση, ιδίως με την παρουσία των φορέων, ήταν αποκαλυπτική για τη θεσμική τριχοτόμηση του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας, του ονομαζόμενου "νόμου Κατρούγκαλου"», υπογράμμισε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Γιάννης Κουτσούκος και παρατήρησε πως «αναδείχθηκε από την ακρόαση των συνδικαλιστικών φορέων ότι όταν πας να λύσεις ένα πρόβλημα του νόμου Κατρούγκαλου γεννιούνται άλλα δύο». 

«Ενώ βυθίσατε πραγματικά την εργατική, τη λαϊκή οικογένεια στη φτώχεια και την εξαθλίωση για να στηρίξετε τους μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους, έρχεστε τώρα και τι τους λέτε; Θα σας διατηρήσουμε εδώ, δεν θα σας πάμε πιο βαθιά. Μα είναι κάτω, στον πάτο», σχολίασε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Κατσώτης και απευθυνόμενος σε κυβέρνηση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Πρόγραμμά σας είναι τα μνημόνια. Το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο μνημόνιο που ψηφίσατε όλοι μαζί. Μνημόνια που διασφαλίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων». 

«Οι 11 δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ γίνονται πράξη, μία προς μία. Θα ξαναπώ ότι 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι, γιατί δεν πρόκειται να μειωθεί ποτέ η σύνταξή τους. Λέω και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες ότι το αφορολόγητο δεν υπάρχει λόγος να πέσει και δεν θα πέσει», υποστήριξε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

AΠΕ-ΜΠΕ

Πυρά Πετρόπουλου προς αντιπολίτευση και αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)