to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:55 | 29.11.2016

Οικονομία

Κ. Παπανάτσιου: Το 90% των θεμάτων της αξιολόγησης έχει ήδη κλείσει

Η υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην τρέχουσα αξιολόγηση, λέγοντας ότι έχει κλείσει για το 90% των θεμάτων και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η τεχνική συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας και στη συνέχεια η πολιτική συμφωνία στο eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.


«Μήνυμα όχι μόνο εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και σύσσωμου του ελληνικού λαού, ότι δεν θα δεχθούμε να πέσει πάνω στους ώμους του λαού ένας συμβιβασμός μεταξύ του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής πλευράς, είναι αυτό που έστειλε με την χθεσινή του ομιλία στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος», δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Η υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην τρέχουσα αξιολόγηση, λέγοντας ότι έχει κλείσει για το 90% των θεμάτων και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η τεχνική συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας και στη συνέχεια η πολιτική συμφωνία στο eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

«Ο υπουργός Οικονομικών έστειλε ένα μήνυμα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και σύσσωμου του ελληνικού λαού. Ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δεχθεί ένα συμβιβασμό μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκής πλευράς πάνω στους ώμους του ελληνικού λαού», είπε η υφυπουργός Οικονομικών, απαντώντας έτσι στον Δημήτρη Σταμάτη, που λίγο νωρίτερα είχε καλέσει την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει με ποιο είναι διότι «Δευτέρα-Τετάρτη- Παρασκευή είναι με το ΔΝΤ και Τρίτη-Πέμπτη- Σάββατο είναι εναντίον του».

«Βασική πρόταση της κυβέρνησης θα αποτελεί η μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2019, να δαπανάται αποκλειστικά και μόνο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στόχος μας είναι η ελάφρυνση της φορολογίας και των εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Λέμε στους δανειστές: δώστε μας τη δυνατότητα να μειώσουμε τα πλεονάσματα και εμείς θα τα δώσουμε στους μικρομεσαίους που πλήττονται και με αυτό τον τρόπο θα ανακάμψουμε και την οικονομία», είπε η υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «το δημοσιονομικό πλεόνασμα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, θα χρησιμοποιηθεί για κοινωνικούς σκοπούς και η μείωση των πλεονασμάτων για αναπτυξιακούς».

Η υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται τα έσοδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός να καλυφθούν από νέους φόρους, αλλά από φόρους που αποφασίστηκαν και ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα. «Κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη εφαρμοστεί από το 2016 και κάποιοι θα έχουν εφαρμογή από το 2017. Ας μην περιμένει όμως ο ελληνικός λαός καινούργιους φόρους», ανέφερε η κ. Παπανάτσιου.

Για την τρέχουσα αξιολόγηση, η υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καταλήξει σε τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς στο τέλος της εβδομάδας και να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία στο eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. «Μέχρι τώρα το 90% των θεμάτων της 2ης αξιολόγησης έχει κλείσει», είπε η υφυπουργός.

Η κ. Παπανάτσιου τόνισε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην αύξηση της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, με παράλληλη τήρηση των συμβολαίων που θέλει να υπηρετήσει. «Δεν κάνουμε πίσω σε τίποτα από αυτά που είχαμε υποσχεθεί» είπε και υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς. «Τα αποτελέσματα των εσόδων από τις ΔΟΥ και τα τελωνεία, το 10μηνο του 2016, αποδεικνύουν πως οι κατάλληλες βάσεις απέναντι σε αυτή τη δύσκολη μάχη έχουν μπει, δίνοντας μας το δικαίωμα να μιλάμε για ρεαλιστικούς στόχους», σχολιάζοντας την κριτική των στόχων του προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων.

Η κ. Παπανάτσιου είπε επίσης, ότι τα τέλη κυκλοφορίας είναι έτοιμα και σε λίγες ημέρες θα αναρτηθούν στο taxis και «θα είναι όπως και την προηγούμενη χρονιά. Η μόνη διαφορά θα είναι στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, στα οποία θα λαμβάνεται υπόψη η πρώτη κυκλοφορία στις χώρες της ΕΕ και όχι στη χώρα μας».

«Τα 2,65 δισ. ευρώ πλεόνασμα πάνω στον στόχο του προϋπολογισμού για το 10μηνο του 2016, δείχνουν πως τα μέτρα που λάβαμε απέναντι στο λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε η υφυπουργός και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο κατά του λαθρεμπορίου των καπνικών που ψηφίστηκε στη Βουλή, αποτελεί ένα σημαντικό όπλο σε μια δύσκολη μάχη, μια μάχη που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέφευγαν να δώσουν. Εξίσου σημαντικό, όπως τόνισε, είναι και η ανάθεση της εκτύπωσης καπνικών ταινιών στην ΤτΕ ένα φορέα αδιάβλητο και με κύρος. Η υφυπουργός επισήμανε ότι μετά από χρόνια που παρέμεναν ανενεργές υπεγράφησαν και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούσαν στην καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων και αναμένεται ότι θα συνδράμουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς στον συγκεκριμένο κλάδο της Οικονομίας.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στα δύο νομοσχέδια που προσδοκάται ότι θα αποφέρουν πρόσθετα έσοδα από τη φοροδιαφυγή και τα οποία δεν έχουν συνυπολογιστεί στα έσοδα του προϋπολογισμού. Είναι το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, «που αποτελεί δράση που θα μεταβάλλει γενικότερα το πλαίσιο των συναλλαγών στην αγορά και θα περιορίσει σημαντικά τη φοροδιαφυγή». Επίσης είναι το νομοσχέδιο για την αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και «θα είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα να τα εμφανίσουν, καθώς το νομοσχέδιο έχει στόχο να βάλει τέλος στη διακίνηση μαύρου χρήματος δίνοντας τη δυνατότητα με αυτόν τον τρόπο, το κράτος να αυξήσει τα έσοδα του».

Με την ομιλία της κ. Παπανάτσιου ολοκληρώθηκε η συζήτηση του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Μετά από 4 συνεδριάσεις συνολικής διάρκειας 11,30 ωρών, ολοκληρώθηκε η διαδικασία στην Επιτροπή η οποία ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον προϋπολογισμό του 2017. Ο νέος προϋπολογισμός εισάγεται στην ολομέλεια την προσεχή Τρίτη και θα ολοκληρωθεί, με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)