to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κ. Παπακώστα: H ΝΔ έχει γίνει ένα συνονθύλευμα ακραίου νεοφιλελευθερισμού, περίεργων ιδεολογημάτων και ακροδεξιάς ρητορικής

Με αιχμές για «μετάλλαξη» της Νέας Δημοκρατίας και μιλώντας για την ανάγκη προσήλωσης σε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την χώρα μετά την έξοδο από τα Μνημόνια η Κατερίνα Παπακώστα, νέα υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και επικεφαλής του πολιτικού φορέα Νέα Ελληνική Ορμή (Ν.Ε.Ο.), παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου στην 83η ΔΕΘ τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει αλλά και τις προτεραιότητες στα νέα της καθήκοντα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.


Η Κατερίνα Παπακώστα μιλώντας για τους λόγους δημιουργίας του νέου πολιτικού φορέα δήλωσε ότι τα μέλη του συναισθανόμενα τις πολιτικές προκλήσεις της εποχής θα επιχειρήσουν να γίνουν κοινωνικοί των ελπίδων και εκφραστές του ελληνικού λαού με κοινό αξιακό οδηγό την Δημοκρατία, την Ισότητα και την Ισονομία και στόχο την ανάταση της χώρας ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι η Νέα Ελληνική Ορμή συντάσσεται με ένα εθνικό σχέδιο δράσης το οποίο στο επίκεντρό του θα έχει μια κοινωνική πολιτική κόντρα στον κοινωνικό δαρβινισμό και τον κυνικό νεοφιλελευθερισμό.

Η νέα υφυπουργός σημείωσε ακόμη την «ανάγκη αλλαγής της ανεστραμμένης πυραμίδας όπου αντί στην κορυφή της να βρίσκεται ο άνθρωπος βρίσκονται τα κέρδη», ένα μοντέλο που το χαρακτήρισε αντιουμανιστικό.

Κεντρικός άξονας της πολιτικής που θα ασκήσει ο νέος φορέας είναι, σύμφωνα με την ίδια, ο κοινωνικός φιλελευθερισμός  με προτεραιότητα στην δημόσια υγεία, την παιδεία, και τον πολιτισμό αλλά και την προστασία των ευπαθών ομάδων σε συνδυασμό με μια εθνική στρατηγική για την προστασία της οικογένειας που αποτελεί, όπως είπε, τον «πυρήνα» της κοινωνίας.

Μιλώντας για τις σχέσεις της με τη ΝΔ, δήλωσε την προσήλωσή της στην «σχολή του καραμανλισμού η οποία υπερβαίνει τα κόμματα» τονίζοντας ότι το ΝΕΟ θα αναλάβει να παίξει μια ευθύνη που δεν του αναλογεί, δηλαδή «έναν ρυθμιστικό ρόλο» συντασσόμενο στην προσπάθεια που κάνει η χώρα αυτή την περίοδο. Έκανε λόγο για μια «μετάλλαξη της Νέας Δημοκρατίας με περίεργα ιδεολογήματα χωρίς θεσμική έγκριση», η οποία έχει γίνει ένα «συνονθύλευμα ακραίου κυνικού νεοφιλελευθερισμού, ακροδεξιάς ρητορικής και περιέργων απόψεων». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πρόσφατες δηλώσεις του τομεάρχη Δικαιοσύνης της ΝΔ Κ. Καραγκούνη δηλώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εγκαταλείψει συνειδητά τις αρχές της και έχει έρθει πιο κοντά σε ένα μοντέλο τύπου Πινοσέτ, μια λογική ξένη στην φιλοσοφία του κοινωνικού φιλελευθερισμού που πρεσβεύει η καραμανλική σκέψη την οποία, όπως επανέλαβε υπηρετεί πιστά.

Ερωτηθείσα από τον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης σχετικά με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στα σώματα ασφαλείας για να ικανοποιηθεί το αίτημα εκδημοκρατισμού τους η κ. Παπακώστα απάντησε ότι οι νέοι άνθρωποι που υπηρετούν έχουν συνείδηση της αποστολής τους και εκπαιδεύονται υπηρετώντας το Σύνταγμα. «Το πλαίσιο υπάρχει», συνέχισε, «συναισθανόμαστε την έξαρση των άκρων, ενός φαύλου κύκλου μισαλλοδοξίας αποτέλεσμα του πολιτικού φανατισμού και της ρητορικής μίσους» και έθεσε ως προτεραιότητα στον ρόλο της αστυνομίας την προστασία του πολίτη και την διασφάλιση και όχι τον περιορισμό των δημοκρατικών θεσμών». «Αν εμείς παρέχουμε τα μέσα και εκφραστεί αυτή η πολιτική βούληση θα δώσουμε την έμπνευση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ασφάλειας ως ύψιστων αγαθών» πρόσθεσε.

Αναφορικά με την τακτική που ακολούθησε η αστυνομία στις διαμαρτυρίες του Σαββάτου στα εγκαίνια της ΔΕΘ, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι έπρεπε να προστατευθεί η διεθνής εικόνα της χώρας που αποκτά στο πλαίσιο της ΔΕΘ μια προστιθέμενη αξία, η δημόσια και η ιδιωτική περιουσία και η ασφάλεια των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με την ίδια, οι ρίψεις δακρυγόνων αποτελούσε το έσχατο μέσο στην στρατηγική της ΕΛΑΣ.

Απαντώντας στο αν ο νέος πολιτικός φορέας θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές σημείωσε ότι το Ν.Ε.Ο θα επιδιώξει προγραμματικές συγκλίσεις, με προτεραιότητα τις ανάγκες της χώρας και όχι του κόμματος, θα προσπαθήσει να πείσει του πολίτες τους οποίους αντιλαμβάνεται ως συνοδοιπόρους και θα περιμένει ο κόσμος να υποδείξει πως θα πρέπει να κινηθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σχετικά με το ονοματολογικό και την συμφωνία των Πρεσπών απέφυγε να πάρει μια ξεκάθαρη στάση καθώς, όπως είπε, πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής και δεν υπήρξε προϊόν συναλλαγής για την ένταξή της στην κυβέρνηση. Αντίθετα η τελευταία προέκυψε ως μια «συμμαχία για τη χώρα δίχως αστερίσκους». Κατέληξε λέγοντας ότι ο νέος πολιτικός φορέας θα κληθεί να πάρει απόφαση σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών μετά από την σύγκλιση των οργάνων του. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)