to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:00 | 04.06.2021

Πολιτική

Κ. Νοτοπούλου: Συναντήσεις στο Ηράκλειο σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη

Σειρά συναντήσεων είχε η Κ. Νοτοπούλου, Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, στην Κρήτη με τοπικούς φορείς, με τους οποίους συζήτησε για την τουριστική ανάπτυξη


Συνάντηση με εκπροσώπους φορέων του Τουρισμού στο Ηράκλειο είχε η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, συνοδευόμενη από τον βουλευτή Ηρακλείου κ.Βαρδάκη και μέλη της Ν.Ε, στο πλαίσιο των επαφών για την επανεκκίνηση του Τουρισμού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επαγγελματίες του Τουρισμού είναι η ρευστότητα, καθώς υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, οι κρατήσεις είναι λίγες και μη εγγυημένες και άρα τα έσοδα μηδενικά.

«Ο Τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και στοίχημα που πρέπει να πετύχει» είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου. Ωστόσο, τα σενάρια δεν είναι εξαιρετικά αισιόδοξα και γι' αυτό χρειάζεται κυρίως ρευστότητα στις επιχειρήσεις, αλλά και ενίσχυση του ΕΣΥ, προκειμένου η χώρα να «πρασινίσει».

Όπως είπε είναι νωρίς για να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις είναι όμως απαραίτητη η έγκαιρη και κατάλληλη προετοιμασία. «Ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, χρειάζεται στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα λουκέτα αλλά κυριολεκτικά και με την πείνα σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους» υπογράμμισε.

Τα οικονομικά μέτρα τα οποία έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή και αποσπασματικά και δεν καλύπτουν τις ανάγκες μεγάλου μέρους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Τουρισμού.

Η Τομεάρχης Τουρισμού αναφέρθηκε στο κοστολογημένο σχέδιο τριών πυλώνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη "βιώσιμη επανεκκίνηση της Οικονομίας", το οποίο συμπεριλαμβάνει προτάσεις για ρύθμιση ιδιωτικού χρέους της πανδημίας σε 120 δόσεις και κούρεμα έως 60%, μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων αλλά και πρόταση για νέο πτωχευτικό νόμο με πρόβλεψη για προστασία της α' κατοικίας. Ένα σύνολο προτάσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κοστολογημένο στα 5,7 δισ.

Οι εκπρόσωποι των φορέων αναφέρθηκαν στην ανάγκη για διακρατικές συμφωνίες και στην προσέλκυση τουριστών από χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία ενώ εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την απόφαση της Βρετανίας να βάλει την Ελλάδα σε πορτοκαλί λίστα, απόφαση η οποία αποτρέπει ουσιαστικά τους Βρετανούς να ταξιδέψουν στην χώρα μας.

Χαρακτήρισαν τροχοπέδη τα Pcr test και πρότειναν την αντικατάστασή τους με rapid test προκειμένου όπως είπαν, να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις.

Επιπλέον, έκαναν λόγο για «αλλοπρόσαλλα» μέτρα, έθεσαν ως πρόβλημα που απαιτεί λύση, την απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα ξενοδοχεία και στους ανοιχτούς χώρους.

Από τα σημαντικότερα προβλήματα που συζητήθηκαν είναι αυτό των Ξεναγών, εξαιτίας των μη ορθολογικών πρωτοκόλλων που έχουν ως αποτέλεσμα να μην γίνονται οργανωμένες εκδρομές. Οι Ξεναγοί δεν έχουν δουλειά και οι αρχαιολογικοί χώροι δεν έχουν έσοδα.

Η κ. Νοτοπούλου είχε στη συνέχεια συνάντηση με τον δήμαρχο Ηρακλείου κ. Λαμπρινό.

Οι εξελίξεις στον τουρισμό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησής τους ενώ συζητήθηκε και  ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Ηρακλείου στον τομέα του τουρισμού.

Συζήτησαν ακόμη τα έργα υποδομής που εκτελούνται , την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, έργο το οποίο είχε εγκριθεί μέσω του προγράμματος ΦιλόΔημος επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου είχε αργότερα συνομιλίες με διοικήσεις σωματείων εργαζομένων στον τουρισμό στο Εργατικό Κέντρο στο Ηράκλειο.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν έντονη ανησυχία για το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, το οποίο όπως τόνισε η Τομεάρχης Τουρισμού φέρνει εργασιακό μεσαίωνα.

Τονίστηκε η ανάγκη επάνδρωσης του ΣΕΠΕ που έχει υποτιμηθεί πλήρως ενώ υπογραμμίστηκε η σημασία της κήρυξης των  συμβάσεων ως υποχρεωτικές.

Στην συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη- στην οποία ήταν παρόντες οι βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Χάρης Μαμουλάκης καθώς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία, τέθηκε το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει με την απόφαση-πλήγμα της Μ. Βρετανίας να θέσει τη χώρα μας στην πορτοκαλί λίστα των ταξιδιών.

Ο κ. Αρναουτάκης μετέφερε συγκρατημένη  αισιοδοξία από τον ξενοδοχειακό κλάδο, την ανάγκη σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό αλλά και την στήριξη και ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Επέμειναν ιδιαίτερα στην συνεισφορά του θρησκευτικού, τουρισμού, του καταδυτικού, και του αγροτουρισμού και στην  δουλειά που πρέπει να γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς και στην ανάγκη ολοκλήρωσης μεγάλων έργων υποδομών για την ανάπτυξη του Τουρισμού.

Αναφέρθηκαν επίσης, στην ανάγκη σχεδιασμού, ενός νέου μοντέλου με τοπικά αναπτυξιακά σχέδια για κάθε μορφή εναλλακτικού τουρισμού.

«Στηρίζουμε τον τουρισμό την εξωστρέφεια κι είναι συμβολική η επίσκεψη μας στην Κρήτη καθώς υπάρχουν θετικές προβλέψεις ακόμα και σ αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες και τις κυβερνητικές αστοχίες» τόνισε η Τομεάρχης Τουρισμού.

Οι επαφές της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με φορείς του Τουρισμού θα συνεχιστούν αύριο σε Ηράκλειο, Χερσόνησο και Μάλια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)