to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:20 | 20.05.2020

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Κ. Νοτοπούλου: Πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού 1 δισ. ευρώ τώρα (ηχητικό)

Εν αναμονή ενός ακόμη διαγγέλματος Μητσοτάκη, που θα αφορά τον τουρισμό, η Κ. Νοτοπούλου ανέφερε ότι οι παγκόσμιοι δείκτες δείχνουν πως η ανάκαμψη στον τουρισμό διεθνώς δεν θα έρθει πριν το 2023


Καμία μείωση ΦΠΑ δεν ωφελεί όποιον δεν έχει έσοδα, κανένα δάνειο τις «κόκκινες» επιχειρήσεις, απαιτείται πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 1 δισ. ευρώ τώρα για διαμονή και μετακίνηση 4 εκατ. Ελλήνων ως το τέλος του έτους, για να μην γίνει το μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας «βαρίδι», τόνισε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Εν αναμονή ενός ακόμη διαγγέλματος Μητσοτάκη, που θα αφορά τον τουρισμό, η Κ. Νοτοπούλου ανέφερε ότι οι παγκόσμιοι δείκτες δείχνουν πως η ανάκαμψη στον τουρισμό διεθνώς δεν θα έρθει πριν το 2023. Αυτή την στιγμή, ο μεγάλος κίνδυνος είναι να μετατραπεί ο τουρισμός από τον κλάδο που τα προηγούμενα χρόνια μας βοήθησε να βγούμε από την κρίση, σε «βαρίδι» που βυθίζει την οικονομία σε ύφεση. Γιατί είναι πολύ πάνω από 20% του ΑΕΠ, μαζί με τις συναφείς οικονομικές δραστηριότητες ο τουρισμός αγγίζει το 50% του ΑΕΠ μας.

Κινδυνεύουμε παράλληλα, προειδοποίησε, να χάσουμε ένα πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο για τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες, εάν δεν διαχειριστεί σωστά την κρίση η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Άλλοι προορισμοί θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, θα επιβιώσουν και θα πάρουν δικό μας μερίδιο από την τουριστική «πίτα».

Η Κ. Νοτοπούλου τόνισε ότι η εμπειρία από τις τηλεδιασκέψεις στελεχών και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τους φορείς του τουρισμού σε όλη την χώρα, δείχνει ότι είναι ήδη πολύ αργά. Η ανάγκη για εμπροσθοβαρή μέτρα τώρα, που τονίσαμε από την αρχή των μέρων για τον κορωνοϊό, ισχύει ιδιαίτερα στον κλάδο του τουρισμού. Εάν -έστω τώρα- δεν δοθεί ρευστότητα, δεν ανοίξουν οι επιχειρήσει, τότε έρχονται τέτοιες αλυσιδωτές αντιδράσεις ώστε να δούμε το πιο εφιαλτικό σενάριο για την ελληνική οικονομία, που έχει πολύ μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό και ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το 99,8% των τουριστικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες, υπογράμμισε και σχεδόν καμία τουριστική επιχείρηση σήμερα δεν έχει πρόσβαση σε κανένα από τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά-δανειοδοτικά εργαλεία. Πολλές είναι «κόκκινες», πολλές δεν έχουν εγγυήσεις. Δεν γίνεται όλη αυτή την ζημιά να ζητείται να την μετατρέψουν σε άλλη μία δανειακή υποχρέωση.

Πρέπει να πειστούν να βάλουν το κλειδί στην κλειδαριά, αντί να βάλουν λουκέτο αυτές οι επιχειρήσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά. Εμείς λέμε, πάση θυσία να ενισχυθεί η ζήτηση, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Να υπάρξει επιδότηση εργασίας (και όχι ανεργίας), να υπάρξει μη επιστρεπτέα κρατική ενίσχυση σε αυτές τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, ώστε να τολμήσουν να ανοίξουν, να έχουν τον λιγότερο δυνατό φόβο. Η μείωση του ΦΠΑ είναι θετική, αλλά χωρίς έσοδα ποιον ΦΠΑ να αποδώσουν.

Χρειάζεται ένα μεγάλο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, για το οποίο μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ (κατά το παράδειγμα και της Ιταλίας). Όχι απλώς «κοινωνικού τουρισμού», όπου τα 10 εκατ. ευρώ θα γίνουν π.χ. 30 εκατ. ευρώ, μία σταγόνα στον ωκεανό. Λέμε, κατά την πρόταση του ΕΒΕΑ, για πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν πάνω από 4 εκατ. Ελληνες σε βάθος χρόνου, ως το τέλος του έτους, με κάλυψη της διαμονής και της μεταφοράς τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)