to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:01 | 20.05.2020

Οικονομία

Κ. Νοτοπούλου: Νομοσχέδιο που έρχεται με διαδικασίες fast track , χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, εξυπηρετεί λίγους

««Αντί να εισάγετε διατάξεις που θα ανακούφιζαν χιλιάδες κόσμου που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, είτε είναι επιχειρήσεις είτε είναι εργαζόμενοι σ’ αυτές, εσείς επιλέγετε να τους γυρίσετε για άλλη μία φορά την πλάτη»


Μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η Κατερίνα Νοτοπούλου υπογράμμισε πως το Νομοσχέδιο φέρει μόνο μία σειρά από τακτοποιητικές διατάξεις και δεν περιλαμβάνει ούτε άρθρο για το επείγον ζήτημα που είναι η διάσωση του τουρισμού ενώ οι διατάξεις για τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα που θα εφαρμόσουν τα ξενοδοχεία είναι ελλιπείς.

«Αντί να εισάγετε διατάξεις που θα ανακούφιζαν χιλιάδες κόσμου που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, είτε είναι επιχειρήσεις είτε είναι εργαζόμενοι σ’ αυτές, εσείς επιλέγετε να τους γυρίσετε για άλλη μία φορά την πλάτη.  Αντί να ενσωματώσετε ρυθμίσεις για την ουσιαστική στήριξη του κλάδου, εσείς επιλέγετε να περιοριστείτε σε φωτογραφικές διατάξεις, να καταστρατηγήσετε την περιβαλλοντική νομοθεσία, να υποβαθμίσετε ο ίδιος το ρόλο του Υπουργείου Τουρισμού, να υπονομεύσετε με τη θεσμοθέτησή του glamping. Το μόνο επείγον για εσάς είναι να φτιάξετε ένα αφήγημα. Σας διαβεβαιώ, το αφήγημά σας θα καταρρεύσει μαζί με την κατάρρευση του ελληνικού τουρισμού» σημείωσε με έμφαση η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Τουρισμού.

Πιο συγκεκριμένα:

Καταδυτικός τουρισμός:

Σε ότι αφορά τον καταδυτικό τουρισμό, η Τομεάρχης Τουρισμού υπενθύμισε στον Υπουργό Τουρισμού ότι δεν πρόκειται για νέα δραστηριότητα αλλά για επικαιροποιήσεις  του Ν. 3409/2005 και ταυτόχρονα πως παραλείπει την πρόβλεψη για κατάλληλη υγειονομική μέριμνα για την ασφάλεια των δυτών επισκεπτών. Χαρακτήρισε σημαντικό ολίσθημα την διάταξη του άρθρου 13  με την οποία τροποποιούνται προηγούμενες διατάξεις περί καταδυτικών πάρκων.

«Καταργείτε την απαγόρευση ίδρυσης καταδυτικών πάρκων σε απόσταση μικρότερη των  3 ναυτικών μιλίων από κηρυγμένο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο. Σκανδαλωδώς, προχωράτε ακόμη παραπέρα. Επιτρέπετε την ένταξη ενός κηρυγμένου ενάλιου και αρχαιολογικού χώρου μέσα στο ίδιο το καταδυτικό πάρκο. Κατά συνέπεια, όποιος διαχειρίζεται ένα καταδυτικό πάρκο θα μπορεί να διαχειρίζεται και τον ενταγμένο σε αυτό κηρυγμένο και επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Η ρύθμιση αυτή αντιβαίνει και παραβιάζει κατάφορα τον αρχαιολογικό νόμο με τον οποίο αρχαία και νεότερα μνημεία που ανήκουν ήδη κατά κυριότητα και νομή στο Δημόσιο τίθενται εκτός πεδίου συναλλαγών και καθίστανται ανεπίδεκτα χρησικτησίας. Καταργείτε  το Υπουργείο Πολιτισμού από το να είναι ο αποκλειστικός φορέας διαχείρισης και λειτουργίας στους επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους. Εξισώνετε τους χώρους αυτούς  με τα καταδυτικά πάρκα που είναι κάτι εντελώς διαφορετικό» σημείωσε η Βουλευτής.

Ρυθμίσεις για τους ΠΟΤΑ:

«Δεν γίνεται έστω αναφορά στο χωροταξικό του τουρισμού! Ξεχάσατε τις δεσμεύσεις σας. Αγνοείτε το συνολικό σχεδιασμό αναπαράγοντας τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, όπως η αποσπασματικότητα» είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Ρυθμίσεις για τουριστικούς λιμένες και δασικές εκτάσεις

«Σε περίοδο εκτός Μνημονίου ορίζετε το ΤΑΙΠΕΔ ως αρχή σχεδιασμού υποβαθμίζοντας τον ρόλο του Υπουργείου Τουρισμού. Προχθές ψηφίσατε το νόμο-έκτρωμα για το περιβάλλον, συμπληρωματικά, σήμερα το αλλάζετε!» τόνισε η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας πως «Άλλη μία απόδειξη της επικίνδυνης πολιτικής σας είναι η επέμβαση στο δασικό νόμο. Ρυθμίσεις, όπως η – αν είναι δυνατόν – ενσωμάτωση γειτνιαζόντων δασικών εκτάσεων στο υπολογισμό των όρων δόμησης. Σοβαροί επιχειρηματίες με εκτάσεις και business plan θα ανταγωνίζονται ημέτερους της ΝΔ που δεν έχουν καν αρτιότητα στα οικόπεδα και με δώρο τα δάση; Εσείς δεν εγγυάστε την υγιή επιχειρηματικότητα. Εμείς είμαστε σαφείς. Θέλουμε τις μεγάλες επενδύσεις και πραγματικά τις χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Εκείνο όμως που χρειάζεται ακόμα περισσότερο είναι οι επενδύσεις αυτές να έχουν κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο, διότι τότε και μόνο τότε μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης».

Glamping

«Την ώρα που εισάγετε το glamping ως ένα νέο τουριστικό προϊόν, εσείς ο ίδιος το υποσκάπτετε» είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου απευθυνόμενη στον Υπουργό Τουρισμού επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε τεχνική και λειτουργική προδιαγραφή . «Αναθέτετε στο ΞΕΕ την κατάρτιση των λειτουργικών προδιαγραφών» . Όπως τόνισε η Τομεάρχης Τουρισμού, άλλο η συμβολή άλλο η εκχώρηση της ευθύνης του Υπουργείου στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.»

Αιγιαλός

Η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενη στο κρίσιμο ζήτημα  της παραχώρησης της απλής χρήσης στους αιγιαλούς σημείωσε με έμφαση πως η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται πάλι την πανδημία για να περάσει διατάξεις που τη συμφέρει. «Με πρόσχημα την πανδημία ανοίγετε την κερκόπορτα για την κατάληψη του δημόσιου χώρου, τον αποκλεισμό της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στη θάλασσα και την παγίωση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας επί μεγάλων τμημάτων του αιγιαλού. Ευκαιρία ψάχνατε».

Υγειονομικά Πρωτόκολλα

«Ατελείς είναι οι πολυδιαφημιζόμενες ρυθμίσεις για αυτά με εμφανείς ελλείψεις και ασάφειες. Γιατί δεν αναφέρετε ποιος είναι ο φορέας/υπηρεσία κλπ που θα πιστοποιεί τις επιχειρήσεις ότι τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα;  Εμπαίζετε τους επιχειρηματίες με το θέμα της αστικής ευθύνης. Γιατί καλείτε μεν το πιθανό «κατηγορούμενο» να αποδείξει την αθωότητα του, όμως με τί τρόπο, εφόσον δεν έχετε καθορίσει πως θα γίνεται η πιστοποίηση; Αλήθεια όμως κ Υπουργέ, βρισκόμαστε ήδη στις 19  Μαΐου. Πότε θα ψηφιστεί ο νόμος; Πότε θα βγουν οι ΚΥΑ; Πότε θα γίνουν πιστοποιήσεις; Πως θα ανοίξουν εγκαίρως οι μονάδες»;

Θεματικός Τουρισμός

«10 μήνες στο Υπουργείο δεν έχετε φροντίσει πως θα στηρίξετε τον Θεματικό Τουρισμό, ούτε μία από τις ΚΥΑ που προέβλεπε ο νόμος δεν εκδώσατε για παράδειγμα για τον αλιευτικό, για τον γεωτουρισμό», τόνισε η Κατερίνα Νοτοπούλου υπογραμμίζοντας πως έπρεπε να έχουν παρθεί εκείνες οι  νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον θεματικό-εναλλακτικό τουρισμό, για τον οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τις νομοθετικές βάσεις υπενθυμίζοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόβλεψη των προδιαγραφών σχετικών με τον Οινοτουρισμό, τον Αγροτουρισμό, τον Ιατρικό τουρισμό και τον Θερμαλισμό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)