to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:46 | 22.05.2020

Οικονομία

Κ. Νοτοπούλου: Η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη σε χιλιάδες εργαζόμενους στον Τουρισμό

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν παρέχει καμία απολύτως στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, δεν παρέχει ρευστότητα ενώ γνωρίζει ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε δανειοδότηση, δεν έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανακοίνωσε και επιλέγει να αδιαφορήσει παντελώς για τις ανάγκες των τουριστικών επιχειρήσεων»


«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν παρέχει καμία απολύτως στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, δεν παρέχει ρευστότητα ενώ γνωρίζει ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε δανειοδότηση, δεν έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που ανακοίνωσε και επιλέγει να αδιαφορήσει παντελώς για τις ανάγκες των τουριστικών επιχειρήσεων» τόνισε η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού που εξήγγειλε η κυβέρνηση, η τομεάρχης τουρισμού το χαρακτήρισε ανεπαρκές. «Υιοθετεί τον τίτλο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι τη λογική» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κατερίνα Νοτοπούλου ενώ σε ότι αφορά στα εργασιακά κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι διευρύνει το καθεστώς αναστολής εργασίας με μειωμένες αποδοχές, υλοποιώντας το κρυφό της σχέδιο για μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα κατά 20%.

Η ΝΔ αφήνει χωρίς στήριξη και χωρίς προστασία χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό-επισιτισμό που υπηρετούν τόσα χρόνια το όραμα και το προϊόν του ελληνικού τουρισμού τόνισε η Τομεάρχης Τουρισμού. Tα μέτρα για την εργασία καταργούν στην πράξη της ΣΣΕ, ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις είπε χαρακτηριστικά. Μισά ωράρια, μισές μέρες, μείωση μισθών και καμία ουσιαστική στήριξη αυτών που θα μείνουν εκτός εργασίας.

Υπογράμμισε το ζήτημα της ανακολουθίας των δηλώσεων του Υπουργού Τουρισμού σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της προστασίας της δημόσιας υγείας και υπενθύμισε σειρά δηλώσεών του κ. Θεοχάρη τις τελευταίες 15 μέρες στις οποίες ανέφερε ότι οι τουρίστες θα εισέρχονται στην Ελλάδα έχοντας κάνει υποχρεωτικά τεστ ή με υγειονομικό διαβατήριο.

«Τι άλλαξε και τώρα ανακοινώσατε ότι δεν θα υπάρχει υποχρέωση για τεστ και θα γίνονται μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι»; ρώτησε η Κ. Νοτοπούλου και αναφέρθηκε στο κενό που πράγματι υπάρχει από πλευράς ΕΕ για ένα κοινό πλαίσιο μέτρων και κανόνων. Σχολίασε ακόμη την δήλωση του Υπουργού Τουρισμού (στον ΣΚΑΙ 100,3)  ότι οι τουρίστες που θα έρχονται στην χώρα μας θα μένουν 5-7 μέρες και δεν θα προλαβαίνουν να εμφανίσουν υγειονομικά συμπτώματα!

«Μικροπολιτική εμείς δεν κάνουμε, εσείς όμως με τις αλλαγές στις δηλώσεις σας δημιουργείτε στην κοινή γνώμη ένα αίσθημα ανασφάλειας και έλλειψης σοβαρού σχεδιασμού. Τόσους μήνες μιλάτε χωρίς να περιμένετε τις τελικές προτάσεις των εμπειρογνωμόνων και του ΕΟΔΥ, η αγωνία σας ήταν να εντυπωσιάσετε την κομματική σας νεολαία.  Εμείς από την πρώτη μέρα είμαστε σαφείς. Δε χρειάζονται λόγια του αέρα και σκέψεις του αέρα μόνο ζημιά κάνουν. Για εμάς, επειδή πρέπει να λειτουργήσει ο Τουρισμός!  πάντα με πρώτη μέριμνα την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο να υπάρχει επιχειρησιακή- λειτουργική και οργανωτική ικανότητα του συστήματος αν προκύψει κρούσμα για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τον τουρισμό το οποίο όπως έχει επισημάνει η Κ. Νοτοπούλου έρχεται με διαδικασίες fast track, η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως η κυβέρνηση επιλέγει να γυρίσει την πλάτη σε χιλιάδες κόσμου που δραστηριοποιείται στον τουριστικό κλάδο και αντί να ενσωματώσει ρυθμίσεις για την ουσιαστική στήριξη του κλάδου, επιλέγει να φέρει διατάξεις κυρίως φωτογραφικές.

Τόνισε, πως το νομοσχέδιο που έρχεται σήμερα προς ψήφιση χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και είναι προβληματικό σε πολλές διατάξεις και μάλιστα εισάγει με πρόχειρο τρόπο ρυθμίσεις για πολλά διαφορετικά θέματα και μάλιστα χωρίς επαρκή τεκμηρίωση περιβαλλοντικά χωροταξικά.

«Προκαλεί απορία, γιατί το Υπουργείο φέρνει σοβαρές χωροταξικές ρυθμίσεις, χωρίς έστω τυπική αναφορά για το χωροταξικό του τουρισμού».

Σε ότι αφορά τον καταδυτικό τουρισμό, η Τομεάρχης Τουρισμού υπενθύμισε στον Υπουργό Τουρισμού ότι δεν πρόκειται για νέα δραστηριότητα αλλά για επικαιροποιήσεις  του Ν. 3409/2005 και ταυτόχρονα πως παραλείπει την πρόβλεψη για κατάλληλη υγειονομική μέριμνα για την ασφάλεια των δυτών επισκεπτών. Χαρακτήρισε σημαντικό ολίσθημα την διάταξη του άρθρου 13  με την οποία τροποποιούνται προηγούμενες διατάξεις περί καταδυτικών πάρκων.

«Καταργείτε την απαγόρευση ίδρυσης καταδυτικών πάρκων σε απόσταση μικρότερη των  3 ναυτικών μιλίων από κηρυγμένο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο. Σκανδαλωδώς, προχωράτε ακόμη παραπέρα. Επιτρέπετε την ένταξη ενός κηρυγμένου ενάλιου και αρχαιολογικού χώρου μέσα στο ίδιο το καταδυτικό πάρκο. Κατά συνέπεια, όποιος διαχειρίζεται ένα καταδυτικό πάρκο θα μπορεί να διαχειρίζεται και τον ενταγμένο σε αυτό κηρυγμένο και επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Η ρύθμιση αυτή αντιβαίνει και παραβιάζει κατάφορα τον αρχαιολογικό νόμο με τον οποίο αρχαία και νεότερα μνημεία που ανήκουν ήδη κατά κυριότητα και νομή στο Δημόσιο τίθενται εκτός πεδίου συναλλαγών και καθίστανται ανεπίδεκτα χρησικτησίας. Καταργείτε  το Υπουργείο Πολιτισμού από το να είναι ο αποκλειστικός φορέας διαχείρισης και λειτουργίας στους επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους. Εξισώνετε τους χώρους αυτούς  με τα καταδυτικά πάρκα που είναι κάτι εντελώς διαφορετικό» σημείωσε η Βουλευτής.

Για το Glamping

«Την ώρα που εισάγετε το glamping ως ένα νέο τουριστικό προϊόν, εσείς ο ίδιος το υποσκάπτετε» είπε η Κατερίνα Νοτοπούλου απευθυνόμενη στον Υπουργό Τουρισμού επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε τεχνική και λειτουργική προδιαγραφή.

Αιγιαλός

«Με πρόσχημα την πανδημία ανοίγετε την κερκόπορτα για την κατάληψη του δημόσιου χώρου, τον αποκλεισμό της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στη θάλασσα και την παγίωση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας επί μεγάλων τμημάτων του αιγιαλού» τόνισε η Κ. Νοτοπούλου.

«Γι’ άλλη μια φορά καταδεικνύεται η αδυναμία σας να αντιληφθείτε το σημαντικό ρόλο του τουρισμού στην επιβίωση της ελληνικής οικονομίας. Τον αφήνετε απροστάτευτο και αυτό θα συμπαρασύρει την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση. Ο ελληνικός τουρισμός είναι δυνατός, έχει βαθιές ρίζες, θα ανακάμψει, θα τα καταφέρει, θα θυμάται όμως ότι τον εγκαταλείψατε" είπε με έμφαση η Τομεάρχης Τουρισμού.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)