to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:58 | 10.10.2019

Οικονομία

Κ. Νοτοπούλου: Εξακολουθούν να μένουν αναπάντητα ερωτήματα από τον Θεοχάρη

Σε ότι αφορά στην πτώχευση της Thomas Cook η Κ. Νοτοπούλου κάλεσε τον Υπουργό Τουρισμού να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία επανειλημμένως του έχει θέσει και αφορούν στις ενέργειες στις οποίες προέβη το Υπουργείου Τουρισμού για την προστασία του τουριστικού κλάδου και των εργαζομένων, δεδομένου ότι γνώριζε από τον περασμένο Ιούλιο για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο ταξιδιωτικός οργανισμός


«Οι  νέες αγορές, η ψηφιοποίηση, το φαινόμενο του υπερτουρισμού, η κλιματική αλλαγή, οι  νέες ταξιδιωτικές τάσεις των millennials, αλλά και οι γεωπολιτικές συνθήκες, η προσφυγική κρίση, το Brexit και ο συστημικός ρόλος του τραπεζικού συστήματος, επιτάσσουν να επικαιροποιήσουμε το σχεδιασμό μας» υπογράμμισε η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στην κοινή Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών,  με θέμα την πτώχευση του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook.

Η Κ. Νοτοπούλου υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να βγει μπροστά σε μία νέα εθνική στρατηγική που θα μας θωρακίζει απέναντι στις προκλήσεις αυτές και ταυτόχρονα θα διαμορφώνει τη νέα ταυτότητα για τον ελληνικό τουρισμό.  Βιώσιμη και άρα αυτονόητα δίκαιη ανάπτυξη.

Σε ότι αφορά στην πτώχευση της Thomas Cook η Κ. Νοτοπούλου κάλεσε τον Υπουργό Τουρισμού  να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία επανειλημμένως του έχει θέσει και αφορούν στις ενέργειες στις οποίες προέβη το Υπουργείου Τουρισμού για την προστασία του τουριστικού κλάδου και των εργαζομένων, δεδομένου ότι γνώριζε από τον περασμένο Ιούλιο για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο ταξιδιωτικός οργανισμός.

Μετά την συνάντηση του Υπουργού Τουρισμού με τον  Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Thomas Cook, PeterFankhauser στις 25 Ιουλίου 2019, ο κ.Θεοχάρης με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του Υπουργείου Τουρισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Twitter και  facebook), διαβεβαίωνε ότι «η Thomas Cook θα παραμείνει μια από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα του τουρισμού. Και όσον αφορά τη συνεργασία σας, #Businessasusual».

«Γιατί το κάνατε αυτό; Γιατί πήρατε αυτήν την πρωτοβουλία; Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετήσατε»; υπογράμμισε η κ. Νοτοπούλου απευθυνόμενη στον Υπουργό Τουρισμού.

Είπατε ότι ο ρόλος σας δεν είναι να καταστρέψετε μία εταιρεία και να επιδοτήσετε μια άλλη συμπλήρωσε η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνοντας πως ευθύνη του Υπουργού τουρισμού είναι να διασφαλίσει τα συμφέροντα του ελληνικού τουρισμού.

Παραπλανήσατε τον ελληνικό τουρισμό. Γιατί το κάνατε αυτό; Ποιον εξυπηρετήσατε; τόνισε η Κ. Νοτοπούλου υπενθυμίζοντας την δημόσια παραδοχή του κ. Θεοχάρη σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 ότι γνώριζε για το μέγεθος του προβλήματος της ThomasCook.

Ακολουθεί απόσπασμα από συνέντευξη του ΥΠ. Τουρισμού στην ΕΡΤ1  27.9.2019:

«Φυσικά έγινε αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος. Και ίσα ίσα συμφωνήσαμε να παρακολουθούμε το πλάνο. Μου παρουσιάστηκε το πλάνο τα οποίο θα έπρεπε να ακολουθήσει η εταιρεία και η υποχρέωση η δική μου ήταν να διατηρήσουμε την ηρεμία στην τουριστική αγορά και να μην προκαλέσουμε εμείς, να μην έχουμε εμείς την ευθύνη πρόκλησης γεγονότων που είναι δυσάρεστα. Γιατί έχω ακούσει ανεύθυνη κριτική από διάφορους ότι έπρεπε να βγω και να μιλήσω γι αυτά τα θέματα. Εμείς προετοιμαστήκαμε και ήμασταν πανέτοιμοι για να συντονίσουμε την διαδικασία. Ήταν ένα δυσάρεστο γεγονός. Πολλές επιχειρήσεις δοκιμάζονται είναι σε υπαρξιακή κρίση εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να απολύονται, μακάρι να μην είχε συμβεί αλλά από την στιγμή που συνέβη ήμασταν και είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε».

«Παραδέχεστε λοιπόν γνωρίζατε τη δεινή οικονομική κατάσταση της εταιρείας, δύο μήνες πριν την πτώχευσή της. Σε ποιες ενέργειες προχωρήσατε ως αρμόδιος Υπουργός έχοντας συναίσθηση της υψηλής ευθύνης, που συνεπάγεται η θέση σας, για να διασφαλίσετε τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνικού τουρισμού; Ενημερώσατε τον Πρωθυπουργό;

Τι κάνατε για να προστατεύσετε τον ελληνικό τουρισμό; Παραπλανήσατε. Για να μην ταράξετε την αγορά. Τώρα κλονίστηκε συθέμελα η αγορά. Εντείνατε τις επιπτώσεις αντί να δημιουργήσετε δίχτυ προστασίας» υπογράμμισε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας στον Υπουργό Τουρισμό ότι δεν έκανε απολύτως καμία ενέργεια ως Υπουργείο για την έγκαιρη προετοιμασία των μηχανισμών, και φυσικά ούτε καν καταρτίστηκε κάποιο υποτυπώδες σχέδιο διαχείρισης έκτακτης κρίσης.

Η Τομεάρχης Τουρισμού σημείωσε πως ο Υπουργός Τουρισμού πέφτει διαρκώς σε αντιφάσεις και αναφέρθηκε σε άλλη συνέντευξη του κ.Κόνσολα ο οποίος δήλωνε στην ΕΡΤ1 ότι ο Υπουργός Τουρισμού είχε λάβει διαβεβαιώσεις ότι όλα πάνε καλά.

«Ούτε κοινό αφήγημα δεν έχετε» σημείωσε η κ. Νοτοπούλου. Η τομεάρχης τουρισμού ζήτησε από τον κ. Θεοχάρη να αναφερθεί συγκεκριμένα στο επιχειρησιακό κέντρο το οποίο υποστηρίζει ότι έχει συσταθεί.

Μπορείτε να μας πείτε από ποιους απαρτίζεται, πόσες φορές συνεδρίασε και τις αποφάσεις που ελήφθησαν; Η κ. Νοτοπούλου υπενθύμισε πως σε ότι αφορά στον επαναπατρισμό των τουριστών αυτός ήταν ευθύνη της Βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και πως ο Υπουργός Τουρισμός ήταν απλός θεατής.

«Και ευτυχώς δηλαδή γιατί αλλιώς φοβάμαι πως θα βλέπαμε σκηνές ανάλογες με αυτές που είδαμε στη Σαμοθράκη αν είχατε εσείς τη διαχείριση» τόνισε η Κ.Νοτοπούλου. Σε ότι αφορά στην συνδιαφήμιση του ΕΟΤ με την Τόμας Κουκ και όσα υποστήριξε ο Υπ.Τουρισμού, η τομεάρχης τουρισμού επεσήμανε:

«Γνωρίζετε κύριε Υπουργέ πως το 2018 οι αφίξεις από την TC αυξήθηκαν κατά 1/3 συγκριτικά με δύο χρόνια πριν δηλαδή κατά 1 εκ. τα 2.000.000 έγιναν 3.000.000.  Το 2017 και το 2018 ξεκίνησε η εταιρεία 34 νέα δρομολόγια για την Ελλάδα και πρόσθεσε 4 νέους προορισμούς στα προγράμματά της στη χώρα μας.

Επομένως η σκοπιμότητα της σύναψης σύμβασης συνδιαφήμισης είναι προφανής, όπως και τα αποτελέσματα στην αύξηση των αφίξεων. Και μάλιστα σε πολύ δύσκολες χρονιές, που λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και του προσφυγικού η χώρα μας κινδύνευε να χάσει μεγάλα μερίδια. Εάν συζητούσαμε για τη χάραξη νέας πολιτικής θα υποστήριζα πως πράγματι η εξάρτηση από το μαζικό τουρισμό είναι προβληματική αλλά από την άλλη με τέτοιο ανταγωνισμό δεν μπορεί να είναι απούσα η χώρα μας.

Επειδή όμως κάνουμε συζήτηση για τα πεπραγμένα σας και απαντάτε ότι εσείς καταγγείλατε τη σύμβαση, θα σας πρότεινα όταν στήνετε μία ιστορία να είστε λίγο πιο προσεκτικός»

Πρώτον γιατί στο άρθρο 17 παρ β της σύμβασης προβλέπεται η άμεση λύση της σύμβασης σε περίπτωση πτώχευσης, άρα απλά εφαρμόσατε το νόμιμο με βάση κάτι που είχε ήδη προβλεφθεί

Δεύτερον διότι ο γενικός σας γραμματέας του ΕΟΤ ο κύριος Φραγκάκης στις 16 Σεπτέμβρη μια εβδομάδα πριν την πτώχευση της ThomasCookείχε τροποποιήσει τη συγκεκριμένη σύμβαση δίνοντας παράταση δύο μηνών στην υλοποίηση σε συγκεκριμένη αγορά. Η παράταση που εσείς δώσατε αποδεικνύει ότι δεν είχατε καμία πρόθεση μέχρι τότε να παύσετε το πρόγραμμα.

Η κ. Νοτοπούλου κάλεσε εκ νέου τον κ.Θεοχάρη να απαντήσει :

Ø  γιατί χρειάστηκαν τόσες άκαρπες συσκέψεις μετά την κατάρρευση εφόσον το Υπουργείο υποστηρίζει ότι ήταν σε ετοιμότητα;

Ø  Γιατί οι εξαγγελίες έμειναν εξαγγελίες, γιατί δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τους εργαζόμενους;

Η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αντιπρότεινε να ληφθούν γενναία μέτρα, τόσο για τον περιορισμό των επιπτώσεων αλλά κυρίως για την προστασία των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα πρότεινε, την εξασφάλιση ότι οι εργασιακές και μισθολογικές σχέσεις των εργαζομένων θα παραμείνουν ως είχαν πριν την πτώχευση και προκρίνεται η επιδότηση της εργασίας. Η άμεση εφαρμογή του προγράμματος στήριξης από τον ΟΑΕΔ για όσους απολύθηκαν εξαιτίας της πτώχευσης, η ενεργοποίηση της ΠΟΛ 1170/30-7-2015 που αφορά την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπού τουριστικού πράκτορα, διεύρυνση των κριτηρίων και υπαγωγή εκ νέου στη ρύθμιση των 120 δόσεων ή σε άλλη ευνοϊκοίδιάταξη, μεγαλύτερη αναστολή καταβολής ΦΠΑ και συμψηφισμός του καταβληθέντος ΦΠΑ από ανείσπρακτα τιμολόγια με τον ΤhomasCook, με μελλοντικό ΦΠΑ.

Πρόβλεψη ειδικών ρυθμίσεων για την εξόφληση τραπεζικών δανείων επιχειρήσεων, αλλά και εργαζομένων που επλήγησαν από την πτώχευση αυτή και εφαρμογή της μείωσης προκαταβολής φόρου όπως είχε σχεδιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο 50% και το απορρίψατε εσείς.

Κλείνοντας η κ. Νοτοπούλου απευθυνόμενη στον Υπουργό Τουρισμού ανέφερε: Ασκείτε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, σε εμένα και στην κ. Κουντουρά η οποία είναι κατά κοινή ομολογία και σε παγκόσμιο επίπεδο αναγνωρισμένη, επιτυχημένη Υπουργός Τουρισμού.

Εσείς που πρώτη φορά υπουργός τουρισμού μέσα σε 3 μήνες έχετε προκαλέσει τόση αναστάτωση στον τουριστικό κλάδο! Τι να θυμηθούμε; Τη Σαμοθράκη; Τις παλινωδίες στο Airbnb που μια λέτε το ένα μια το άλλο; Ποτέ υπουργός τουρισμού δεν έχει κάνει τόσο κακό στον τουρισμό μέσα σε τόσο λίγο διάστημα.

Κύριε Θεοχάρη θα πρέπει να καταλάβετε κάποια στιγμή ότι συσσωρεύονται πολλά ερωτήματα.

Κάθε φορά που σας ρωτάμε κρύβεστε πίσω από προσωπικές επιθέσεις σε μένα, πετάτε λάσπη κατά τη συνήθη πρακτική της ΝΔ. Δεν δίνετε απαντήσεις. Και αυτές τις απαντήσεις δεν τις χρωστάτε σε μένα, αλλά στον κόσμο του ελληνικού τουρισμού».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)