to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:25 | 25.07.2022

Πολιτική

Κ. Νοτοπούλου: Αντισυνταγματικές οι νεοφιλελεύθερες εμμονές της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

«Την επιδεικτική αγνόηση και παράκαμψη των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ για την επιστροφή του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των εταιρειών ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) απευθείας στο Ελληνικό Δημόσιο επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη» καταγγέλλει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Τουρισμού σε ανακοίνωση της σχετικά με την μη υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ


Ολοκληρη η ανακοίνωση της Κατερίνας Νοτοπούλου

Την επιδεικτική αγνόηση και παράκαμψη των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ για την επιστροφή του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των εταιρειών ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) απευθείας στο Ελληνικό Δημόσιο επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της και τη δυσανεξία της σε οτιδήποτε φέρει τον όρο δημόσιο.

Ακόμη κι αν πρόκειται για το νερό, την υγεία, την εκπαίδευση, την ενέργεια.

Αντί λοιπόν να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣΤΕ, οι οποίες εκδόθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο και να εργαστεί όλο αυτό το διάστημα προκειμένου να εναρμονιστεί με αυτές, νομοθετώντας την επιστροφή των μετοχών από το υπερταμείο στο ελληνικό δημόσιο κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Με τα άρθρα 119 και 120 στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ νομοθετεί την παραμονή των μετοχών στο υπερταμείο.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την κατοχή του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το υπερταμείο και επιτάσσει την απευθείας κατοχή από το Ελληνικό Δημόσιο  και όχι έμμεσα μέσω της ΕΕΣΥΠ.

Κι αυτό γιατί κατά το ΣτΕ, το υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) εξυπηρετεί τους καταστατικούς σκοπούς του με πολιτικές επενδύσεων και «με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», δηλαδή σκοπούς ταμειακούς και ταμιευτικούς, καθώς και απόδοσης μερισμάτων, και πάντα με σκοπό το κέρδος. Οι ανωτέρω σκοποί (σύμφωνα με τις αποφάσεις) υπό περιστάσεις είναι δυνατόν να αποβούν σε βάρος της ποιότητας της καθολικότητας ή της προσιτής τιμής των παρεχόμενων λειτουργικών υπηρεσιών από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και την ΕΥΑΘ Α.Ε. και ειδικότερα της διαρκούς και συνεχούς ύδρευσης-αποχέτευσης, αγαθών ζωτικής σημασίας για την αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων και την ελεύθερη ανάπτυξή τους και επομένως για την υγεία τους.

Ταυτόχρονα ο διορισμός των μελών των ΔΣ των εταιρειών δεν γίνεται αποκλειστικά από το Ελληνικό Δημόσιο.

Όλα αυτά όμως, αποτελούν ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη και όσο πιο σύντομα αναδειχθεί η νέα προοδευτική κυβέρνηση τόσο καλύτερα θα μπορέσει να υπερασπιστεί τα κοινωνικά αγαθά και το δημόσιο συμφέρον από τις αρπακτικές διαθέσεις των νεοφιλελεύθερων γαλάζιων golden boys.​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)