to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:19 | 22.10.2013

Πολιτική

Κ. Μπάρκας: Συνθήκες μονοπωλίου διαμορφώνονται έπειτα από τη συγχώνευση των Olympic Air και Aegean

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συνυπέγραψε μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 18 Οκτωβρίου 2013 ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας με θέμα: «Συνέπειες συγχώνευσης των Olympic Air–Aegean στις Olympic Catering και Olympic Handling».


Σήμερα στη χώρα μας συντελείται μια σκανδαλώδης συγχώνευση μεταξύ των αεροπορικών εταιριών Olympic Air και Aegean. Δημιουργούνται έτσι καταχρηστικές μονοπωλιακές συνθήκες, με την ευλογία μάλιστα της Ευρωπαικής Επιτροπής, προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και σε βάρος των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα όπως  καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Εταιρίες του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, διαμορφώνονται συνθήκες μονοπωλίου, σε μια σειρά κερδοφόρων δραστηριοτήτων που αφορούν  το πτητικό έργο, την επίγεια εξυπηρέτηση αλλά και τον τομέα των αεροτροφοδοσιών. Σημείο αναφοράς των εν λόγω δραστηριοτήτων είναι συγκεκριμένος επιχειρηματίας που συμμετέχει ή συμμετείχε ως μέτοχος στις εταιρίες στις οποίες συγκεντρώνεται πλέον όλο το έργο.

Το σχέδιο της δημιουργίας ολιγοπωλίων στις εναέριες μεταφορές ολοκληρώνεται με την ανάθεση των υπηρεσιών catering στην Newrest Hellas, της οποίας υπήρξε μέτοχος κατά 45% η Aegean, και στην υποφαινόμενη διάλυση της Olympic Handling η οποία μέχρι πρότεινως προσέφερε τις εν λόγω υπηρεσίες.

Ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι, της πάλαι ποτέ μεγαλύτερης μονάδας βιομηχανικού φαγητού και αεροτροφοδοσιών, που αντικείμενο έχουν την εξυπηρέτηση της αεροπορικής δραστηριότητας βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία. Τέλος υπάρχει έντονη φημολογία πως μόλις το αεροπορικό κομμάτι «απαλλαγεί» από εργαζόμενους και συνδικαλιστές τότε θα ανακοινωθεί η εξαγορά  της Olympic Catering από την Newrest.

Επειδή διαφαίνονται διαχρονικές μεθοδεύσεις που στόχο είχαν την απαξίωση του  εργατικού δυναμικού της Olympic Catering, σε groundhandling και catering, προφανώς  προς όφελος τρίτων, ο κ. Υπουργός ερωτάται σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί για την διασφάληση των 2.096 θέσεων εργασίας στην νέα αεροπορική εταιρία;

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα αρωγός στους εργατικούς αγώνες και θα προσπαθεί με όλους του τις δυνάμεις να ξεσκεπάζει τις σκανδαλώδεις μεθοδεύεις που περιβάλλουν τις περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις αλλά και να καταδεικνύει τις σχέσεις της εξουσίας με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)