to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:35 | 14.04.2020

Πολιτική

Κ. Μπακογιάννης: «Συνήγορος του Γεωργιάδη ή Δήμαρχος Αθηναίων;»

Η απάντηση της δημοτικής αρχής στην Ανοιχτή Πόλη για το θέμα με τη σκανδαλώδη απόφαση ενίσχυσης ξενοδοχειακής επένδυσης στην Ακρόπολη, που είχε ακυρωθεί από το ΣτΕ


Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Νάσος Ηλιόπουλος, στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας (13/4/20), η Ανοιχτή Πόλη έθεσε εκ νέου το ζήτημα της ανέγερσης των δύο πολυώροφων ξενοδοχείων στην περιοχή Μακρυγιάννη κάτω από την Ακρόπολη.

Το θέμα έχει συζητηθεί και στο ΣΤΕ με την έκδοση δύο αποφάσεων (2102/2019 και 2103/2019) που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην προστασία του μνημείου και της περιοχής.

Συγκεκριμένα στις αποφάσεις τονίζεται ότι η διοίκηση μέχρι σήμερα "δεν μερίμνησε για τη θέσπιση ειδικών όρων δόμησης (...), με αποτέλεσμα την ελλιπή προστασία του σημαντικότερου μνημείου του κλασικού πολιτισμού”, όπως και ότι “προστατευόμενο στοιχείο του περιβάλλοντος χώρου των μνημείων συνιστά και η ανεμπόδιστη θέαση αυτών, αλλά και ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής, η οποία τελεί σε άμεση οπτική επαφή με τα μνημεία και είναι αναγκαία για την ανάδειξή τους.

Η Ανοιχτή Πόλη κατέθεσε ψήφισμα που υποστήριζει ότι

α. Ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να έχει γνώμη και να παρέμβει στα αρμόδια υπουργεία, σε συνεργασία με τις συλλογικότητες κατοίκων που έχουν δώσει μέχρι σήμερα τον αγώνα και κέρδισαν τις αποφάσεις στο ΣΤΕ.
β. Σε αυτή την συζήτηση οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις αποφάσεις του ΣΤΕ, για να πετύχουμε την υιοθέτηση ειδικών προστατευτικών όρων δόμησης στην περιοχή.

Δυστυχώς, επισημαίνει ο Νάσος Ηλιόπουλος, η απάντηση της δημοτικής αρχής, ειδικά στην πρωτολογία, ήταν η υπεράσπιση του Υπουργείου Ανάπτυξης για την έκδοση του ΦΕΚ που εντάσσει το ένα από τα δύο ξενοδοχεία στον αναπτυξιακό νόμο. Ευτυχώς στην δευτερολογία δέχτηκε να συζητηθεί αναλυτικά το θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και να παρουσιάσει μια συγκεκριμένη πρόταση.

«Κατανοούμε το άγχος της "ακομμάτιστης" Δημοτική Αρχής να υπερασπίζεται την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά δεν μας απασχολεί. Δική μας υποχρέωση είναι να αγωνιζόμαστε για μια ανθρώπινη πόλη και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της, ακόμα και αν αυτό προκαλεί εκνευρισμό σε κάποιους», σχολιάζει ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης.

Στη Βουλή η σχέση Γεραπετρίτη με την κατασκευαστική «VASACO AEKE»

Θυμίζουμε σχετικά ότι, 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν τη Δευτέρα 13/4/20 ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων σχετικά με τη σύγκρουση συμφερόντων των μελών της Κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, μετά τη σκανδαλώδη απόφαση ενίσχυσης ξενοδοχειακής επένδυσης στην Ακρόπολη, που είχε ακυρωθεί από το ΣτΕ.

Χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς, τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι την κατασκευαστική εταιρία «VASACO AEKE» που προγραμμάτιζε την ανέγερση του εννεαώροφου ξενοδοχείου στην περιοχή της Ακρόπολης, εκπροσώπησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπό τη δικηγορική του ιδιότητα, ο μετέπειτα Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το γεγονός αυτό αποκτά βαρύτατη πολιτική σημασία υπό το φως της πρόσφατης έκδοσης της υπ' αρ. 29460/ΥΠΕ/7/00150/Γ/Ν.4399/2016/12-3-2020 Απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με θέμα «Υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης VASACO AEKE στο καθεστώς ενίσχυσης Γενική Επιχειρηματικότητα.

Με την εν λόγω απόφαση για το επενδυτικό σχέδιο της εταιρίας που εκπροσώπησε ο νυν Υπουργός Επικρατείας, προς το σκοπό της ίδρυσης ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, δυναμικότητας 299 κλινών στην περιοχή της Ακρόπολης (επί των οδών Μισαραλιώτου 7 – 11 και Τσάμη Καρατάση 4 του Δήμου Αθηναίων) εγκρίνεται κρατική ενίσχυση ύψους 3.370.000,00 ευρώ υπό μορφή φορολογικής απαλλαγής, παρότι η υποχρεωτική προέγκριση της σχετικής οικοδομικής άδειας ακυρώθηκε με απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας για λόγους που παραβιάζουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση προστασίας του πολιτιστικού περιβάλλοντος και μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, γεγονός που όφειλε το αρμόδιο Υπουργείο να γνωρίζει.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλείται ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων να καταθέσει στο Σώμα όλα τα διοικητικά έγγραφα που αφορούν την διεκπεραίωση του αιτήματος υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου της εταιρίας «VASACO AEKE» στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου και τηρούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, καθώς και όλη τη σχετική αλληλογραφία με την εν λόγω εταιρεία για την έγκριση της υπαγωγής της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)