to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κ. Μουτζούρης: Παρευρέθηκε τελικά στις παράνομες ιπποδρομίες σε περιοχή Natura στην Λέσβο

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης παρευρέθηκε σε παράνομες ιπποδρομίες σε προστατευόμενη περιοχή Natura στην Καλλονή της Λέσβου, τις οποίες η ίδια η περιφέρεια, στην οποία βρίσκεται επικεφαλής, χαρακτήρισε ως «παράνομες ενέργειες μη αδειοδοτημένου ιπποδρομίου εντός προστατευόμενης περιοχής».


Πραγματοποιήθηκαν τελικά οι παράνομες ιπποδρομίες στις Αλυκές Καλλονής την Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023 παρουσία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, του αντιδημάρχου Δυτικής Λέσβου Ανδρέα Αξή παρά τις ενστάσεις και τα έγγραφα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του ΟΦΥΠΕΚΑ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος που ξεκάθαρα απαγόρευαν την τέλεση τέτοιου είδους εκδηλώσεων στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι την 1/6/2023 το Σωματείον Αγίας Τριάδος Καλλονής με ανάρτησή του στην σελίδα που διατηρεί κάνει γνωστό ότι «Οι επιδείξεις ιππικής δεξιοτεχνίας Σάββατο 3 και Δευτέρα 5 Ιουνίου στις Αλυκές ακυρώνονται, λόγω καταγγελιών και απαγόρευσης από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας».

Λίγες ώρες αργότερα ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης με ανάρτησή του κάνει γνωστό ότι θα παρευρεθεί στις ιπποδρομίες. O περιφερειάρχης δηλαδή υποστήριξε με την παρουσία τουιπποδρομίες που η ίδια η περιφέρεια, στην οποία βρίσκεται επικεφαλής, χαρακτήρισε ως «παράνομες ενέργειες μη αδειοδοτημένου ιπποδρομίου εντός προστατευόμενης περιοχής».

Η διεξαγωγή αγώνων στην Καλλονή της Λέσβου γινόταν επί σειρά ετών χωρίς την τήρηση της νομοθεσίας, με πολλαπλές συνέπειες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της υγείας των ανθρώπων αλλά και των ζώων.

Το θέμα απασχόλησε την κοινωνία το περασμένο έτος μετά από καταγγελίες που έγιναν για τις παράνομες παρεμβάσεις στην περιοχή natura και για κακοποίηση των ζώων.  Για να στήσουν «ιπποδρόμιο» όργωσαν το έδαφος με μπουλντόζες σε καταφύγιο άγριας ζωής, στον πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής Natura (ΚΑΖ), η οποία επιπρόσθετα αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ-SΡΑ) της οδηγίας 79/409 για την ορνιθοπανίδα.

Την περσινή χρονιά κατά τη διάρκεια των αγώνων υπήρξε θανάσιμος τραυματισμός δύο αλόγων, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες ευθανατώθηκαν, γεγονός που έγινε γνωστό από φιλοζωικές οργανώσεις στα ΜΜΕ και το θέμα πήρε έκταση. Η φιλοζωική ομάδα ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης αναφέρει μάλιστα, ότι κάθε χρόνο τραυματίζονται θανάσιμα άλογα σε αυτοσχέδιες «ιπποδρομίες» στη Λέσβο.

Αντικρουόμενες ενέργειες των Υπηρεσιών της Περιφέρειας 

Eνώ η Διεύθυνση Περιβάλλοντος με έγγραφα που είχε κοινοποιήσει ζήτησε την συνδρομή της Αστυνομίας προκειμένου να αποφευχθούν οι οχλούσες δραστηριότητες εντός της προστατευόμενης περιοχής, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής συναίνεσαι επικαλούμενη την ευζωΐα των ζώων να παρέχει κτηνίατρο για τις ανάγκες των εκδηλώσεων. 

Η παρουσία Κτηνιάτρου, όπως αναφέρεται στο πρακτικό προκύπτει και από τις δηλώσεις του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Ευστράτιου Τσομπανέλλη ο οποίος ανέφερε: «Θα υπάρξει Κτηνίατρος και το Σάββατο και την Δευτέρα, ο οποίος θα επιβλέπει την ορθή πρακτική τήρησης των χειρισμών των ζώων και θα διασφαλίσει αν τηρούνται οι κανόνες ευζωΐας».

Στις περσινές του δηλώσεις,  για τις ιπποδρομίες στις Αλυκές Καλλονής, ο κ. Τσομπανέλλης είχε πει: «Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου δεν έχει δώσει καμία άδεια ούτε ενημερώνεται για τέτοιου είδους δραστηριότητες (..) Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να διέπει ερασιτεχνικούς αγώνες ιπποδρομίας». 

«Σαν διεύθυνση Κτηνιατρικής αρμοδιότητα στην ευζωΐα των ζώων και στην σωστή διεξαγωγή των αγώνων για τυχόν τραυματισμούς ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να συμβεί κατά την διάρκεια των αγώνων πρέπει να παραβρίσκεται κτηνίατρος από την δική μας υπηρεσία. Αν έχει βγει απαγόρευση από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος εννοείται ότι οι αγώνες δεν θα γίνουν. Θα πρέπει το Σωματείο να υπακούσει στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος και από κει δεν θα εμφανιστούμε εμείς» είπε σε δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου και Πρωτογενούς Τομέα Πανάγος Κουφέλος.

Η απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος 

Σύμφωνα με την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος:  «Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου, ουδεμίαν αρμοδιότητα έχουν να αποφασίζουν για τέλεση εκδηλώσεων στην συγκεκριμένη περιοχή. Αρμοδιότητες για κάτι τέτοιο έχει μόνο το ΟΦΥΠΕΚΑ» Δεδομένων τούτων και κανένας άλλος αυτοδιοικητικός. 

«Ουδεμία σχέση έχουν οι ιπποδρομίες με την ιππική δεξιοτεχνία» 

Η επίσημη πληροφόρηση από την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας είναι: «Κανένα επίσημο Σωματείο - μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας που να καλλιεργεί την αθλητική ιππασία και το άθλημα της ιππικής δεξιοτεχνίας δεν υπάρχει στην Λέσβο». Παράλληλα τονίστηκε ότι η ιππική δεξιοτεχνία Ι dressage ουδεμίαν σχέση έχει με τις ιπποδρομίες, και επισημάνθηκε ότι οι τελευταίες δεν περιλαμβάνονται καν στην λίστα με τα αναγνωρισμένα, τόσο από την Διεθνή όσο και από την Ελληνική Ομοσπονδία, ιππικά αθλήματα.

«Επέκταση του μη αδειοδοτημένου ιπποδρομίου»

Τον Φεβρουάριο του 2023 οι Οικολόγοι Πράσινοι υπέβαλαν αναφορά στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου όπως και στη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειο-Ανατολικού Αιγαίου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που κοινοποιήθηκε και στο Δήμο Δυτικής Λέσβου με αφορμή επεμβάσεις που έγιναν σε περιοχή Natura στις Αλυκές Καλλονής και συγκεκριμένα στην περιοχή γνωστή ως «ιππόδρομος». 

Ακολούθως στις 23-02-2023 μετά την αναφορά των Οικολόγων Πράσινων η Διεύθυνση Περιβάλλοντος αποστέλλει έγγραφο στο Δήμο Δυτικής Λέσβου με θέμα «Παράνομες ενέργειες εντός προστατευόμενης περιοχής». Σε αυτό, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για «παρεμβάσεις που ξεκινούν στο δυτικό όριο του υφιστάμενου μη αδειοδοτημένου ιπποδρομίου και εκτείνονται προς τα δυτικά, σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων και σε πλάτος 7m περίπου, διασχίζοντας την εκβολή του περιμετρικού καναλιού της αλυκής. Το γεγονός αυτό μαρτυρά ότι οι παρεμβάσεις είχαν σκοπό την επέκταση του ιπποδρομίου, με τη παράκαμψη της στροφής, ώστε ο αγωνιστικός χώρος να είναι σε ευθεία και όχι κυκλική οβάλ διαδρομή». 

Τον Απρίλιο του 2023 οι Οικολόγοι επανήλθαν κάνοντας λόγο για συνέχιση παράνομων εργασιών σε περιοχή Natura. Αμέσως μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κοινοποιήθηκε σε σελίδα που διατηρεί ο Σύλλογος σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, αφίσα για τις εκδηλώσεις το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, Ιππική Δεξιοτεχνία, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ο τόπος τέλεσης. 

Στις 30/05/2023 η Διεύθυνση Περιβάλλοντος αποστέλλει έγγραφο, στα ΑΤ Αγίας Παρασκευής και Καλλονής και Δήμο Δυτικής Λέσβου με θέμα «Παράνομες εργασίες εντός προστατευόμενης περιοχής» στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών που αφορούν σε παράνομες ενέργειες επέκτασης μη αδειοδοτημένου ιπποδρομίου, νοτίως των Αλυκών Καλλονής, εντός της προστατευόμενης περιοχής στη θέση «Λοτζάρια» της Τ.Κ. Αγίας Παρασκευής και Καλλονής Λέσβου, σας ενημερώνουμε ότι πληροφορίες που φθάνουν στην υπηρεσία μας, μαρτυρούν τη μεταφορά μεταλλικών θέσεων εκκίνησης ιπποδρομιών στην περιοχή, προκειμένου το προσεχές 3ήμερο να διεξαχθούν ιππικές δεξιοτεχνίες και παρέλαση αλόγων τις μέρες και ώρες που αναφέρονται στη συνημμένη αφίσα. Παρακαλούμε για τη συνδρομή σας με αυξημένη επιτήρηση, προκειμένου να αποφευχθούν οι οχλούσες δραστηριότητες εάν αυτές πρόκειται να διεξαχθούν εντός της προστατευόμενης περιοχής».

Πληροφορίες από emprosnet

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)