to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:28 | 14.12.2021

Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Επίσκεψη στην Β. Εύβοια με ΜΑΤ και αποκλεισμό των πυρόπληκτων

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της Ιστιαίας προχώρησαν οι πυρόπληκτοι κάτοικοι της Β. Εύβοιας με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη - «Ουσία και όχι επικοινωνία χρειάζεται η Βόρεια Εύβοια», επισημαίνει ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Μ. Χατζηγιαννάκης


Με αποκλεισμό των πυρόπληκτων κατοίκων από δυνάμεις των ΜΑΤ, επέλεξε ο πρωθυπουργός να εμφανιστεί στη Βόρεια Εύβοια, για πρώτη φορά μετά την τρομακτική καταστροφή που προκλήθηκε πριν από 4 μήνες από την πυρκαγιά που έκανε στάχτη την περιοχή.

Συνοδευόμενος από τον Σταύρο Μπένο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει συνάντηση  με φορείς της Β. Εύβοιας, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, για να παρουσιάσει το σχέδιο που έχει καταρτίσει η επιτροπή για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας.

Μόνο που για μια ακόμα φορά πρόκειται για μια «ανέμελη» παρουσία, καθώς οι πυρόπληκτοι κάτοικοι αποκλείστηκαν προκειμένου να μην βρεθούν ούτε καν στο οπτικό πεδίο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τι καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας

Όπως επισημαίνουν οι πυρόπληκτοι τέσσερις μήνες μετά την τρομακτική καταστροφή, παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα τόσο όσον αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία όσο και στις αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων που καταστράφηκαν.

-Σοβαρά και ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ξεκινήσει, παρά μόνο αντιδιαβρωτικά και μικρής έκτασης αντιπλημμυρικά.

-Στον κλάδο των ρετσινάδων – δασεργατών απαιτούμε μόνιμη απασχόληση στο δάσος και για τις απαραίτητες εργασίες για δεκαπέντε (15) έτη, και όχι μόνο για επτά (7) όπως μέχρι τώρα έχει προκηρυχθεί.

-Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε αγρότες – ελαιοπαραγωγούς που έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο.

-Δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις σε μικρούς επαγγελματίες του τουρισμού (ενοικιαζόμενα), της εστίασης, γενικότερα σε όλους του κλάδους που είτε επλήγησαν άμεσα είτε έμμεσα.

-Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει παρά ένα πολύ μικρό μέρος αποζημιώσεων, και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης στα κοπάδια που έχουν απομείνει καθώς απαγορεύεται η βόσκηση και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για δωρεάν παροχή ζωοτροφών.

-Άλλοι κλάδοι όπως συκοπαραγωγοί, μελισσοκόμοι δεν έχουν αποζημιωθεί στο ύψος των αναγκών τους.

-Δεν έχουν αποζημιωθεί στο 100% υποδομές, κατοικίες, επαγγελματικός αγροτικός εξοπλισμός που καταστράφηκε

-Οι κτηνοτρόφοι ειδικότερα τονίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές τους έχουν ξεχάσει καθώς δεν έχουν δώσει τις ζωοτροφές που χρειάζονται.

Μ. Χατζηγιαννάκης: Ουσία και όχι επικοινωνία χρειάζεται η Βόρεια Εύβοια

Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν τέσσερις ολόκληροι μήνες προκειμένου ο Πρωθυπουργός να δεήσει να επισκεφτεί τη βόρεια Εύβοια, ώστε να αντικρίσει ιδίοις όμμασι τις συνέπειες της βιβλικής πυρκαγιάς του καλοκαιριού, αλλά και της κυβερνητικής διαχείρισης εκείνων των ημερών.

Δεν γνωρίζουμε εάν ο κ. Μητσοτάκης συναντήσει σήμερα “συμπτωματικά” και κάποιον Ευβοιώτη καουμπόη που θα του δηλώσει τον θαυμασμό του, κάπως δύσκολο σε μισό εκατομμύριο στρέματα καμένης γης, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι ένα: Τα όσα ΔΕΝ έγιναν εκείνες τις δέκα ημέρες του Αυγούστου, η απελπιστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης και οι κραυγαλαίες ελλείψεις της, έχουν διαμορφώσει μια αποκρυσταλλωμένη πεποίθηση στο μυαλό των πολιτών της Εύβοιας: Τη βόρεια Εύβοια την άφησε η Κυβέρνηση της ΝΔ να καεί.

Με δεδομένο αυτό, η άφιξη του κ. Μητσοτάκη στην Εύβοια αποτελεί τουλάχιστον μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοθούν κυβερνητικές απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις:
Προχωράνε τα άμεσα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή;
Για τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν καν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μελέτες, για τα δε αντιδιαβρωτικά, σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής κ. Λέκκας στο πρόσφατο συνέδριο των Περιφερειών στην Αιδηψό, προχωράνε όλα λάθος. Θλιβερή επίρρωση της άποψής του, οι τεράστιες καταστροφές σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας με τις πρώτες βροχοπτώσεις.

Έχουν προχωρήσει, ή έχουν έστω ξεκινήσει τα αναγκαία έργα υποδομών που θα δώσουν στην Εύβοια την ευκαιρία να ξανασταθεί στα πόδια της και να μπει στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας;
Στην προηγούμενη επίσκεψή του στην Εύβοια, πάλι μετά από μια τραγωδία με τις φονικές πλημμύρες στον Λήλαντα και τον Μεσσάπιο το 2020, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινούσαν και θα υλοποιούνταν δήθεν άμεσα οι οδικοί άξονες και τα αντιπλημμυρικά στην Κεντρική Εύβοια. Ενάμιση χρόνο αργότερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, ούτε ένα (1) έργο.

Έχει σταθεί έμπρακτα στο πλευρό των πληγέντων κατοίκων της βόρειας Εύβοιας η κυβέρνηση;
Πολύ μεγάλος αριθμός των πληγέντων και ιδιαίτερα των επαγγελματιών και των αγροτών της περιοχής παραμένουν ακόμα και σήμερα παντελώς αβοήθητοι, με τρανταχτό αλλά όχι μόνο παράδειγμα τους ελαιοπαραγωγούς που θα περιμένουν μέχρι την Άνοιξη του 2022 για να μάθουν ΑΝ θα λάβουν αποζημιώσεις.

Ταυτόχρονα, η ανασυγκρότηση του τόπου ανατέθηκε αντιθεσμικά, με μια προφορική εντολή του Πρωθυπουργού, στη λεγόμενη επιτροπή Μπένου. Πρακτικά, ο κ. Μητσοτάκης παρέκαμψε και άφησε εκτός διαδικασίας ανασυγκρότησης Δήμους και Περιφέρειες, τους μόνους δηλαδή θεσμούς με άμεση γνώση της κατάστασης και των απαιτήσεων. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τραγελαφική κατάσταση, με τη μισή σχεδόν Εύβοια να χρειάζεται άμεσα βασικές υποδομές, όπως δρόμους και αντιπλημμυρικά, τους πολίτες της περιοχής να αντιμετωπίζουν στην ουσία πρόβλημα επιβίωσης και να χρειάζονται στέρεες βάσεις για να ξαναστήσουν τις ζωές τους και την κυβέρνηση της ΝΔ, δια μέσου της επιτροπής Μπένου και των εμπλεκόμενων εταιρειών, να κάνει λόγο για έργα φωτοδότες, όπως έξυπνα ΚΕΠ και πάρκα οδικής κυκλοφορίας, τα οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων θα αρχίσουν να υλοποιούνται σε τρία χρόνια.

Η Βόρεια Εύβοια αξίζει περισσότερα. Οι άνθρωποί της που πάλεψαν μόνοι τους τις δέκα ημέρες της πυρκαγιάς και εξακολουθούν να παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους, αξίζουν περισσότερα. Η καθυστερημένη άφιξη του Πρωθυπουργού, ακόμα και εάν πραγματοποιείται για μία στημένη φωτογραφία, θα δώσει στα μεγάλα προβλήματα του τόπου μια πρόσκαιρη δημοσιότητα. Εάν όμως, το πιθανότερο δυστυχώς με βάση το πρόσφατο παρελθόν, η δημοσιότητα αυτή δεν συνοδευτεί με έργα, θα οδηγήσει τη Βόρεια Εύβοια στη λήθη, επιβεβαιώνοντας πως αυτή η κυβέρνηση ήταν, είναι και θα παραμείνει απούσα.

Ουσία και όχι επικοινωνία χρειάζεται η Εύβοιά μας. Αλληλεγγύη και βοήθεια χρειάζονται οι άνθρωποί της και όχι κερδοσκοπικά παιχνίδια στις πλάτες τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)