to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:49 | 07.10.2022

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Δεν διεκδικεί ουσιαστικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας - Τι είπε για Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα αρκέστηκε να δηλώσει ότι υπάρχει ένα πλαίσιο αποφάσεων που δίνει τη δυνατότητα σε κυρώσεις


(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Την ελπίδα του ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα σταματήσει την «απαράδεκτη ρητορική» εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θα αφήσει καμία πρόκληση αναπάντητη, ωστόσο την ίδια στιγμή έδειξε ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει ισχυρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια δηλώσεων στα ΜΜΕ και ερωτηθείς αν οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως υπάρχει ένα πλαίσιο αποφάσεων που δίνει τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει σε αυτό το δρόμο στην περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει κάποιες κόκκινες γραμμές.

«Άρα το πλαίσιο υπάρχει και ελπίζουμε να μη χρειαστεί να γίνει πράξη. Να τονίσω επίσης ότι με βάση το 8ο πακέτο κυρώσεων που έχουν εγκριθεί, υπάρχει για πρώτη φορά επιβολή κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα που κρίνεται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις προς την Τουρκία», σημείωσε και έκανε λόγο για βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ότι θα έρθουν κάποιο βράδυ, είπε ότι ήταν αμφίσημη εξ όσων άκουσε από τη μετάφραση. «Θα πάρω την καλή ερμηνεία και θα πω ότι όχι, δεν ήταν απειλή κατά της Ελλάδας. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα. Θα συγκρατήσω αυτό που είπε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη ως προς την εθνική κυριαρχία καμιάς άλλης χώρας. Συγκρατώ αυτή την τοποθέτηση ως ένα σχόλιο προς τη θετική κατεύθυνση. Ελπίζω μόνο να έχει και συνέχεια και να σταματήσει επιτέλους αυτή η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας όσον αφορά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου».

Για το επεισόδιο στο δείπνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι είναι καλό μερικές φορές αυτά να λέγονται δημόσια. «Ίσως ο Τούρκος πρόεδρος να μην είναι συνηθισμένος να του απαντάει κανείς στις απόψεις τις οποίες διατυπώνει. Έτσι δουλεύουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θέλω να πιστεύω ότι ενδεχομένως αυτή η ανταλλαγή απόψεων να μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά και να δρομολογήσουμε αποκλιμάκωση φραστικών εντάσεων και να καθίσουμε επιτέλους να συζητήσουμε και για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να επιστρέψουμε στο τραπέζι των συζητήσεων για τη μία μας διαφορά, την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «όλοι όσοι συμμετείχαν, σχημάτισαν άποψη για το ποιος προκαλεί, ποιος υιοθετεί μια επιχειρηματολογία που δεν ταιριάζει στο γεωπολιτικό πλαίσιο σήμερα. Η Τουρκία αν θέλει να έχει όπως ισχυρίζεται μια παραγωγική σχέση με την ΕΕ, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξει πορεία. Δε θα βρει κανένα σύμμαχο εντός ευρωπαϊκής οικογένειας εφόσον εξακολουθεί να πορεύεται σε αυτόν το δρόμο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)