to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:59 | 08.09.2023

Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Αποκάλεσε «αναποδιά» την τραγωδία - Καμία αυτοκριτική για την τραγική εικόνα του κρατικού μηχανισμού

Το αφήγημα πως η κυβέρνηση είναι δίπλα στους πολίτες, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τη στιγμή που εκατοντάδες συμπολίτες μας βρίσκονται εγκλωβισμένοι για δεύτερη νύχτα χωρίς νερό και τρόφιμα, ενώ ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες αυξάνεται όσο οι ώρες περνούν. Εφτασε, δε, να χαρακτηρίσει «πολύ μεγάλη αναποδιά» την καταστροφή, φράση τουλάχιστον άστοχη που έσπευσαν μετά να διορθώσουν οι επικοινωνιολόγοι του.


Η ανικανότητα της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού είναι προφανής, ωστόσο για άλλη μια φορά δεν υπήρξε καμία αυτοκριτική και ανάληψη ευθυνών για ό,τι έχει συμβεί τις τελευταίες τρεις ημέρες στη χώρα.

Eπικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας

Σε μια καθαρά επικοινωνιακού τύπου εμφάνιση ο K. Μητσοτάκης στην Καρδίτσα, εστίασε την δήλωση του σε αποζημειώσεις και οικονομικούς πόρους , δίνοντας υποσχέσεις πως θα κινητοποιήσει όποιο ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για τη στήριξη όσων επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel. Μάλιστα, δήλωσε πως «καταλαβαίνει» τον θυμό και την οργή που υπάρχει, ενώ ισχυρίστηκε πως ο ίδιος ποτέ δεν κρύφτηκε και πως είναι «πάντα εδώ στα δύσκολα».

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Θα κινητοποιήσω και ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη στήριξη, για να καλύψουμε πρώτα απ' όλα τις ανάγκες σε αποζημιώσεις των νοικοκυριών. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών - οικοσκευές και αποζημίωση των σπιτιών που έχουν καταστραφεί», δήλωσε αρχικά και συνέχισε σε ανάλογο πνεύμα:

«Θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Καταλαβαίνω και τον θυμό και την οργή. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ, είμαι πάντα εδώ στα δύσκολα. Θα βάλουμε πλάτη, θα στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση. Τα χρήματα θα τα βρούμε, είτε είναι εθνικοί πόροι, είτε είναι ευρωπαϊκοί πόροι. Δεν θα υπάρχει -να το τονίσω αυτό- ζήτημα πόρων. Υπάρχει ζήτημα γρήγορης υλοποίησης των έργων. Το λέω αυτό γιατί ξέρω και για μένα πόσο δύσκολο είναι όταν έρχονται τέτοια έκτακτα φαινόμενα. Είμαστε, όμως, σε θέση, θα το επαναλάβω αυτό, να μπορούμε να το διαχειριστούμε. Και με την αρωγή της Ευρώπης, την οποία θα διεκδικήσω, και μέσα από εθνικούς πόρους τους οποίους μπορούμε να βρούμε, κυρίως ως προς τις άμεσες ανάγκες».

Λίγη ώρα αργότερα, από το Συντονιστικό στη Λάρισα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ξεκινάει η δρομολόγηση της διαδικασίας αποκατάστασης των ζημιών και ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Fake απομαγνητοφώνηση μετά τη δήλωσή του: Το «πολύ μεγάλη αναποδιά» μετατράπηκε σε  «πρωτοφανή κακοκαιρία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις πολύνεκρες πλημμύρες, που έχουν βυθίσει τη Θεσσαλία, ως «πολύ μεγάλη αναποδιά», παγώνοντας όλους όσοι τον άκουσαν. Η δήλωση μπορεί να έγινε on camera μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε το Μαξίμου να προβεί σε μία πρωτοφανή λαθροχειρία. Το «πολύ μεγάλη αναποδιά» έγινε με μαγικό τρόπο «πρωτοφανή κακοκαιρία».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε αυτολεξεί στους δημοσιογράφους: «Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή την πολύ μεγάλη αναποδιά και να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε αυτά τα οποία η φύση με τόσο πρωτοφανή μανία κατέστρεψε».

Η κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει την εξής απομαγνητοφώνηση στους δημοσιογράφους: «Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή την πρωτοφανή κακοκαιρία και να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε αυτά τα οποία η φύση με τόσο πρωτοφανή μανία κατέστρεψε».

Αιχμές Δένδια

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας άφησε έμμεσες αλλά σαφείς αιχμές για τον χρόνο που κλήθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις να βοηθήσουν. Όπως είπε σε δήλωσή του για την τεράστια καταστροφή που πλήττει τη χώρα, «οι ένοπλες δυνάμεις ήταν έτοιμες από την Τετάρτη».

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια όπου κληθούν από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για τη Διαχείριση Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες αρμόδιες Αρχές». Πρόσθεσε δε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας θα είναι και στο μέλλον σε πλήρη ετοιμότητα να τεθούν στην υπηρεσία της κοινωνίας και των πολιτών σε παρόμοιες δύσκολες ώρες, εάν έρθουν».

Όλη η δήλωση του:

«Θα ήθελα κατ' αρχάς να εκφράσω τη βαθύτατη οδύνη για τις ζωές που χάθηκαν κατά την πρόσφατη πρωτοφανή κακοκαιρία. Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους οικείους τους, όπως και τη συμπαράσταση της Ηγεσίας και του συνόλου του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στους κατοίκους των περιοχών οι οποίες επλήγησαν. Για τις καταστροφές στις περιουσίες τους και στις υποδομές στους τόπους κατοικίας τους.

Υποχρεούμαι όμως να εκφράσω και τις ευχαριστίες μου στις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων. Με αυταπάρνηση, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, εκτέλεσαν με επαγγελματισμό και αφοσίωση στο καθήκον τις εντολές που τους δόθηκαν για βοήθεια στους συνανθρώπους μας.

Επιθυμώ να διαβεβαιώσω την ελληνική κοινωνία ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια όπου κληθούν από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για τη Διαχείριση Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες αρμόδιες Αρχές. Όπως προβλέπεται από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, έχοντας τεθεί σε ετοιμότητα από την Τετάρτη το βράδυ. Ουδεμία καθυστέρηση υπήρξε.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας θα είναι και στο μέλλον σε πλήρη ετοιμότητα να τεθούν στην υπηρεσία της κοινωνίας και των πολιτών σε παρόμοιες δύσκολες ώρες, εάν έρθουν.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να πράττουν το καθήκον τους, αποτελώντας τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα και σκέπη της.

Σας ευχαριστώ».
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)