to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:40 | 14.01.2020

Πολιτική

Κ. Μάρκου: Για τη ΝΔ κυρίαρχο λόγο έχει η επικοινωνία, το show και όχι η ουσία

Η επίσκεψη του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια στην Πάτρα περιλάμβανε εκτός των άλλων, πέραν της κοπής βασιλόπιτας και θέασης κινηματογράφου, και επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.


Οι επικοινωνιακές ανάγκες επέβαλαν την ενασχόληση με την Καρδιοχειρουργική Κλινική και όχι με το σύνολο των προβλημάτων του ιδρύματος. Με το δικαίωμα που μου δίνει η εργασία μου στο Ίδρυμα αυτό από το 1990 θέλω να διατυπώσω κάποια σχόλια.

Η ανάγκη ίδρυσης και λειτουργίας της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής είναι δεδομένη και αποτελεί διαχρονικό αίτημα του Χειρουργικού Τομέα. Η μόνη αποτελεσματική παρέμβαση, μετά την αποχώρηση του προηγούμενου Καθηγητή, έγινε πριν 2 χρόνια με την έναρξη της διαδικασίας στο Ιατρικό Τμήμα και τελικά τον διορισμό νέου Καθηγητή καρδιοχειρουργού, καθώς και με την έναρξη διαδικασιών για στελέχωση και εξοπλισμό. Αυτό που γίνεται τώρα όμως κινδυνεύει να είναι αναποτελεσματικό.

Δεν υπάρχουν χώροι ακόμα, ενώ για να βρεθούν "ξεσπιτώνονται" άρον-άρον γιατροί και εργαστήρια ακόμα και λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του υπουργού. Δεν υπάρχει, ούτε φαίνεται να προγραμματίζεται άμεσα στελέχωση της κλινικής με καρδιοχειρουργούς και εξειδικευμένο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Πως μπορεί μία κλινική με ελάχιστη στελέχωση να εφημερεύει 30 μέρες τον μήνα;  Πόσος χρόνος χρειάζεται να γίνει ο διαγωνισμός για την εξασφάλιση εξοπλισμού; Υπάρχει πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους οι οποίοι οριακά καλύπτουν τις ανάγκες του χειρουργικού τομέα. Πότε, πως και ποιοί αναισθησιολόγοι θα εξειδικευτούν στην καρδιοχειρουργική; Η μη διαθεσιμότητα αναισθησιολόγων ειδικών και ειδικευόμενων αποτελεί μέγιστο πρόβλημα.

Θα περίμενε κάποιος από έναν υπουργό που είναι και ιατρός να έχει καλύτερη και επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη ποιές είναι οι απαιτήσεις που έχει η λειτουργία μιας χειρουργικής κλινικής και προετοιμασμένος, αν όχι να δώσει λύσεις, τουλάχιστον να δρομολογήσει κάποιες. Είναι προφανές, όπως και σε όλους τους τομείς, ότι για τη ΝΔ κυρίαρχο λόγο έχει η επικοινωνία, το show και όχι η ουσία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)