to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:22 | 17.12.2019

Πολιτική

Κ. Μάρκου για προϋπολογισμό 2020: «Συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και δημιουργική λογιστική»

Η ομιλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μάρκου στην Ολομέλεια, «για τον πρώτο μνημονιακό προϋπολογισμό εκτός μνημονίων, στον οποίο προβλέπονται πάγωμα των δαπανών σε Υγεία, μείωση δαπανών στην Πρόνοια, ελαστικές σχέσεις εργασίας και πάγωμα των δαπανών στην Παιδεία, φοροαπαλλαγές για τους λίγους, διεύρυνση φορολογικής βάσης για τους πολλούς, υπεραισιόδοξες προβλέψεις, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και δημιουργική λογιστική».


Μια ομιλία για την εφαρμογή ξανά της ίδιας συνταγής που μας έφερε στη χρεοκοπία, αυτήν της μέριμνας για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, της υποβάθμισης της εργασίας, της συντήρησης του πλαισίου διαπλοκής με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τράπεζες και τις ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου τομέα.

Αναλυτικά η ομιλία:


Κυρίες και κύριοι βουλεύτριες και βουλευτές,
Το σχέδιο του προϋπολογισμού που τίθεται σήμερα προς ψήφιση έχει μια ιστορική πρωτοτυπία. Είναι το πρώτο σχέδιο προϋπολογισμού που ενώ έχουμε απαλλαγεί από την στενή δημοσιονομική επιτροπεία θα έλεγε κανείς ότι ο συντάκτης είναι το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Είναι δηλαδή ο πρώτος μνημονιακός προϋπολογισμός εκτός μνημονίων!
Πάγωμα των δαπανών σε Υγεία, μείωση δαπανών στην Πρόνοια, ελαστικές σχέσεις εργασίας στην Παιδεία και πάγωμα των δαπανών της, φοροαπαλλαγές για τους λίγους, διεύρυνση φορολογικής βάσης για τους πολλούς, υπεραισιόδοξες προβλέψεις, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και δημιουργική λογιστική.
Η βασική άποψη που απηχεί είναι πως αφού οι μεγάλες επιχειρήσεις θα χουν περισσότερα κέρδη, θα ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι λες και ζούμε σε κοινωνία αγγέλων.
Θέλω να κάνω μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν για το πώς φτάσαμε ως εδώ.
Η έκρηξη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008,  αποτέλεσε την θρυαλλίδα που επιτάχυνε τις εξελίξεις στην Ελλάδα λόγω των  συστημικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η χώρα απώλεσε το 25% του ΑΕΠ της, χωρίς να συναντάει κανείς ανάλογου μεγέθους επιδείνωση στις υπόλοιπες περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης.
Επικράτησαν τότε τα αντανακλαστικά συντηρητικών Ευρωπαίων πολιτικών, οικονομολόγων και ασκούντων την οικονομική πολιτική.
Η δημοσιονομική λιτότητα αναδείχτηκε στην χώρα μας σε κυρίαρχη επιλογή δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό συνέβη στην Ελλάδα την περίοδο 2010-2015.
Το σχέδιο ήταν η διατήρηση των όρων αναπαραγωγής του κεφαλαίου με όρους επαρκούς υπεραξίωσης στις πλάτες του ελληνικού λαού, σχέδιο που εσείς κύριοι της κυβέρνησης, κατείχατε «διανοία κυρίου».
Όταν ανέλαβε ο  ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία, τον Ιανουάριο του 2015, η χώρα χρωστούσε δόση δανείου, που ήταν της τάξης των εφτά δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η παγίδα είχε στηθεί από την αρχή, όπως παραδέχτηκε το 2016 ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Σύμφωνα με την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός για δεύτερη φορά, εμείς προσπαθήσαμε να περιορίσουμε τις εγγενείς ανισότητες και διακρίσεις που δημιουργησε η υφεσιακή πολιτικής της λιτότητας, μέσα από μια εναλλακτική στρατηγική, που θα δημιουργούσε χώρο για στήριξη του κοινωνικού κράτους και των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων. Και το καταφέραμε σε ένα βαθμό, με αντίμετρα και σκληρή διαπραγμάτευση, για την οποία εσείς μας κατηγορήσατε.
Η επιλογή μας απέδωσε καρπούς, αφού συνέπεσε το ηθικό με το συλλογικά ωφέλιμο. Η στήριξη της κοινωνίας, των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, τόνωσε την οικονομία, ενίσχυσε την κατανάλωση και αύξησε τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο αναστοχασμός των δικών σας ιδεολογικών στερεοτύπων είναι που σας επιτρέπει να επαναλαμβάνετε τις συνταγές του παρελθόντος. Εφαρμόζετε ξανά την ίδια συνταγή που μας έφερε στη χρεοκοπία, αυτήν της μέριμνας για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, της υποβάθμισης της εργασίας, της συντήρησης του πλαισίου διαπλοκής με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τράπεζες και τις ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου τομέα.
Έχετε ήδη επιλέξει τον δρόμο της συκοφάντησης των δημόσιων πανεπιστημίων μας ως κέντρων ανομίας και των παιδιών μας που σπουδάζουν σε αυτά ως κακοποιών.
Τον δρόμο της δημιουργικής λογιστικής που συντήρησε την αναπτυξιακή και δημοσιονομική φούσκα του παρελθόντος.
Αλήθεια, πότε θα μας πείτε τι πήγε λάθος την περίοδο που κυβερνούσατε ;
Βεβαίως, ένα σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερο. Είναι ένα εργαλείο που παρέχει στόχους και αν το θέλει ο συλλογικός συντάξας, σαφώς προσδιορισμένη κατεύθυνση. Το δικό σας σχέδιο προυπολογισμού είναι σαφές ως προς την κατεύθυνση.
Αυτήν θα την δώσουν οι τελικές πολιτικές σας επιλογές, η παραχώρηση της ασφάλισης, της εκπαίδευσης, της περίθαλψης στους δήθεν «αγγέλους» που ανέφερα στην αρχή.
Εμείς στη δημόσια εκπαίδευση επιλέξαμε την προτεραιότητα σε μόνιμες προσλήψεις, εσείς σε ελαστικές και ευέλικτες σχέσεις εργασίας και την καλλιέργεια συνθηκών όλως αντιπαιδαγωγικών για τα παιδιά και ανταγωνισμού μεταξύ των εκπαιδευτικών.
Επιλέξαμε την στήριξη του δημοσίου συστήματος Υγείας, παρέχοντάς του μία ζωτική ένεση 23.000 προσλήψεων έμψυχου δυναμικού. Δώσαμε πρόσβαση σε ενάμιση εκατομμύριο ανασφάλιστους τους οποίους εσείς είχατε πετάξει έξω από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η ενισχυμένη μέριμνα που έχουμε για το ΕΣΥ, εξηγείται γιατί συνιστά ιδεοληψία μας.
Με κυβέρνηση Σύριζα θα είχαμε μία ακόμα γενναία αύξηση στον προϋπολογισμό για την πρόνοια, την υγεία, την παιδεία, πλησιάζοντας περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Από εσάς όμως δεν προκύπτει κάτι τέτοιο:
Παρά την βελτίωση της οικονομίας που παραδώσαμε εμφανίζεστε διστακτικοί στην επέκταση του κοινωνικού κράτους.
Αν μάλιστα προσέξουμε τη μνεία σε σημείο του σχεδίου για εξοικονόμηση 500 εκατ. από τους προϋπολογισμούς των υπουργείων, δεν έχουμε να κάνουμε παρά μια ακόμα απόπειρα δημιουργικής λογιστικής. Φέρεστε να δίνετε,  ενώ αφαιρείτε σε άλλο σημείο του προϋπολογισμού. Όπως κάνετε με τις φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ διευρύνετε παράλληλα την φορολογική βάση των μικρών εισοδημάτων.
Βεβαίως, θα υιοθετήσετε συστηματικά και σήμερα τον ισχυρισμό περί στήριξης των χαμηλότερων στρωμάτων, όπως πάντα δήθεν είχε στην μέριμνά της η Νέα Δημοκρατία. Επομένως, αφού βρίσκεστε τόσα χρόνια στην εξουσία, θα έπρεπε κανείς να υποθέσει ότι η απαλλαγή από το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα και η εγκαθίδρυση του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι σε εξέλιξη. Πλην όμως, ο φιλελεύθερος βολονταρισμός σας έχει αρχίσει ήδη να αποδομείται. Οι πολίτες περιμένουν άμεσα βελτίωση της ζωής τους από εσάς. Δεν θα αρκούν για πολύ οι ψευδαισθήσεις των τηλεοπτικών ειδήσεων των 9 το βράδυ, ούτε οι μύθοι περί Εξαρχείων.
Στην πραγματικότητα, η ιστορία έχει αποδείξει ότι η ταξική σας μεροληψία και οι παρωχημένες αντιλήψεις σας έχουν αποτύχει σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα το ξαναπώ. Είναι σαν κάποιος παιχνιδιάρης θεός, για να παραφράσω τον Ντεκάρτ, να έχει συνδέσει εγγενώς το ηθικό και δίκαιο με το ωφέλιμο. Ο δρόμος άρσης των ανισοτήτων είναι ο μόνος πρόσφορος να προσφέρει αποτελέσματα. Μόνο αν τα οικονομικά οφέλη της παγκοσμιοποίησης διανεμηθούν δίκαια, τότε μπορεί το οικονομικό σύστημα να αποφύγει την παταγώδη κατάρρευση.
Είναι ο δρόμος που προτείνει η εναλλακτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη που αποκτούν σταδιακά φωνή και επιρροή.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)