to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:54 | 07.06.2023

Πολιτισμός

Κ. Μάλαμα - Ζιζή Νασκιντασβίλι: Πολιτισμός σημαίνει παιδεία και συμμετοχική κοινωνία

Με την συνθέτη και καθηγήτρια πιάνου Ζιζή Νασκιντασβίλι συζήτησε η Κυριακή Μάλαμα για τις αγωνίες και τις προσδοκίες των ανθρώπων του πολιτισμού της Χαλκιδικής, στο πλαίσιο της καμπάνιας #ανοίγουμε_την_ατζέντα.


Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις πολιτικές που έχει ανάγκη ο χώρος του πολιτισμού, αλλά και στις παρεμβάσεις στήριξης των ανθρώπων της τέχνης, του πολιτισμού και της σκέψης συνολικότερα. Η συζήτηση έλαβε χώρα στα Νέα Μουδανιά.

Η Ζιζή Νασκιντασβίλι τόνισε ότι τα χρόνια της πανδημίας οι άνθρωποι του πολιτισμού ξεχάστηκαν από την Πολιτεία, ενώ ακόμα και σήμερα ο πολιτισμός στη Χαλκιδική στέκεται όρθιος χάρη στην ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, των πολιτιστικών συλλόγων, των ανθρώπων που με ανιδιοτέλεια στηρίζουν την τέχνη και μεταλαμπαδεύουν το όραμα τους στο κοινό. Ιδιαίτερα, σε ότι αφορά τους ανθρώπους της μουσικής, υπογράμμισε ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα με την διαβάθμιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ενώ είναι εξαιρετικά κρίσιμο να στηριχτούν ουσιαστικά τα δημοτικά ωδεία, τα οποία στη Χαλκιδική επιτελούν ένα κομβικό έργο, ένα έργο παιδείας.

Η Κυριακή Μάλαμα, από την πλευρά της, υπογράμμισε ότι ο πολιτισμός δεν αποτελεί πολυτέλεια, ούτε υπόθεση ενός κλειστού κύκλου “εκλεκτών”, είναι κοινωνική υπόθεση και πρέπει να στηριχθεί με πολιτικές που θα βάζουν στο επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο της τέχνης. Ιδιαίτερα, σε σχέση με την Χαλκιδική, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για στήριξη όλων εκείνων των ανθρώπων που ασχολούνται με την τέχνη, κι οι οποίοι είναι πάρα πολλοί, μέσα από πολιτικές παρεμβάσεις, από οικονομικά εργαλεία κι από εργαλεία προβολής. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να στηριχτούν οι χώροι της τέχνης, οι σύλλογοι, οι πολίτες που προσπαθούν να δημιουργήσουν εξωστρέφεια στους μικρούς και μεγαλύτερους τόπους της Χαλκιδικής. “Θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε η κοινότητα του πολιτισμού κι η κοινωνία μας να διεκδικήσουν περισσότερα, για να μπορέσει η καλλιτεχνική έκφραση στη Χαλκιδική να βρει τη θέση που πραγματικά της αξίζει”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)