to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κ. Μάλαμα: Υπάρχει διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης για την Στρατονίκη και τα Στάγειρα

Την Στρατονίκη και τα Νέα Στάγειρα επισκέφτηκε η Κυριακή Μάλαμα, συνοδευόμενη από τον πρώην Δήμαρχο Αριστοτέλη Γεώργιο Ζουμπά και τον Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Αριστοτέλη Κωνσταντίνο Γκοντίνο. Αντικείμενο των επισκέψεων αποτέλεσε το κρίσιμο ζήτημα των ρωγματώσεων στη Στρατονίκη, αλλά κι η ανάπτυξη των χωριών, στη βάση του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πλούτου που διαθέτουν.


    Ως προς το ζήτημα των ρωγματώσεων, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι ακόμα αναμένεται το πόρισμα για τα αίτια του φαινομένου, την ώρα που η Ελληνικός Χρυσός συνεχίζει τις υπόγειες εξορύξεις κάτω από το χωριό και ταυτόχρονα σχεδιάζει την επέκταση του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών και νότια του χωριού. Όπως τονίστηκε, μία τέτοια εξέλιξη θα καταστρέψει ολοκληρωτικά το χωριό, θα εξαντλήσει πλήρως τον υπόγειο υδροφορέα του και θα οδηγήσει σε ολοκληρωτική κατάρρευση των εδαφών.

    Οι τοπικοί φορείς τόνισαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα πάρα πολλά σπίτια έχουν κριθεί μη κατοικίσιμα από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αριστοτέλη, την ώρα που συνεχίζονται οι εξορύξεις με φουρνέλα κι εκρηκτικές ύλες κάτω από το χωριό. Τόνισαν, δε, ότι το 2011 η εταιρία τους υπόσχονταν εξόρυξη με μετροπόντικα για να μην υπάρχει πρόβλημα με τη ευστάθεια των εδαφών. Εκφράστηκε επίσης η πρόταση, στην περίπτωση των οικιών που καταρρέουν, να υπάρχει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ή καταλογισμός του φόρου στην Ελληνικός Χρυσός κι όχι στους πολίτες που πλήτονται.

    Στα Νέα Στάγειρα η συζήτηση εστίασε στην ανάδειξη του Άλσους του Αριστοτέλη και του αρχαιολογικού χώρου των Σιδηροκαυσίων. Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο, κατέγραψε τις ανάγκες και σημείωσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρόταση για περαιτέρω ανασκαφή κι ανάδειξη του μοναδικού αυτό πολιτιστικού πόρου, όχι μόνο για την περιοχή και την Χαλκιδική, αλλά και για την Βόρεια Ελλάδα συνολικότερα. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινότητας, ο λόφος, όπου διασώζεται το οθωμανικό λουτρό φιλοξενεί μία ολόκληρη οθωμανική πόλη του 15ου - 18ου αιώνα. Η ανάδειξη αυτού του μοναδικού αρχαιολογικού και πολιτιστικού πόρου μπορεί να αλλάξει την αναπτυξιακή φυσιογνωμία του τόπου, προσελκύοντας δεκάδες χιλιάδες τουρίστες.

    ​Η Κυριακή Μάλαμα υπογράμμισε από την πλευρά της, σε ότι αφορά το πρόβλημα των ρωγματώσεων στη Στρατονίκη, ότι προχωράει άμεσα σε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος στη Βουλή για το θέμα, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες της Στρατονίκης εάν η κυβέρνηση σκοπεύει πιέσει την Ελληνικός Χρυσός σε όσα δεσμεύεται να πράξει για την ασφάλεια του χωριού ή όχι. Ως προς το ζήτημα των Σιδηροκαυσίων και την ανάδειξη τους η Κυριακή Μάλαμα συμφώνησε πλήρως με μία τέτοια προοπτική και θα προχωρήσει άμεσα σε κοινοβουλευτικές κινήσεις προς το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να εμβαθύνει η αρχαιολογική κι αναστηλωτική δράση στα Σιδηροκαύσια, να ξεκινήσει το έργο της πεζογέφυρας που θα ενοποιήσει τα επισκέψιμα σημεία του χώρου και να αναδειχτεί η περιοχή συνολικότερα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)