to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:15 | 24.06.2020

Πολιτική

Κ. Μάλαμα: Στην πλάτη των επαγγελματιών της Χαλκιδικής οι κυβερνητικές παραλείψεις στον τουρισμό

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Τουρισμού καταθέτει εσπευσμένα η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη Χαλκιδική, κατά τις πρώτες ημέρες έναρξης της τουριστικής περιόδου.


 Όπως επισημαίνεται στην υπό κατάθεση ερώτηση, οι επαγγελματίες του τουρισμού της Χαλκιδικής ανησυχούν ιδιαίτερα για την απουσία κάθε σχεδιασμού σε σχέση με την υγειονομική θωράκιση του Νομού. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα υγειονομικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο “φορτώνει στις πλάτες” των ξενοδόχων τις ευθύνες της Πολιτείας για την διαχείριση ενδ​εχόμενων κρουσμάτων. Με τα πρωτόκολλα αυτά οι ξενοδόχοι μεταβάλλονται σε υγειονομικοί λειτουργοί, γιατί το κράτος δεν μερίμνησε να εξασφαλίσει διακομιδές, επάρκεια υγειονομικών δομών διαχείρισης κρουσμάτων και ξενοδοχεία αναφοράς. Την ίδια στιγμή, αποσιωπάται το γεγονός ότι τα Κέντρα Υγείας, το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής και το ΕΚΑΒ της περιοχής δεν ενισχύθηκαν, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο τουρισμός με ασφάλεια. Το αποτέλεσμα είναι να χρεώνεται στους επαγγελματίες η απουσία ιατρών αναφοράς, η απουσία ξενοδοχείων αναφοράς, η απουσία πλαισίου για τις διακομιδές, θέματα για τα οποία όφειλε να μεριμνήσει το κράτος.

Και στους επαγγελματίες της εστίασης και της ψυχαγωγίας, όμως, του Νομού, αλλά και στο λιανικό εμπόριο η κατάσταση είναι δραματική. Ο κύκλος εργασιών στην συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν υπερβαίνει ούτε το 10% της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ καλπάζουν υποχρεώσεις και δάνεια. Η ανεργία, μέρα με την μέρα διογκώνεται κι η προσέλκυση τουριστών γίνεται όλο και δυσκολότερη, εξαιτίας των διαχειριστικών ανεπαρκειών της κυβέρνησης και στο Αεροδρόμιο “Μακεδονία” και στα οδικά σύνορα, ιδιαίτερα στον Προμαχώνα, όπου οι χρόνοι αναμονής υπερβαίνουν τις έξι ώρες. Παραδοσιακές τουριστικές αγορές της Χαλκιδικής, όπως της Σερβίας, ήδη σχεδόν χαθεί, ενώ όλες ανεξαιρέτως οι μικρές επιχειρήσεις συνεχίζουν να μην έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα.

Ελπίζουμε ότι όταν έρθει ο Υπουργός Τουρισμού στη Βουλή για να απαντήσει, να έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα, γιατί η τουριστική οικονομία της Χαλκιδικής κινδυνεύει άμεσα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)