to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:34 | 13.03.2020

Πολιτική

Κ. Μάλαμα: «Λόγια του αέρα για την προστασία των πολιτιστικών θησαυρών της Χαλκιδικής»

Κατατέθηκε στη Βουλή η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού σε σχέση με την προστασία των πολιτιστικών θησαυρών της Ουρα​νούπολης και της Αμμουλιανής. Το Υπουργείο στην απάντηση του επικαλείται γραφειοκρατικές διαδικασίες και κωλύματα, τα οποία καθυστερούν τις παρεμβάσεις προστασίας των μνημείων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, εκτός από δηλώσεις προθέσεων, δεν παρατίθεται κανένα απτό χρονοδιάγραμμα δράσης.


 Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τον Πύργο της Ουρανούπολης, το Υπουργείο απαντά ότι οι υπηρεσίες του “θα μεριμνήσουν ώστε το μνημείο να είναι προσβάσιμο στο κοινό, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, καθώς και για όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την συντήρηση του μνημείου.”

Ως προς το κτίριο του Αρσανά στην Αμμουλιανή, το Υπουργείο ενημερώνει ότι “δεν έχει χαρακτηριστεί, έως σήμερα, μεμονωμένα, από το ΥΠ.ΠΟ.Α., […] Εντούτοις, η αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη ζητήσει, εγγράφως από τους εμπλεκόμενους φορείς, την προώθηση τυχόν διαθέσιμων στοιχείων τεκμηρίωσης, ενόψει σύνταξης φακέλου.” Σε ότι αφορά το κτίριο της “Λέσχης” στην Αμμουλιανή και την προστασία του, “αναμένεται η επικαιροποίηση της εν λόγω μελέτης από τον Δήμο, ώστε να ακολουθήσει η κατά νόμο προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχου και έγκρισης.”. Σε σχέση με τη Μονή Ζυγού, τέλος, η αρμόδια Υπουργός δηλώνει ότι υποβλήθηκαν “τον Δεκέμβριο του 2019: α) η μελέτη κατασκευής στεγάστρου του καθολικού της Μονής Ζυγού και βελτίωσης προσβασιμότητας εντός του αρχαιολογικού χώρου και β) η «Μελέτη συντήρησης μαρμαροθετημένων δαπέδων του καθολικού της Μονής Ζυγού, Ουρανούπολης». […] Σύμφωνα με τους όρους της ανωτέρω εγκριτικής Απόφασης, οι μελέτες θα πρέπει να υποβληθούν διορθωμένες στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου στη συνέχεια να θεωρηθούν, και να υλοποιηθεί το σχετικό έργο”.

Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, γίνεται σαφές ότι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, μεταθέσεις διοικητικών ευθυνών κι ελλείψεις δεν επιτρέπουν την ουσιαστική προώθηση των έργων προστασίας κι ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου της Χαλκιδικής. Αντίστοιχα λόγια του αέρα άλλωστε ειπώθηκαν και στις ερωτήσεις που κατατέθηκαν για το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πολυγύρου, για το Σπήλαιο των Πετραλώνων, για την καταστροφή των αρχαίων στις Σκουριές, για την εγκατάλειψη του αρχαιολογικού χώρου στο Στάνο και για την αδιαφορία για την τοξότη γέφυρα του Γοματίου. Στις καλένδες του θα…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)