to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:05 | 07.04.2022

Πολιτική

Κ. Μάλαμα : Ανάλγητη περικοπή των συντάξεων των αναπήρων

Κοινοβουλευτική αναφορά​ προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα της περικοπής συντάξεων ατόμων με αναπηρία κι αναζήτησή ποσών προς επιστροφή ως “αχρεωστήτως καταβληθέντων”, εξαιτίας της “εγκυκλίου Τσακλόγλου”. Η αναφορά κατατίθεται σε συνέχεια σχετικής επιστολής διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Νέας Προποντίδας “Όμορφη Ζωή”.


Όπως επισημαίνεται στην αναφορά, πολλές οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα με αναπηρία βρίσκονται αντιμέτωπα με απαιτήσεις επιστροφής πολύ σοβαρών ποσών ως “αχρεωστήτως καταβληθέντων”, εξαιτίας της ερμηνείας εφαρμογής της “εγκυκλίου Τσακλόγλου”, σε σχέση με τις αναπηρικές συντάξεις και τις συντάξεις χηρείας. Η εφαρμογή της εγκυκλίου αυτής έχει οδηγήσει στην απόγνωση τις οικογένειες οι οποίες, αφενός, δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τα “γκρίζα σημεία” της ερμηνείας του ασφαλιστικού νόμου από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κι αφετέρου είναι αδύνατον σήμερα να επιστρέψουν τα ποσά που θεωρούνται ως “αχρεωστήτως καταβληθέντων”, εξαιτίας των εφαρμοστικών διατάξεων της εγκυκλίου.

Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να προχωρήσει σε άμεση διόρθωση των αδικιών της συγκεκριμένης εγκυκλίου, η οποία έχει οδηγήσει σε απόγνωση τις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία, καθώς και το πάγωμα κάθε απαίτησης επιστροφής χρημάτων από άτομα με αναπηρία, εξαιτίας της εν λόγω εγκυκλίου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς :

Για το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Προς τον κύριο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Θέμα : Ανάλγητη περικοπή των συντάξεων των αναπήρων και αδιανόητο σαφάρι για την επιστροφή ποσών ως αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Κυριακή Μάλαμα καταθέτει ως αναφορά την από 4 Απριλίου 2022 επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Νέας Προποντίδας “Όμορφη Ζωή”, με την οποία επισημαίνεται η ανάγκη άμεσης απόσυρσης της εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα : “Εθνική σύνταξη και κατώτατα όρια σε περίπτωση σώρευσης – Συντάξεις χηρείας μετά την πρώτη τριετία”. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, πολλές οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα ΑΜΕΑ βρίσκονται αντιμέτωπα με απαιτήσεις επιστροφής πολύ σοβαρών ποσών ως αχρεωστήτως καταβληθέντων, εξαιτίας της ερμηνείας εφαρμογής της “εγκυκλίου Τσακλόγλου”, σε σχέση με τις αναπηρικές συντάξεις και τις συντάξεις χηρείας. Η εφαρμογή της εγκυκλίου αυτής έχει οδηγήσει στην απόγνωση τις οικογένειες οι οποίες, αφενός, δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τα “γκρίζα σημεία” της ερμηνείας του ασφαλιστικού νόμου από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κι αφετέρου είναι αδύνατον σήμερα να επιστρέψουν τα ποσά που θεωρούνται ως “αχρεωστήτως καταβληθέντα”, εξαιτίας των εφαρμοστικών διατάξεων της εγκυκλίου.


Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τις ενέργειες σας σχετικά με τα αναφερόμενα στο συνημμένο στην κατεύθυνση της άμεσης διόρθωσης των αδικιών της συγκεκριμένης εγκυκλίου, η οποία έχει οδηγήσει σε απόγνωση τις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία, καθώς και το πάγωμα κάθε απαίτησης επιστροφής χρημάτων από άτομα με αναπηρία, εξαιτίας της εν λόγω εγκυκλίου

Αθήνα, 6 Απριλίου 2022

Η αναφέρουσα βουλευτής

Κυριακή Μάλαμα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)