to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:24 | 13.07.2018

Πολιτική

Κ. Κυλάκου: Τέλος στις δημοκρατίες του «ενός ανδρός»

Για την ψήφιση του Κλεισθένη Ι και την ατζέντα του "Πάμε Αλλιώς" στο Δήμο Κορυδαλλού, μιλάει στο left.gr η Δημοτική Σύμβουλος κι επικεφαλής της παράταξης Καίτη Κυλάκου.


Όπως σημειώνει η απλή αναλογική είναι και δίκαιη και αποτελεσματική, είναι απαίτηση της κοινωνίας η δημοκρατία,η συμμετοχή και ο κοινωνικός έλεγχος και έχει έρθει η ώρα για να μπει τέλος  στις δημοκρατίες του «ενός ανδρός».

Η συνέντευξη:

- Ένα χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές ας θυμηθούμε και πάλι τι είναι και τι σημαίνει για τον Κορυδαλλό η Δημοτική Παράταξη "Πάμε Αλλιώς";

  • Το 2006 συσπειρώσαμε μέσα από ανοιχτές και συμμετοχικές διαδικασίες ένα πολύ δυναμικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας που πλειοψηφούσαν οι γυναίκες και η νεολαία και βάλαμε υποθήκη για το μέλλον

Η ερώτησή σας έχει ιδιαίτερη σημασία για μας διότι φέτος συμπληρώνουμε δώδεκα ολόκληρα χρόνια δραστήριας παρουσίας του "Πάμε Αλλιώς" στην πόλη του Κορυδαλλού και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ανατρέχοντας στην αφετηρία της εκκίνησης μας  τον Ιούνιο του 2006 εκείνο που μπορώ με σιγουριά να πω σήμερα είναι ότι ήταν τολμηρό το εγχείρημα της ίδρυσης μιας νέας δημοτικής κίνησης που στάθηκε με αυτοπεποίθηση απέναντι στο δημοτικό κατεστημένο της εποχής. Με ένα πολύ δυναμικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας με αριστερή και οικολογική προέλευση, που δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι πλειοψηφούσαν οι γυναίκες και η νεολαία  της πόλης μας, ταυτιστήκαμε με το τρίπτυχο "Αντιστεκόμαστε- Διεκδικούμε- Συμμετέχουμε". Στα χρόνια που ακολούθησαν κάναμε αισθητή την παρουσία μας, δώσαμε το στίγμα μας και βάλαμε υποθήκη για το μέλλον.

  • «Προϋπολογισμός των Πολιτών, ένα πείραμα άμεσης δημοκρατίας»

Να υπενθυμίσω ότι κατά κοινή ομολογία  πρωτοπορήσαμε για τα δεδομένα της περιόδου όταν ήδη από  στις αρχές Μαρτίου 2007 διοργανώσαμε σε συνεργασία με το ινστιτούτο «Ν.Πουλαντζάς» εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Προϋπολογισμός των Πολιτών, ένα πείραμα άμεσης δημοκρατίας»  με ομιλήτρια μεταξύ άλλων την Αντιδήμαρχο Συμμετοχικού Προϋπολογισμού στο Δήμο Σεβίλλης, Πάουλα Γκριβίν. Δεν ήταν και λίγο να τολμάς απέναντι σε ένα ισχυρό δημαρχοκεντρικό σύστημα εξουσίας  ν΄ ανοίγεις στην τοπική κοινωνία τη συζήτηση γύρω από την συμμετοχή των πολιτών και τον κοινωνικό έλεγχο, τη διαφάνεια και το προγραμματισμό των έργων και των οικονομικών και του δικού μας δήμου.

  • Με τις  δράσεις μας πήγαμε αλλιώς και πήγαμε καλύτερα

 Συνδυάζοντας δημιουργικά τον ριζοσπαστικό προγραμματικό λόγο με την καθημερινή δράση ισχυροποιήσαμε  τη θέση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη πόλη. Συναντηθήκαμε σε κοινές δράσεις με την κοντινή μας δημοτική κίνηση «Δεκαεξάχρονη Πόλη». Δομήσαμε μια ζωντανή και δραστήρια δημοτική κίνηση  με δράσεις και πρωτοβουλίες για την ποιότητα ζωής, την κοινωνική αλληλεγγύη , τα δικαιώματα , τις γυναίκες και την νεολαία, τους μετανάστες/στριες, την πολιτιστική πολυμορφία , την δημοκρατική συμμετοχή και τον κοινωνικό έλεγχο. Η περιοδική έκδοση της εφημερίδας  «Κορυδαλλιώς», οι εβδομαδιαίες συναντήσεις των θεματικών ομάδων, η λειτουργία δικτυακού ιστότοπου, οι παρεμβάσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο και τα νομικά πρόσωπα του δήμου παράλληλα με τις πρωτοβουλίες και την οργάνωση δράσεων στα πλαίσια της αντίστασης, της συμμετοχής και των διεκδικήσεων κάθε κλίμακας του κινήματος συνέθεταν την εικόνα μιας δημοτικής κίνησης που στοχεύει σε συνθήκες όπου οι πολίτες δεν θα είναι θεσμικοί καταναλωτές αποφάσεων αλλά οι παραγωγοί τους.

  • Η  απήχηση των ιδεών και προτάσεών μας

  Στις  δημοτικές εκλογές του 2014 το  «Πάμε Αλλιώς» ισχυροποιείται και εμπλουτίζεται  με τη συμμετοχή ζωντανών αυτοδιοικητικών δυνάμεων της πόλης μας. Συμπαρατάχθηκαν μαζί μας ο βασικός κορμός της «16χρονης Πόλης», αλλά και αυτοδιοικητικά στελέχη προερχόμενα από την αριστερά. Στις δημοτικές εκλογές του 2010, το «Πάμε Αλλιώς» είχε λάβει 1.500 ψήφους, στις δημοτικές εκλογές του 2014 έλαβε 4.540 ψήφους και ποσοστό κοντά στο 15%.  Η πολυετής δράση και λειτουργία του «Πάμε Αλλιώς» έχει περάσει από χωματόδρομους και κατσάβραχα. Σήμερα συνεχίζουμε με καλύτερους όρους, αξιοποιώντας όλα τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από την καθιέρωση της απλής αναλογικής με συγκλίσεις και συμμαχίες σε προγραμματικό πλαίσιο με οδηγό τις αξίες και τις αρχές μας . Η απήχηση των ιδεών και των προτάσεων μας  είναι πολύ μεγαλύτερη από τα όρια των ποσοστών μας, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί , ούτε από την Συμπολίτευση, ούτε από την Αντιπολίτευση.

- Νέα κατάσταση , νέα  καθήκοντα... Τι σημαίνει για τους ΟΤΑ ( και τι επιπτώσεις θα έχει ) ο νέος τρόπος εκλογών, η καθιέρωση δηλ. της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

  • Η απλή αναλογική είναι και δίκαιη και αποτελεσματική.

Τα προηγούμενα χρόνια επίμονα και σταθερά απαιτούσαμε την αλλαγή του σημερινού πλειοψηφικού και καλπονοθευτικού  συστήματος εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων με την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Επομένως η δική μας θέση είναι ότι η θεσμοθέτηση  του νέου τρόπου εκλογής με το σύστημα της απλής αναλογικής , πέρα από το ότι είναι διαχρονική και πάγια αξιακή θέση μας και όχι ευκαιριακή κίνηση, συνιστά μια τολμηρή μεταρρύθμιση που οφείλουμε να την υπερασπιστούμε γιατί  ως σύστημα εκλογής δεν είναι μόνο δίκαιη, αλλά και γιατί υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει και αποτελεσματική. Εξασφαλίζει μια πιο πλουραλιστική εκπροσώπηση και αποτύπωση της πραγματικής βούλησης των πολιτών. Σήμερα, η παράταξη που στον πρώτο γύρο παίρνει 35%, αλλά στο δεύτερο γύρο βγαίνει πρώτη, έχει 25 στους 41 συμβούλους ενώ η δεύτερη παράταξη με 24%, έχει 7  και η τρίτη με 15% έχει 3 και αυτό είναι εξόφθαλμα άδικο. Ωστόσο, μπορεί ως εκλογικό σύστημα να είναι και αποτελεσματικό στη διοίκηση των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού γιατί συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό και την διαφάνεια στην άσκηση διοίκησης μέσα από τις διαδικασίες συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου που καθιερώνει. Μπορεί να δώσει την δυνατότητα σε δυνάμεις που φέρνουν το καινούριο να αναδειχθούν όχι μόνο γιατί δεν τους κλίνει το δρόμο με εκλομαγειρικούς φραγμούς, αλλά γιατί τους δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσουν καταλυτικό ρόλο επιρροής σε συγγενείς δυνάμεις και γέννησης συμμαχικών σχημάτων στη βάση προγραμματικών συμφωνιών δημόσια και ανοικτά.

  • Απαίτηση της κοινωνίας η δημοκρατία,η συμμετοχή και ο κοινωνικός έλεγχος

Η κοινωνία σε κάθε ευκαιρία εκφράζει την απαίτηση συνεννόησης και συνεργασίας από τους ασκούντες διοίκηση. Σε αυτή τη βάση έχουμε ως ¨Πάμε Αλλιώς" στηρίξει προτάσεις της Διοίκησης, αλλά και άλλων παρατάξεων, που είναι σύμφωνες με το προγραμματικό μας πλαίσιο και υπηρετούν το συμφέρον της πόλης και των πολλών, όπως παλιότερα  για την μη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στους κοινωνικά αδύνατους ή για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς , ή την διεκδίκηση των δέκα στρεμμάτων στο χώρο των γυναικείων φυλακών που πρόσφατα απέδωσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Κορυδαλλού. Θα μπορούσαμε να στηρίξουμε το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων  ή να υπάρξει συνεργασία για τον εξοθορλογισμό και την αποδοτικότερη λειτουργία του τομέα καθαριότητας, αλλά δεν έχουμε συναινέσει στην άναρχη κατάληψη κοινοχρήστων χώρων και πλατειών από τραπεζοκαθίσματα, στην αιφνιδιαστική και αποσπασματική αλλαγή της κυκλοφορίας στην οδό Αθηνάς, όπως και στην επί σειρά ετών εκμετάλλευση των 115 στρεμμάτων στα Παλαιά Λατομεία στη Ποταμού από καταπατητές που κερδοσκοπούσαν σε βάρος της δημόσιας περιουσίας για την οποία το Ελληνικό Δημόσιο δια της ΓΓΑ έχει καταβάλλει ως αποζημίωση απαλλοτρίωσης 18.000.000 ευρώ το έτος 2007. Πρόσφατα δε σταθήκαμε  απέναντι σε διαδικασίες και πρακτικές που δεν εξασφαλίζουν όρους και δεν τηρούν τους κανόνες της διαφάνειας και δικαιοσύνης στην κατανομή και διαχείριση της κρατικής επιχορήγησης των σχολείων της πόλης μας. Φαινόμενα που κατά τη γνώμη μου θα είχαν αποτραπεί εάν ίσχυε η απλή αναλογική γιατί υπηρετεί την μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαχείριση των τοπικών ζητημάτων, κάτι που αποτελεί απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας  πολιτών.

  • Τέλος στις δημοκρατίες του «ενός ανδρός»

Ο κίνδυνος της λεγόμενης «ακυβερνησίας» επισείεται από τους  πολέμιους της απλής αναλογικής . Εάν όμως χαρακτηρίζεται ως "στρεβλό"  ένα μοντέλο εξουσίας που θα στηρίζεται σε συγκλίσεις και συναινέσεις σε προγραμματική βάση, τότε το σημερινό δημαρχοκεντρικό και περιφερειακοκεντρικό σύστημα δεν είναι στρεβλό; δεν οδηγεί την αυτοδιοίκηση σε ακινησία και τελικά σε μαρασμό; Κατά τη γνώμη μου πρέπει να απαλλαγούμε από τις "δημοκρατίες του ενός ανδρός¨ και από δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια στα οποία οι αντιπολιτεύσεις δεν θα έχουν κανένα ρόλο.

- Στον Κορυδαλλό του 2018 πως ιεραρχείτε  τα βασικά προβλήματα και ποιά ήταν μέχρι τώρα  η δική σας παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο γι΄αυτά ;

  • Ψηλά στην ατζέντα μας οι δομές αλληλεγγύης

Παρά τα ουσιαστικά και σημαντικά μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης για τους αδύνατους και ανασφάλιστους που πήρε η Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ(κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, κάρτα  σίτισης, πρόσβαση των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προσλήψεις ανέργων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, γεύματα στα σχολεία, Κοινωνικά Κέντρα ), τα οκτώ χρόνια μνημονίων και επιτροπείας άφησαν το αποτύπωμά τους στην πόλη μας και στους ανθρώπους της. Το "Πάμε Αλλιώς" ,όπως έπραξε πάντα , έτσι και σήμερα, ιεραρχεί ψηλά στην ατζέντα των δράσεων και των πρωτοβουλιών του την στήριξη στις δομές αλληλεγγύης για να μην υπάρχει κανείς χωρίς στέγη, τροφή και πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού.

  • Κέντρα Κοινότητας, Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Πρόσφατα δε διοργανώσαμε ενημερωτική συνάντηση για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο. Παράλληλα θεωρούμε πολύ σημαντική την λειτουργία Κέντρου Κοινότητας στον Κορυδαλλό από το Υπουργείο Εργασίας, Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και μέσα στις επιδιώξεις μας είναι  να λειτουργήσει στον Κορυδαλλό ένα από τα 100 εξαγγελλόμενα Κέντρα Στήριξης της Οικογένειας στα οποία θα καταγγέλλονται και περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης. Το ίδιο θα επιδιώξουμε και για αντίστοιχο Κέντρο Στήριξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ως συνέχεια των προσπαθειών μας για την ανάδειξη  της ανεργίας και την μειωμένης απασχόληση ως το μείζον πρόβλημα της περιοχής μας , το υψηλότερο σε σχέση με άλλες περιοχές της Αττικής.

  • Σχέδιο Δράσης Ένταξης της  Ισότητας των δύο Φύλων στο Δήμο και στην τοπική κοινωνία

Το Σχέδιο αυτό  πρέπει να συνδιαμορφωθεί με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου  και να γίνει υπόθεση όλων εκείνων που η καθημερινή τους ενασχόληση είναι η διαμόρφωση και η εφαρμογή πολιτικών και υπηρεσιών για τους/τις δημότες/ισσες. Παράλληλα Το Πάμε Αλλιώς έχει αναδείξει την  ανάγκη να λειτουργήσει στην πόλη μας Κέντρο Κοινωνικής και Νομικής Στήριξης των Γυναικών και των θυμάτων βίας που θα στελεχωθεί από ειδικές επιστήμονες με γνώση και ευαισθησία στο πρόβλημα που θα παρέχουν νομική και κοινωνική στήριξη, αλλά και φιλοξενία,  στις γυναίκες και στα παιδιά τους, που έχουν υποστεί βία ή απειλούνται από βία.

  • Η προστασία και η οικολογική ανάδειξη του Όρους Αιγάλεω

Εξακολουθεί και σήμερα για το ''Πάμε Αλλιώς" να είναι ανοικτή  και μεγάλη η πρόκληση να εμπνεύσουμε την τοπική κοινωνία, αλλά και το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου  για να πάρουν πάνω τους την υπόθεση της προστασίας και οικολογικής ανάδειξης του Όρους Αιγάλεω ως ένα κέντρο υπερτοπικής σημασίας σε σύνδεση με το Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού που πρέπει να αναπλαστεί, χαράσσοντας Πράσινες Διαδρομές με δίκτυα Ποδηλατοδρόμων-Αστικών διαδρομών και χώρων ήπιας κυκλοφορίας. Η συστηματική δε αναδάσωση παραμένει ένα ανοικτό ζήτημα , αλλά τόσο αναγκαίο για το βουνό και την ασπίδα που μπορεί να αποτελέσει σε καταστροφικές πλημμύρες.

  • Για τα "ανενεργά αναπτυξιακά αποθέματα" του Κορυδαλλού  

  Στις προτεραιότητές μας εντάσσονται και οι πρωτοβουλίες και η στήριξη των αγώνων για την αξιοποίηση των "ανενεργών αναπτυξιακών αποθεμάτων " του Κορυδαλλού  ως χώρων πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής, όπως η μεγάλη έκταση των 115 στρεμμάτων του χώρου των παλαιών Λατομείων στο Σχιστό Κορυδαλλού, η έκταση των 9,5 στρεμμάτων των γυναικείων φυλακών, το οικόπεδο της ΔΕΗ στην οδό Αρκεσίνης, τα οικόπεδα στην οδό Θεσπιαίων και Σταματοπούλου.

  • Ο χώρος των παλαιών Λατομείων

Για τον  χώρο των παλαιών Λατομείων στο Σχιστό Κορυδαλλού χαιρετίσαμε  τις πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά που ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά στα αιτήματά μας και προστάτεψε τον χώρο από καταπατητές και παράνομες και επικίνδυνες χωματερές που δρούσαν με την ανοχή κεντρικών , περιφερειακών και τοπικών παραγόντων  και ενώ ο χώρος είχε απαλλοτριωθεί από την ΓΓΑ με 18.000.000 ευρώ από το 2007!!!.Αισιοδοξούμε ότι η πρόσφατη υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Κορυδαλλού για την κατασκευή κλειστού Γυμναστηρίου-Κολυμβητηρίου και δύο γηπέδων αντισφαίρισης  με χρηματοδότηση 8.389.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής με φορέα υλοποίησης το Δήμο Κορυδαλλού θα οδηγήσει και στην αξιοποίηση και του υπόλοιπου χώρου των 60 στρεμμάτων για τον οποίο έχουμε ξεκινήσει τις διεκδικήσεις μας προς κάθε κατεύθυνση.

  • Ο χώρος των 9,5 στρεμμάτων στις γυναικείες φυλακές

Επίσης σημαντικό "ανενεργό αναπτυξιακό απόθεμα" ήταν και η έκταση των 9,5 στρεμμάτων των γυναικείων φυλακών που μετά από πολύχρονες διεκδικήσεις στις οποίες το "Πάμε Αλλιώς" ήταν παρόν  και μη εκπληρούμενες υποσχέσεις ( πάνω από είκοσι χρόνια) παραχωρήθηκε πριν ένα χρόνο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Δήμο Κορυδαλλού, που με την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, προϋπολογισμού 4,5 εκατομ. και με φορέα υλοποίησης το Δήμο Κορυδαλλού θα αξιοποιηθεί ως κοινόχρηστος χώρος αναψυχής.

  • Να κατασκευαστούν Γυμνάσια στα τρία οικόπεδα στην οδό Αρκεσίνης, Θεσπιαίων και Σταματοπούλου

Διεκδικούμε στα τρία οικόπεδα στην οδό Αρκεσίνης, Θεσπιαίων και Σταματοπούλου να βρουν στέγη τα  τέσσερα από τα οκτώ Γυμνάσια του Κορυδαλλού που σήμερα στεγάζονται το 8ο  σε πολυκατοικία, το 3ο σε ένα πολύ παλιό και ανεπαρκές ως προς τις ανάγκες και την ασφάλεια μαθητών και καθηγητών κτήριο και  το 4ο και το 5ο εκ περιτροπής σε κοντέινερ.

  • Στηρίζουμε τον αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας του Κορυδαλλού για διαφάνεια και δικαιοσύνη στην διαχείριση των χρημάτων των σχολείων

 Με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε τοποθετηθεί στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας του Κορ/λού που αγωνίζεται για διαφάνεια και δικαιοσύνη στην χρηματοδότηση των σχολείων. Ο αγώνας αυτός εκτός από  δίκαιος τεκμηριώνεται και με στοιχεία που αποδεικνύουν τις ελλείψεις, τα προβλήματα, την αδιαφάνεια, τις επιλεκτικές σχέσεις. Γεγονότα που δεν αμφισβητήθηκαν ούτε από τον ίδιο τον Δήμαρχο που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και πρόσφατα υπό το βάρος των εξελίξεων αποδέχθηκε την πρόταση που είχα καταθέσει, ως επικεφαλής του "Πάμε Αλλιώς",  για την σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα διερευνήσει το ζήτημα της διαχείρισης της χρηματοδότησης των σχολείων που έχει προκύψει.

  • Στις προτεραιότητές μας η εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων και τα πράσινα σημεία, η νέα κυκλοφοριακή μελέτη, ο ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός , η επέκταση του φυσικού αερίου σε όλη την πόλη.

Να τονίσω ότι στο επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε να έχουμε  στο επίκεντρο της δράσης μας πρωτοβουλίες: Την εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων. Την εκπόνηση νέας επικαιροποιημένης κυκλοφοριακής μελέτης τόσο αναγκαίας μετά και την αναμενόμενη τον Ιούνιο 2019 έλευση του ΜΕΤΡΟ στην Πλατεία Ελευθερίας, που πρέπει να συνδυαστεί με ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για να γίνει η πόλη μας λειτουργική και αξιοπρεπής, για τους πεζούς και τους ποδηλάτες, τα άτομα που έχουν ειδικές ανάγκες, τις μητέρες με τα καροτσάκια.

Επίσης διεκδικούμε  έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό  σχεδιασμό  για το Δήμο μας, που εκτός των δαπανών που θα εξοικονομήσουμε λόγω μείωσης κατανάλωσης ενέργειας (σύμφωνα με δημοσιοποιημένα στοιχεία, στον οδοφωτισμό αναλογεί το 36% του ενεργειακού κόστους των ΟΤΑ), θα έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε και δράσεις επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη μας προκειμένου να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα σε νοικοκυριά και επαγγελματίες αλλά και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. 

- Πως πιστεύετε ότι μπορεί να περιγραφεί ο πολιτικός  χάρτης σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές 2019 στο Δήμο Κορυδαλλού; Ποιά θα είναι η  στάση του "Πάμε Αλλιώς" απέναντι στις επόμενες δημοτικές εκλογές;

 Η απάντηση στο ερώτημά σας δεν είναι εύκολη διότι τα σημερινά  δεδομένα ενέχουν μεγάλη δόση αβεβαιότητας. Ας δούμε όμως τα δεδομένα που έχουμε σήμερα.

Ο  νυν Δήμαρχος, Σταύρος Κασιμάτης, διανύει την τρίτη θητεία του και είναι φυσικό να τίθεται το ερώτημα εάν θα συνεχίσει να είναι υποψήφιος και στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με δεδομένο ότι ήδη από την πρώτη περίοδο της υποψηφιότητάς του αναφερόταν σε δύο θητείες και μόνο, ασκώντας κριτική στον τότε Δήμαρχο Χρήστου. Σε περίπτωση που θα είναι και πάλι υποψήφιος θα πρέπει, εάν επανεκλεγεί,  να υπερασπιστεί και να υπηρετήσει τα νέα δεδομένα που θα φέρει η καθιέρωση της απλής αναλογικής , δηλ. να διοικήσει χωρίς να έχει την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, αναζητώντας συμμαχίες. Εάν αποσυρθεί είναι πέρα από βέβαιο ότι πολλοί θα θέλουν να είναι υποψήφιοι με πολλές ενδοπαραταξιακές τριβές και ανταγωνισμούς. Τριβές που έχουν οδηγήσει και στο παρελθόν δύο πρώην αντιδημάρχους του να κατέβουν υποψήφιοι Δήμαρχοι στηριζόμενοι  στην επί πολλά χρόνια θητεία τους σε θέσεις ευθύνης και ό,τι αυτό σημαίνει. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο, ο μεν Γιάννης Μελάς, ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ο δε Γιώργος Δημόπουλος, επικεφαλής παράταξης που έχει λάβει 9,6% , δεν έχουν να παρουσιάσουν μια άλλη πρόταση για τον Κορυδαλλό και την καθημερινότητα των πολιτών. Το ίδιο ισχύει και για την παράταξη του ΚΚΕ με τη μόνη διαφορά την στοχευμένη, αλλά ανυποστήρικτη κάθε φορά επίθεσή του προς τους δημοτικούς συμβούλους του "Πάμε Αλλιώς" .

 Μετά την καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι πέρα από σίγουρο ότι ο αυτοδιοικητικός χάρτης θα ρευστοποιηθεί και θα αλλάξει για τους λόγους που αναφέρω και στην δεύτερη ερώτησή σας. Η απλή αναλογική  θα λειτουργήσει ως καταλύτης των εξελίξεων , αποτυπώνοντας την πραγματική βούληση των πολιτών και διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες για περισσότερη δημοκρατία, συμμετοχή και διαφάνεια

 To “Πάμε Αλλιώς’’ το 2014 με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε όλο αυτό το σύστημα που έλκει την καταγωγή του από το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ΝΔ, πέτυχε να τετραπλασιάσει τις ψήφους του και να λάβει ποσοστό κοντά στο 15%  και 4.540 ψήφους. Ποσοστό που μας έδωσε την δυνατότητα να ισχυροποιηθούμε στην πόλη και το Δημοτικό Συμβούλιο και από καλλίτερες θέσεις να προβάλλουμε τον προγραμματικό μας λόγο, με άξονα τα συμφέροντα της πόλης και των πολλών, το πρόγραμμά μας, τις αρχές και τις αξίες μας, βάζοντας παρακαταθήκη για το μέλλον.

Σήμερα περισσότερο από πότε οφείλουμε να ανταποκριθούμε με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία στις προσδοκίες όλων των πολιτών  που εξακολουθούν μετά από 12 ολόκληρα χρόνια να μας στηρίζουν. Στις εκλογές του 2019 πιστεύω  δεν θα υπάρχουν τα ίδια σχήματα, και οι ίδιες ονομασίες στις περισσότερες από τις 5 παρατάξεις που βρίσκονται σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κορυδαλλού.

 Το "Πάμε Αλλιώς" έχει πρόγραμμα και πρόταση  για τον Δήμο του Κορυδαλλού και θα συνεχίσει να το εμπλουτίζει με τα νέα δεδομένα της συγκυρίας που διανύουμε. Στόχος είναι η συμμετοχή μας στις εκλογές, με ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που στην καρδιά του είναι  το συμφέρον της πόλης και της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών,  ένα πρόγραμμα που θα αφορά και θα βελτιώνει την καθημερινότητα όλων των κατοίκων.

  Η Δημοτική μας Κίνηση  σήμερα είναι και οφείλει να συνεχίσει να είναι πιο ευρύχωρη και ανοιχτή από τα κόμματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής.  Δίνουμε προτεραιότητα στα συμφέροντα της πόλης και των δημοτών και για την υπεράσπισή τους οφείλουμε να επιδιώξουμε συγκλίσεις και  συνεργασίες με φορείς, κινήσεις, κινήματα που επιδιώκουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των πολλών. Κατά τη γνώμη μου για τις εν δυνάμει συνεργασίες είναι απαραίτητη η συμφωνία στις βασικές κατευθύνσεις της προγραμματικής μας πρότασης.

Είμαστε εδώ παρόντες και παρούσες και από καλλίτερες θέσεις  μέσα από συλλογικές λειτουργίες διαμορφώνουμε τα επόμενα βήματά μας. Σ΄ ότι με αφορά θα επαναλάβω αυτό που είχα αναφέρει σε μία συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 "... ανεξάρτητα από την πορεία που επιφυλάσσει το αβέβαιο μέλλον του καθενός μας, σε ότι με αφορά ισχύουν δυο πράγματα που καθορίζουν ασφαλώς και τα επόμενα άμεσα χρόνια:  Δεν με εγκαταλείπουν οι αγωνίες για αυτή την πόλη. Δεν εγκαταλείπω προσπάθειες όσο αισθάνομαι χρήσιμη σε αυτές."

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)