to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:40 | 18.01.2018

Πολιτική

Κ. Κούνεβα: Το trafficking και η εργασιακή εκμετάλλευση ντροπιάζουν την Ευρώπη (βίντεο)

Παρέμβαση της ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο


Την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων εμπορίας ανθρώπων, και μάλιστα Ευρωπαίων πολιτών, εντός της  Ε.Ε. επεσήμαναν δεκάδες ευρωβουλευτές που συνυπέγραψαν  προφορική ερώτηση  προς την Κομισιόν η οποία συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.  «Το trafficking και η εργασιακή εκμετάλλευση ντροπιάζουν την Ευρώπη… Η Ε.Ε. δεν μπορεί να είναι περήφανη  για την ανάπτυξη που συνδέεται με το σύγχρονο δουλεμπόριο», τόνισε στην παρέμβασή της η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα  Κούνεβα, και κάλεσε την Κομισιόν να  ενθαρρύνει νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες για την εργασία μεταναστών  και διασφάλιση  των δικαιωμάτων τους.

Η προφορική ερώτηση των ευρωβουλευτών επισημαίνει ότι το 76% των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων είναι γυναίκες.  Στην πλειοψηφία τους είναι πολίτες της Ε.Ε. και από αυτούς 67% προέρχεται από πέντε χώρες  (Ρουμανία, Βουλγαρία, Κάτω Χώρες, Ουγγαρία και Πολωνία). Το 67% των θυμάτων του trafficking προορίζεται για σεξουαλική εκμετάλλευση, αλλά ανησυχητική αύξηση παρουσιάζει σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. η εμπορία ανθρώπων με στόχο την εργασιακή εκμετάλλευση, ιδιαίτερα στον γεωργικό  τομέα. Τρεις κοινοτικές  οδηγίες-  για την  καταπολέμηση του trafficking, τα δικαιώματα των θυμάτων εμπορίας  ανθρώπων και για τους εποχικούς εργάτες- αποτελούν το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο καταπολέμησης του φαινομένου,  αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι η εφαρμογή τους είναι ανεπαρκής. Εξ ου και το ερώτημα της Κ. Κούνεβα προς την Κομισιόν: «Ελέγχει η  Επιτροπή αν εφαρμόζονται οι Οδηγίες; ‘Η ενδιαφέρεται μόνο για τους δημοσιονομικούς κανόνες;».

Η παρέμβαση  της Κ. Κούνεβα στην Ολομέλεια του  Ε.Κ. έχει ως εξής:

«Υπάρχουν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στα θερμοκήπια της Ιταλίας και στα χωράφια μανιταριών της Ολλανδίας. Κακοποίηση εργαζομένων στις καλλιέργειες σπαραγγιών της Τσεχίας και στις καλλιέργειες φράουλας της Ελλάδας , πριν μερικά χρόνια.

Το trafficking και η εργασιακή εκμετάλλευση ντροπιάζουν την Ευρώπη.

Δεν τροφοδοτούν μόνο τη βιομηχανία του σεξ, αλλά και τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τις κατασκευές, τον τουρισμό, την παροχή φροντίδας.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι περήφανη με την ανάπτυξη που συνδέεται με αυτό το σύγχρονο δουλεμπόριο!

Η Επιτροπή ελέγχει αν εφαρμόζονται οι οδηγίες για την εμπορία ανθρώπων και για τους εποχικούς εργάτες;  Ή ενδιαφέρεται μόνο για τους δημοσιονομικούς κανόνες;

Επειδή το πρόβλημα πρέπει να λυθεί χρειαζόμαστε:

-έξυπνους ελέγχους εργασίας, όπως τόνισα στην έκθεσή μου για το Οικιακό προσωπικό

-νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες για την εργασία των μεταναστών

-και το πιο σημαντικό, διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων για να μπούμε πραγματικά στο 21ο  αιώνα .

Μόνο έτσι θα σπάσει ο φόβος!»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)