to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:20 | 13.03.2019

Πολιτική

Κ. Κούνεβα: Θα συνεχίσουμε τον αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ μέχρι να άρουμε όλα τα εμπόδια

Παρέμβαση της Κ. Κούνεβα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας


Την αποδυνάμωση της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Πράξης Προσβασιμότητας κατήγγειλε με παρέμβασή της στη χθεσινή Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της GUE-NGL, Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Η Κ. Κούνεβα τόνισε ότι η Οδηγία φτάνει στην Ολομέλεια πιο "αποδυναμωμένη από ποτέ" και αυτό γιατί αγνοήθηκαν οι προτάσεις των ευρωπαϊκών και εθνικών αναπηρικών οργανώσεων που θα έκαναν την Οδηγία πιο ουσιαστική για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των ατόμων με αναπηρία.

Υπογράμμισε ακόμη ότι δύο πολύ κρίσιμες τροπολογίες όπως η συμπερίληψη του προσβάσιμου δομημένου περιβάλλοντος και η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της Οδηγίας -οι οποίες κατατέθηκαν σχεδόν απ'όλους τους φορείς που συμμετείχαν στη διαβούλευση- δεν εντάχθηκαν στο τελικό κείμενο της Οδηγίας.

Εξέφρασε, επίσης, τη δυσαρέσκεια της για τον χρόνο εφαρμογής της Οδηγίας, σημειώνοντας πως «θα χρειαστούμε τουλάχιστον άλλα 6 χρόνια μέχρι να δούμε την Οδηγία να εφαρμόζεται».

Τέλος, η Κ. Κούνεβα δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα που δίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί και με την ευρωομάδα της Αριστεράς μέχρι να αρθούν όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία.

Ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης της Κ. Κούνεβα:

"Ευχαριστώ πρόεδρε,

Έξι χρόνια πέρασαν από την αναγγελία της Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας. Σήμερα καλούμαστε να την ψηφίσουμε πιο αποδυναμωμένη από ποτέ, γιατί δεν ακούστηκαν οι φωνές των ατόμων με αναπηρία.

Προσπαθήσαμε να ενσωματώσουμε τις προτάσεις του αναπηρικού κινήματος μέσα από εκατοντάδες τροπολογίες, αλλά οι συντηρητικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου τις καταψήφισαν.

Έτσι, δεν έχουμε προσβάσιμο δομημένο περιβάλλον ούτε διευρυμένο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας.

Το χειρότερο; Θα χρειαστούμε τουλάχιστον άλλα 6 χρόνια μέχρι να δούμε την Οδηγία να εφαρμόζεται!

Τι προσβολή για το αναπηρικό κίνημα! Όμως, εμείς σεβόμαστε τους φορείς αναπηρίας. Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε τον αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ μέχρι να άρουμε όλα τα εμπόδια. Σας ευχαριστώ."

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΠΠ

Τρία χρόνια πέρασαν από τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη φιλόδοξη πρόταση Οδηγίας για την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας που είχε ως στόχο την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά της Ε.Ε.

Η Οδηγία παρά τις αρχικές της αδυναμίες, μέσα από σημαντικές τροπολογίες που κατέθεσε η Κ.Κούνεβα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE-NGL) με Γνωμοδοτήσεις στην Επιτροπή Αναφορών, Απασχόλησης και Ισότητας των Φύλων, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές και ελληνικές αναπηρικές οργανώσεις, ισχυροποιήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Δυστυχώς, όμως, στο τελικό κείμενο που έφτασε στην Ολομέλεια δεν εγκρίθηκαν οι προτάσεις που θα έκαναν την Οδηγία της ΕΠΠ πιο ισχυρή και ουσιαστική.

Ενδεικτικά:

Προσβάσιμο δομημένο περιβάλλον

Η πρόταση για συμπερίληψη του προσβάσιμου δομημένου περιβάλλοντος στην  Οδηγία δεν πέρασε. Και είναι ακόμη πιο απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν ακούστηκαν οι φωνές των ίδιων των ανθρώπων με αναπηρία, καθώς η πρόταση για το προσβάσιμο δομημένο περιβάλλον αποτελούσε τη βασικότερη παρέμβαση όλων σχεδόν των αναπηρικών οργανώσεων που συμμετείχαν στη διαβούλευση.

Πεδίο Εφαρμογής

Ένα δεύτερο αρνητικό στοιχείο είναι το περιορισμένο εύρος εφαρμογής της Οδηγίας. Πιο συγκεκριμένα, η Οδηγία επικεντρώνεται κυρίως στο ψηφιακό περιβάλλον κλείνοντας το μάτι στις μεγάλες πολυεθνικές του κλάδου και δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για υποδομές που αφορούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπηρεσίες παροχής καταλύματος, κτηριακές υποδομές και οικιακές συσκευές, που σε πρακτικό επίπεδο είναι απαραίτητα για την καθημερινότητα των εκατομμυρίων ανθρώπων με αναπηρία που ζουν στην Ευρώπη.

Χρόνος εφαρμογής της Οδηγίας

Ένα τρίτο προβληματικό σημείο είναι ο χρόνος εφαρμογής της ίδιας της Οδηγίας. Το σχέδιο Οδηγίας προβλέπει εφαρμογή σε 6 χρόνια, χρονική περίοδο αρκετά μεγάλη, αν σκεφτούμε μάλιστα ότι μιλάμε για ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες με πολύ συχνά ανανεούμενο μικρό κύκλο ζωής. Δεν πέρασε η πρόταση της Κ.Κούνεβα και άλλων αναπηρικών φορέων για μείωση του χρόνου εφαρμογής σε 3 ή 4 χρόνια.

H θέση των αναπηρικών οργανώσεων

Για το αναπηρικό κίνημα το τελικό κείμενο της Οδηγίας δεν είναι ικανοποιητικό. Όπως υποστηρίζουν εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην Ε.Ε., θα εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε νοσοκομεία, σχολεία και άλλες κτηριακές δομές και, επιπλέον, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα προσβασιμότητας στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Σημειώνουν, ωστόσο, ότι αυτή η Οδηγία της ΕΠΠ είναι αποτέλεσμα πολλών ετών προσπάθειας για το αναπηρικό κίνημα και, παρά τις όποιες αδυναμίες που έχει, μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για μια Ευρώπη πιο προσιτή για τα άτομα με αναπηρία.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)