to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:22 | 17.11.2017

Πολιτική

Κ. Κούνεβα: Προτεραιότητα στα Κοινωνικά Δικαιώματα!

«Η Ε.Ε. χρειάζεται έναν πραγματικό Κοινωνικό Πυλώνα, δεσμευτικό για όλα τα κράτη/μέλη»


Στην  «Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής», που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Γκέτενμπουργκ της Σουηδίας, παραβρέθηκε και μίλησε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, εκπροσωπώντας την πολιτική ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την  GUE/NGL.

Η Κ. Κούνεβα συμμετείχε σε μια από τις τρεις παράλληλες  συνεδρίες της  Κοινωνικής Συνόδου της Ε.Ε.  με  τίτλο «Ανάμεσα στα επαγγέλματα: υποστήριξη της μετάβασης». Στη συνεδρία παρενέβησαν με τοποθετήσεις τους πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών. Μεταξύ αυτών ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν, ο επικεφαλής της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζ. Πιτέλα, οι πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Α. Κόστα,  της Ουγγαρίας Β. Όρμπαν, της Εσθονίας Γ. Ράτας , υπουργοί καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας και ευρωπαϊκών οργανώσεων της  κοινωνίας των πολιτών.

Στην παρέμβασή της η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας, όπου η έλλειψη θέσεων εργασίας οδήγησε στη μετανάστευση 400.000 πολιτών και από αυτούς 223.000 ήταν νέοι με πτυχία, γνώσεις,  προσόντα και δεξιότητες. Στη Βουλγαρία από την άλλη, με κατώτατο μισθό 250 €, υπάρχουν θέσεις εργασίας, αλλά οι νέοι μεταναστεύουν για να μην αμείβονται με μισθούς πείνας. Η κατάρτιση σε νέες δεξιότητες συνεπώς δεν είναι το καθοριστικό, αλλά ένα επικουρικό μέτρο, επεσήμανε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Και κατέληξε διατυπώνοντας τις θέσεις της GUE/NGL, για έναν πραγματικό Κοινωνικό Πυλώνα, δεσμευτικό για όλα τα κράτη/μέλη εστιάζοντας  σε  τρεις προτάσεις: α) Αλλαγές  στη Συνθήκη: ένα πρωτόκολλο κοινωνικής προόδου που θα δίνει  προτεραιότητα στα κοινωνικά δικαιώματα έναντι της παντοδυναμίας των αγορών, β) Νέες Οδηγίες, δηλαδή νομοθετικές ρυθμίσεις για ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, για τους κατώτατους μισθούς, για αξιοπρεπείς συντάξεις και για παροχές ανεργίας και γ) Χρηματοδότηση, με πρόβλεψη στον ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό πρόσθετων δημόσιων επενδύσεων, ύψους τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ της ΕΕ. Με αυτά τα δεσμευτικά βήματα ο Κοινωνικός Πυλώνας θα γίνει πράξη και δεν θα μείνει ένα ευχολόγιο συνοδευτικό μιας αναμνηστικής φωτογραφίας,  κατέληξε.
Ολόκληρη η παρέμβαση  της Κ.Κούνεβα:

«Ζούμε σε μια εποχή όπου η ρομποτική εξαφανίζει ραγδαία το κλασικό βιομηχανικό μοντέλο. Παραδοσιακά επαγγέλματα και κλάδοι εξαφανίζονται, βγάζοντας στην αχρηστία εκατομμύρια εργαζόμενους.

Tι σημαίνει, λοιπόν, να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους;

Θα σταθώ σε δύο παραδείγματα.

Στην Ελλάδα, όπου εκλέγομαι, στα πρώτα χρόνια της κρίσης μετανάστευσαν από την Ελλάδα πάνω από 400.000 πολίτες για να βρουν δουλειά σε χώρες κυρίως της κεντρικής Ευρώπης. Από αυτούς περίπου 223.000 ήταν νέοι 25-29 ετών. Οι περισσότεροι με πτυχία, με σπουδές, με γνώσεις. Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, νοσοκόμοι. Μετανάστευσαν όχι γιατί δεν είχαν  δεξιότητες, αλλά γιατί δεν υπήρχαν θέσεις εργασίας. Η ανεργία έτρεχε με 25% και η σκληρή  δημοσιονομική λιτότητα δεν επέτρεπε δημόσιες επενδύσεις.

Ένα δεύτερο παράδειγμα από την χώρα που γεννήθηκα, τη Βουλγαρία. Πρόσφατα βρέθηκα εκεί σε επίσκεψη της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου. Η χώρα έχει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και ανεργία που δεν ξεπερνά το 6,5%. Αλλά οι οργανώσεις των εργοδοτών μας είπαν ότι, ενώ υπάρχουν δουλειές δεν βρίσκουν καταρτισμένους εργαζόμενους για τις θέσεις που ανοίγουν.  Τους ρωτήσαμε ποιος είναι ο κατώτατος μισθός, μας είπαν 250 ευρώ. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι κανείς άνθρωπος με προσόντα δεν μένει σε μια χώρα με μισθούς πείνας.

Μήπως αυτά τα   παραδείγματα από τις δύο χώρες σημαίνουν ότι δεν χρειάζεται βελτίωση δεξιοτήτων; Φυσικά και χρειάζεται. Αλλά αυτό είναι το επόμενο, το συμπληρωματικό μέτρο κι όχι το καθοριστικό.

Εμείς στην πολιτική ομάδα μας, την GUE/NGL, την οποία εκπροσωπώ σήμερα εδώ, πιστεύουμε, και το καταγράψαμε στις  θέσεις που διατύπωσε η πρόεδρος μας Gabi Zimmer, ότι η Ε.Ε. χρειάζεται έναν  Κοινωνικό Πυλώνα δεσμευτικό για όλα τα κράτη μέλη.

Συγκεκριμένα χρειάζεται να γίνουν τα εξής :

1.Αλλαγές στη Συνθήκη: Η Επιτροπή πρέπει τώρα να υποβάλει πρόταση για ένα πρωτόκολλο κοινωνικής προόδου που θα εισαχθεί στις Συνθήκες, και θα κάνει τα κοινωνικά δικαιώματα ανώτερα από τις ελευθερίες της εσωτερικής αγοράς.

2.Νέες Οδηγίες: Η Επιτροπή πρέπει να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις για κοινωνική προστασία υψηλού επιπέδου στην εποχή της ψηφιοποίησης. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει Οδηγίες για ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, για τους κατώτατους μισθούς, για αξιοπρεπείς συντάξεις και για παροχές ανεργίας που να στηρίζουν το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων.

3.Χρηματοδότηση: Θα πρέπει να δημιουργηθεί νέος προϋπολογισμός της ΕΕ για πρόσθετες δημόσιες επενδύσεις, ύψους τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ της ΕΕ. Πρέπει να υπερβούμε την κρίση λιτότητας και να στραφούμε στην κοινωνική και οικολογική ανάπτυξη σε όλα τα κράτη μέλη.

 Δυστυχώς στην πρόταση της Κομισιόν για τον Κοινωνικό Πυλώνα είδαμε μόνο ευχές, όχι πρακτικά, δεσμευτικά βήματα. Θα μού πείτε: Από κάπου πρέπει να αρχίσουμε.  Αλλά αυτή η αρχή δεν μπορεί να είναι μόνο μια αναμνηστική φωτογραφία.

Σας ευχαριστώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)